Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

«Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παραμύθια «αναβάθμισης» και μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με τις «ευλογίες» του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, που εξήρε τον γενικότερο «σταθεροποιητικό» ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και του Γάλλου πρέσβη Κρ. Σαντεπί, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημάδι ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, υπογράφτηκαν χτες μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας πετρελαϊκών
ομίλων οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έναν ακόμα πολύτιμο ενεργειακό πόρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, μπλέκοντας ταυτόχρονα το λαό μας ακόμα πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην περιοχή και εκθέτοντάς τον σε μεγάλους κινδύνους.

Πρόκειται για δύο θαλάσσιες περιοχές με συνολική έκταση περίπου 40.000 τετρ. χιλ. και παραχωρούνται για οκτώ χρόνια στην κοινοπραξία που συνέστησαν γι' αυτόν το σκοπό η αμερικανική «ExxonMobil» και η γαλλική «Total», με 40% ποσοστό η καθεμία, με τα ΕΛΠΕ, που εισήλθαν με το υπόλοιπο 20%. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η έρευνα και μέσα στα 4 πρώτα χρόνια των ερευνών αναμένεται να υπάρχει σαφής εκτίμηση για το αν υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους.

Προκλητικοί για το λαό είναι και οι όροι της εκχώρησης: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ανταλλάγματα του Δημοσίου, το μόνο δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι η υποχρέωση της κοινοπραξίας να καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση, ενώ σε κάθε περιοχή το Δημόσιο θα εισπράξει κατά τη φάση έρευνας 1,5 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και αποζημιώσεις 2,5 εκατ. ευρώ σε διάρκεια 8 ετών. Εφόσον υπάρξουν αξιοποιήσιμα ευρήματα, αποδίδονται μισθώματα 200 ευρώ/km2 της περιοχής εκμετάλλευσης το χρόνο και (αδιευκρίνιστα) επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή. Ενώ και χτες η κυβέρνηση διαμέσου του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, καυχήθηκε για τις «fast track» διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού μέχρι και τη χτεσινή υπογραφή πέρασαν λιγότερο από δύο χρόνια.
 
«Ανυπομονούν» οι Αμερικανοί επενδυτές...

Ο Τ. Πάιατ στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε την Ελλάδα «αναδυόμενο και σημαντικό» ενεργειακό κόμβο, αλλά και «έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή. Η Ελλάδα, είπε, παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες όχι μόνο ως «αγορά» αλλά και ως «παίκτης» στην περιοχή των Βαλκανίων και αναδυόμενος κόμβος Ενέργειας και μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη πως «καθώς η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και ανακάμπτει σταθερά, Αμερικανοί επενδυτές ανυπομονούν να ερευνήσουν τους φυσικούς πόρους της χώρας που συνιστούν σπουδαίες ευκαιρίες για επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς».

Δείχνοντας εξάλλου πως και η χτεσινή σύμβαση μπλέκει ακόμα πιο βαθιά το λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, ο Πάιατ συνέδεσε τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που συμβασιοποιήθηκαν χτες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας αυτά ακριβώς τα κοιτάσματα και τις προοπτικές για επιπλέον ευρήματα τη «φυσική συνιστώσα» της αμερικανικής συμμετοχής στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Mediterranean Gas Forum, πρόκειται για «πρωτοβουλία διαλόγου» στην οποία συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ και Κύπρος).
 
«Εγγυητής» της ευημερίας και ασφάλειας του λαού... οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, αποσιωπώντας ταυτόχρονα τους πολυποίκιλους κινδύνους που δημιουργούνται και τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τα λαϊκά συμφέροντα είπε ότι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σηματοδοτεί «μια άλλη αναπτυξιακή οικονομική προοπτική στην Ελλάδα», δείχνοντας ότι «οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και ότι φέτος θα πάμε σε ένα ακόμα ρεκόρ Αμεσων Ξένων Επενδύσεων», ενώ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επένδυση ως «εθνικής σημασίας, που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» για λογαριασμό πάντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Βάζοντας για μια ακόμα φορά προκλητικά το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αναφέρθηκε στον «συντονισμένο» βηματισμό Ελλάδας και Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι όλες οι κινήσεις ακολούθησαν «την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» έχοντας και την υποστήριξη «από πολύ σημαντικές εταιρείες... που αναφέρονται, και σε δύο πολύ σημαντικές χώρες συμμάχους... που στηρίζουν τις προσπάθειές μας, τόσο για την οικονομική ανάκαμψη, όσο, όμως, και για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», που στην παρούσα φάση, όπως είπε, έχει στο επίκεντρο των συζητήσεών του τη δημιουργία του αγωγού «EastMed», «ένα μεγαλεπήβολο project, που θα αλλάξει τη γεωπολιτική γεωγραφία στην περιοχή, αλλά και θα ενισχύσει τη στρατηγική για τη δυνατότητα διαμερισμού των δρόμων και των πηγών της Ενέργειας». Πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προς την ευρωπαϊκή αγορά, διαμέσου της Κύπρου και της Ελλάδας, ένα έργο που πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει, έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αντιπαραθέσεων για τη χάραξη των νέων δρόμων μεταφοράς Ενέργειας στην περιοχή, αποτελώντας έτσι ακόμη ένα στοιχείο όξυνσης των πολύπλευρων ανταγωνισμών.

Καταλήγοντας και απογειώνοντας τις κάλπικες προσδοκίες προς το λαό, ισχυρίστηκε ότι με την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων ενεργειακού πλούτου ανοίγεται «μια νέα προοπτική για την Ελλάδα, για τις επόμενες γενιές, για τη δυνατότητα η χώρα μας να είναι μια χώρα ισχυρή και ο λαός μας να ζει σε ευημερία», θέτοντας ως «προϋπόθεση» για την επίτευξη των παραπάνω «τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της ειρήνης, της συνεργασίας, της πιστής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου», όλα όσα δηλαδή υπονομεύουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα οποία η κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου