Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι...

Η εκκωφαντική σιωπή των πρώτων ωρών της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα αντικαταστάθηκε από μια εύγλωττη απόπειρα «ωραιοποίησης» της εξόφθαλμης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αντικαθιστώντας τον όρο πραξικόπημα με αυτόν της «αντιδημοκρατικής παρέμβασης». Ο λόγος βέβαια γίνεται για το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του.


Στη συνέχεια ήρθε η πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βεβαίως δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επισημοποιεί την επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και να ζητά απλώς ένα ήπιο πραξικόπημα.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας ήρθε με το δημοσίευμα της «Αυγής» που με δεδομένο ότι το πραξικόπημα αποδείχτηκε σε φιάσκο δηλώνει ότι τις «δημοκρατικές λύσεις, δίνουν οι λαοί, όχι οι ερπύστριες», υπονοώντας προφανώς ότι επιδιώκει μια «δημοκρατικού τύπου» ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και όχι με τη χρήση του στρατού. Ένα βεβαίως ερώτημα θα ήταν ποια θα ήταν η στάση της κυβέρνησης και της «Αυγής» αν το πραξικόπημα δεν είχε εξελιχθεί σε φιάσκο. Στις συναντήσεις άλλωστε στελεχών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της μαριονέτας των ΗΠΑ Γκουαϊδό δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν την ανάγκη η «αλλαγή καθεστώτος» να γίνει με «ειρηνικά» και «δημοκρατικά» μέσα.

Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η στάση της κυβέρνησης αφού ταυτίζεται με την πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παρά τις «δημοκρατικές ευαισθησίες» και τις μη βίαιες εκκλήσεις της που θυμίζουν ανάλογη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού.

Όπως σωστά είπε δημοσιογράφος σε τηλεοπτική εκπομπή απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να υπάρχει και ουσιαστική διαφορά με αυτά που λέει η ΝΔ για το θέμα, με εξαίρεση, βεβαίως, ότι τα στελέχη της βιάστηκαν να πανηγυρίσουν τη νίκη του πραξικοπήματος. Η ένοχη σιωπή του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος στο σχόλιο του δημοσιογράφου ήταν εξίσου εκκωφαντική....

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου