Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα


Γεννιέται, 14/6/1928, ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά. Μετά την αποφοίτησή του, θα επισκεφθεί ξανά χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωρίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές εξεγέρσεις. Στη συνείδησή του καταγράφονται τα πάντα, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.


Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική γι' αυτόν. Ο Τσε εντάσσεται στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες, ξεκινά με 82 συντρόφους για την Κούβα το 1956 και τελικά μετά από μάχες κατάφεραν να ανέβουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μόνο 12. Η επανάσταση εξαπλώθηκε στο γόνιμο έδαφος της συνείδησης του κουβανέζικου λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπαίνουν στην Αβάνα. Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανέζικη επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Εχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, ο Τσε κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967,ο Τσε πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, συνελήφθη και κατ' απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο και τελικά η θέση αποκαλύφθηκε στις 28 Ιουνίου 1997. Η μυστική ταφή αποκάλυπτε τον τρόμο των εχθρών του λαού μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη. Για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τους αγωνιζόμενους λαούς, ο Τσε δεν είχε «εξαφανιστεί» γιατί σε κάθε τους μάχη, ο Κομαντάντε ήταν πάντα παρών.


Ποιος ήταν ο κομαντάντε «Τσε»

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα - το πρώτο από τα 5 παιδιά του αντιπερονιστή αρχιτέκτονα Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και της δραστήριας σε αριστερά κινήματα Σέλια ντε λα Σερν - γεννήθηκε το 1928 στην Αργεντινή. Επέλεξε να σπουδάσει ιατρική, γιατί ήθελε να βοηθήσει - μέσω της επιστήμης του - τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που μαστίζονται από τη φτώχεια και τις αρρώστιες της υπανάπτυξης. Και το έπραξε, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες αρχικά σε τοπικό λεπροκομείο στο Περού και μετά στην Κολομβία, στη Βενεζουέλα κλπ. Η μεγάλη διάθεσή του, να προσφέρει τα πάντα για ένα καλύτερο κόσμο - χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους - σε συνδυασμό με τη σύνδεσή του με αριστερές οργανώσεις και τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, τον οδήγησαν σε πιο μαχητικούς δρόμους. Σταθμός στη ζωή του, στάθηκε η γνωριμία του με το Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο οργάνωσαν την επανάσταση στην Κούβα για την ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος Μπατίστα.

Μετά τη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, την πρωτοχρονιά του 1959, ο Τσε Γκεβάρα - δεξί χέρι του Κάστρο - παρελαύνει από κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά πόστα, μέχρι το Μάρτη του 1965 που χάνεται ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας και από την Αβάνα. Το μυστήριο της 7μηνης εξαφάνισης του Τσε, το λύνει ο ίδιος ο Κάστρο, διαβάζοντας στις 3 Οκτώβρη - σε δημόσια συγκέντρωση μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του Γκεβάρα - ιδιόχειρη επιστολή.
 Με την επιστολή του αυτή, ο Τσε, κάνοντας γνωστό ότι παραιτείται από όλα τα κρατικά και κομματικά αξιώματα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κοιτάζοντας τη ζωή μου ως τα τώρα, πιστεύω πως έχω δουλέψει με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για την εδραίωση της επαναστατικής νίκης». Και αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια, προσθέτει, με νόημα, πως «άλλες χώρες του κόσμου ζητάνε τη συμβολή των σεμνών μου προσπαθειών. Εγώ, μπορώ να κάνω αυτό, που εσένα δε σου επιτρέπεται, λόγω των ευθυνών σου απέναντι στην Κούβα και έφτασε η ώρα να αποχαιρετιστούμε».

Από τότε, η CIA παρακολουθούσε κατά πόδας τις κινήσεις του Τσε, που βρέθηκε νεκρός - για την ακρίβεια δολοφονημένος - κατά πάσα πιθανότητα από τις σφαίρες των πρακτόρων των ΗΠΑ, καθώς αποτελούσε έναν από τους μεγάλους εχθρούς για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους υπηρέτες του.


Σε ηλικία, μόλις 40 ετών, ο Τσε πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του, την επαναστατική του δραστηριότητα, όταν - θέτοντας σε εφαρμογή την οργάνωση αντάρτικου στη Βολιβία με προοπτική την επέκταση της επανάστασης και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής - βρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό της Βολιβίας στα βουνά, τραυματισμένος στις 8 Οκτώβρη 1967

Ομως, την επομένη, στις 9 Οκτώβρη 1967, οι δημοσιογράφοι - που είχαν μεταφερθεί στα βουνά της Βολιβίας από τις κρατικές αρχές, αντίκριζαν νεκρό - για την ακρίβεια δολοφονημένο με δυο σφαίρες στο σβέρκο - το μεγάλο αγωνιστή και επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Αν και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, κανείς, μέχρι σήμερα, δεν έμαθε για τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας του.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τους ισχυρούς της Γης, να ταυτίσουν την επανάσταση με την τρομοκρατία και τους επαναστάτες με τους τρομοκράτες, τα οράματα του «Τσε» για την κατάργηση της φτώχειας, της πείνας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, παραμένουν επίκαιρα και εξακολουθούν να εμπνέουν και σήμερα εκατομμύρια νέους σε κάθε γωνιά της Γης. 
Πολύ περισσότερο που η επανάσταση, είναι έργο των λαϊκών μαζών, που καθοδηγούνται από το Κόμμα της εργατικής τάξης και οι συνθήκες ξεσπάσματός της ωριμάζουν μέσα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με τις αξεπέραστες, συνυφασμένες μ' αυτό αντιθέσεις του. 
Η επανάσταση είναι νομοτέλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου