Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Απ’ τη μια απειλές, απ’ την άλλη «εναλλακτικές»

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
 
Τουρκία και Κατεχόμενα συντηρούν την ένταση, αναζωπυρώνοντας το σκληρό παζάρι γύρω από «εναλλακτικές» για το Κυπριακό και όλη την περιφέρεια


Τουρκία και ψευδοκράτος εξακολουθούν τις προκλήσεις, την ώρα που δύο γεωτρύπανα έχουν ενταχθεί σε γεωτρήσεις που σχεδιάζονται εντός και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κλιμακώνεται η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Την ίδια στιγμή, κάθε νέα απειλή συνοδεύεται από εκκλήσεις, για να εξεταστούν «εναλλακτικές» και να προχωρήσουν οι ενεργειακές μπίζνες που «ψήνονται» προς «όφελος όλων», με φόντο και τις συστηματικές πιέσεις που ασκούν σε αυτήν την κατεύθυνση ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ.

Σε αυτήν τη βάση, προχτές ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε «την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε σίγουρα και τα δικαιώματά μας», ξεκαθαρίζοντας όμως και την ετοιμότητα για πιθανό συμβιβασμό: «Εάν σε αυτό το θέμα (σ.σ. του φυσικού αερίου) δούμε την πιο μικρή άκρη του νήματος (ένα μικρό έστω φως), στο θέμα της αλληλοβοήθειας, του συνεταιρισμού και της από κοινού παραγωγής δουλειάς, στο θέμα του διαμοιρασμού, εάν δούμε μια κατανόηση, είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε αυτό το χέρι...».

Συμπλήρωσε με έμφαση ότι γίνονται προσπάθειες να μείνουν «εκτός ενεργειακών ισορροπιών» στην Ανατολική Μεσόγειο το ψευδοκράτος και η Τουρκία και τόνισε με νόημα ότι «σε αυτήν την περιοχή και στην ιστορία της υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι και Τουρκία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Οσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις - συνέχισε - απευθύναμε την εξής πρόταση, «να συνεργαστούμε για να έχουμε ένα συνεταιρικό αποτέλεσμα, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να τα συζητήσουμε αυτά. Δυστυχώς δεν συναίνεσαν ούτε και στο να γίνει αυτή η επιτροπή (σ.σ. για την από κοινού "αξιοποίηση των υδρογονανθράκων" που επανειλημμένα πρότεινε το ψευδοκράτος), ούτε στο να σχεδιάσουμε από κοινού το πώς θα γίνει και συνέχισαν τις μονομερείς τους ενέργειες». Εμφανίζοντας Τουρκία και ψευδοκράτος ως θύματα, είπε ακόμα: «Τους είχαμε πει ότι αν κάνουν έρευνα θα κάναμε κι εμείς, και κάναμε, κάνουμε...».

Μάλιστα, σχετικά με τους χάρτες που όπως αποκαλύφθηκε ΗΠΑ - Τουρκία συζητούν από το 2015, εξετάζοντας αγωγούς που θα μεταφέρουν το αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Ακιντζί εξέφρασε απογοήτευση, επειδή αυτά τα σχέδια δεν αξιοποιούνται στην παρούσα φάση (τουλάχιστον ανοιχτά): «Εκείνος ο χάρτης είναι του 2015, αλλά τώρα είμαστε στο 2019 και δεν γίνονται αυτά που αφορά ο χάρτης, αλλά άλλα (σχέδια), τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα...».
Συνέχεια στους υψηλούς τόνους έδωσε όμως και η Αγκυρα, από όπου ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «καθαρή πρόκληση» τα εντάλματα που η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να δρομολόγησε για τη σύλληψη προσωπικού των γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Αλλά και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα δοθεί ποτέ πεσκέσι σε κανέναν».
Διαρκή «τελεσίγραφα» από ΗΠΑ και δυσαρέσκεια Ακάρ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που του έστειλε πρόσφατα ο Αμερικανός ομόλογός του Πάτρικ Σάναχαν, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν αρμόζει στο «συμμαχικό πνεύμα».

Από τη μεριά τους, πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν «τελεσίγραφα» στην Τουρκία, αν και δεν σταματούν να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Αμερικανών βουλευτών μετά την υπερψήφιση της τελευταίας απόφασης του Κογκρέσου που εκφράζει «ανησυχία για τη συμμαχία» των δύο χωρών. Ο μεν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Ελιοτ Ενγκελ, ισχυρίστηκε ότι «είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία (σ.σ. για τους "S-400"), είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά "F-35". Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα...».

 Ενώ ο βουλευτής Μάικλ Μακ Κολ υπενθύμισε ότι «προς το παρόν το ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος "Patriot" στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το "S-400". Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ... Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου