Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Κάλπικη αντιπαράθεση για να κρυφτούν οι υπογραφές τους στην εργασιακή ζούγκλα

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

 Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει με βάση την αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

 Την κάλπικη και υποκριτική τους αντιπαράθεση γύρω από τα Εργασιακά αναζωπυρώνουν με κάθε ευκαιρία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις τους έχουν διαμορφώσει και βαθαίνουν συνεχώς τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, με πλήρη στοχοπροσήλωση στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τη στρατηγική της ΕΕ.

Η νέα αφορμή δόθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κω, κατά την οποία ξενοδόχος αξίωσε γενίκευση της επταήμερης εργασίας και ακόμα μεγαλύτερη διασφάλιση της εργοδοτικής ασυδοσίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπερθεματίζει, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του θα σαρώσει ως οδοστρωτήρας «τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα»...

Βρίσκοντας ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζεσταίνει τη γνωστή προεκλογική «σούπα» περί ύπαρξης «δύο σχεδίων», που δήθεν το ένα αντιμάχεται το άλλο, όταν στην πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν το ίδιο σχέδιο του κεφαλαίου, με τα αντεργατικά μέτρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτά που έχουν προετοιμάσει το έδαφος στην επόμενη κυβέρνηση για τα νέα χτυπήματα που αξιώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
 
Εχουν ήδη φτάσει... στη 12ήμερη συνεχή εργασία!

Σκιαμαχούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - για την επταήμερη εργασία, αλλά και οι δύο εξαπατούν τους εργαζόμενους, καθώς υπηρετώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου έχουν ενσωματώσει και εφαρμόσει όλες τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ για τη διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου και του 5ήμερου.

Συγκεκριμένα, με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88, η οποία αποτελεί τον «μπούσουλα» στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7, αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση.

Πατώντας πάνω σε αυτήν την Οδηγία, το Δικαστήριο της ΕΕ ήδη από το 2017 έβγαλε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος που δουλεύει 6 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει ακόμα και 12 μέρες σερί, αν π.χ. του δοθεί ένα ρεπό τη Δευτέρα της πρώτης βδομάδας και την Κυριακή της δεύτερης! Αντίστοιχα, εργαζόμενος που δουλεύει 5 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει 10 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό... Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία ορκίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα!
Εφαρμόζοντας στην πράξη τα παραπάνω, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις έστρωσαν το δρόμο για την επταήμερη εργασία.
 
Με την τζίφρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των εργατοπατέρων τους...

Ειδικότερα, στον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την έγκριση και υιοθέτηση της απαράδεκτης κλαδικής σύμβασης που υπέγραψαν οι εργατοπατέρες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «νομιμοποίησε» ανοιχτά την επταήμερη εργασία, ανοίγοντας παραπέρα την όρεξη στους μεγαλοξενοδόχους.

Στην κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μία από τις πρώτες που «επέκτεινε» με διθυράμβους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο φθινόπωρο, προβλέπεται ότι εφόσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι μεγαλοξενοδόχοι μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα «τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου», και τις μέρες ανάπαυσης, αποδίδοντας απλά... πρόσθετη αμοιβή!

Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση. Ανάλογη είναι και η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (διάρκειας από 24/10/2018 έως 23/10/2020). Συγκεκριμένα προβλέπει: «Οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για 2 επιπλέον ημέρες (7 συνεχόμενες ημέρες)», αλλά και «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (...) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου για άλλες 4 μέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) (...) Στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου»...

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενόψει των εκλογών εμφανίζεται να σκίζει τα ρούχα του για την «επταήμερη εργασία», έχει ευλογήσει με την τζίφρα του ως κυβέρνηση ακόμα και τη συνεχόμενη εργασία 9 ημερών! Οταν μάλιστα τέθηκε το ζήτημα «νομιμότητας» της συγκεκριμένης σύμβασης, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε, διά του γενικού γραμματέα του, Α. Νεφελούδη, ότι... «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της νομοθεσίας καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 του ΠΔ 88/99»...
 
Ενα ακόμα συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Η επίθεση μάλιστα δεν σταματά εδώ: Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου για συνεχόμενη εργασία μέχρι και για 12 μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε νέο συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία.
Αξιοποιώντας νόμο του 2013, ήρθε το 2017 με σχετική διάταξη στον νόμο 4472 να θεσπίσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη (!) στις «τουριστικές περιοχές» σε Αττική, Θεσσαλονίκη κ.α. Πατώντας πάνω σε αυτό το χτύπημα, το μεγάλο κεφάλαιο στο Εμπόριο και σε άλλους κλάδους αξιώνει - και σε πολλές περιπτώσεις ήδη εφαρμόζει - την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
 
Ανοιξαν τις πύλες για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα

«Κάνοντας τουμπεκί» για όλα τα παραπάνω, η κυβερνητική «Αυγή» επιχείρησε χτες να κάνει «ταλιράκια» το προπαγανδιστικό παραμύθι και τα κάλπικα διλήμματα της κυβέρνησης, μιλώντας για... «παραθυράκια» που υπάρχουν στην εργατική νομοθεσία και τα οποία θα αξιοποιήσει η ΝΔ για να εφαρμόσει την αντεργατική πολιτική της.

Μόνο που όσα αναφέρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι... «παραθυράκια», αλλά ολόκληρες πύλες για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα, τις οποίες στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τις διατήρησε ορθάνοιχτες, αλλά τις άνοιξε παραπέρα υπηρετώντας με προσήλωση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ας δούμε τι λένε:
-- Μιλούν για τον κίνδυνο «κατάργησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ» και αναφέρουν ότι παρέλαβαν ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «ανίκανο για οποιονδήποτε έλεγχο». Κρύβουν ωστόσο ότι ακόμα και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την ίδια άθλια κατάσταση με το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους: Το 2017, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσαν στο ΣΕΠΕ μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ. Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φθάνοντας τους 21.423, ο μικρότερος αριθμός από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μια φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια!

-- Μιλούν για το «παραθυράκι των συμψηφισμών», τη δυνατότητα δηλαδή των εργοδοτών να εναλλάσσουν αυξημένη απασχόληση των εργαζομένων για κάποια περίοδο, και μειωμένη απασχόληση κάποια άλλη περίοδο, χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον αποδοχές. Μα αυτό ακριβώς είναι η περιβόητη ευρωενωσιακής κοπής «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που περιγράφεται στην Οδηγία 2003/88, την οποία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους»! Μια Οδηγία που κάνει «λάστιχο» τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, μειώνει τις εργατικές αμοιβές και διαλύει τη ζωή της εργατικής τάξης. Γενικεύοντας την εφαρμογή της αντεργατικής διευθέτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4498/2017 για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα «για συνεχόμενη απασχόληση 12 ωρών», που μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις 24 ώρες.

-- Με μπόλικο θράσος, επικαλούνται τον κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ «να περάσει και έναν ευνοϊκό νόμο για τις απολύσεις», όταν πάνω σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προκατόχων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που απελευθερώνει πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εφαρμόζοντας και εδώ κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου το... «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ και τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, με πολυνομοσχέδιο που ψήφισε το Μάη του 2017, η κυβέρνηση αντικατέστησε τη διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων με μια απλή και άνευ ουσίας «διαδικασία κοινοποίησης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), καθορίζοντας μάλιστα με σαφήνεια ότι τυχόν αρνητική γνωμάτευση του ΑΣΕ δεν συνιστά «τεκμήριο ακυρότητας» των ομαδικών απολύσεων!

Αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα των απολύσεων, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο αριθμός των απολύσεων όλων των μορφών από 1.467.017 που ήταν το 2014, εκτοξεύτηκε το 2018 στις 2.527.920 απολύσεις (!), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

-- Ως... «παραθυράκι» παρουσιάζει η κυβερνητική εφημερίδα και τις εργολαβίες, την ενοικίαση εργαζομένων, όπως και την απασχόληση με ημερομηνία λήξης. Μόνο που και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το αντεργατικό πλαίσιο των προκατόχων της, ψηφίζοντας μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Στο ίδιο έδαφος, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τη συνεχή αύξηση της «ευελιξίας» (σταθερά πάνω από το 50% των νέων συμβάσεων), ενώ το 40% με 43% του συνόλου των απολύσεων αφορά τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου