Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο κανάλι «Open TV»

Αποσπάσματα της συνέντευξης: 

«Να ξεκινήσουμε κ. Κουτσούμπα τη συζήτησή μας και να σας ρωτήσουμε τι έγινε χθες με το θέμα του debate. Έγινε σίριαλ, θα γίνει δεν θα γίνει. Όχι εγώ θέλω εκείνη τη μέρα, όχι εγώ δεν θέλω εκείνη τη μέρα...

Ναι, θυμίζει λίγο τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού "εγώ δεν ήθελα εκείνος ήθελε". Κοιτάξτε τα γεγονότα πως έχουν.
Εμείς από την πρώτη στιγμή όταν τέθηκε η ημερομηνία του debate στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής για την 1η Ιούλη ενημερώσαμε ότι εκείνη τη μέρα είχαμε την μεγάλη συγκέντρωσή μας στην Θεσσαλονίκη και όχι γιατί εγώ είμαι εκεί υποψήφιος και στην Α' Θεσσαλονίκης, αλλά γιατί είναι αυτή που δείχνουν και στα κανάλια, καλύπτεται από την «ΕΡΤ», δηλαδή η συγκέντρωση και είχε γίνει προετοιμασία. Παρόλα αυτά είπαμε ότι εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αλλάξουμε την ημερομηνία. Το κάναμε, αλλάξαμε την 1η Ιούλη και βάλαμε την συγκέντρωση μας στην Θεσσαλονίκη στις 2 Ιούλη, ξαναβγάλαμε όλα τα υλικά. Προέκυψε η εμπλοκή την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη Παρασκευή, όπου τέθηκε το ζήτημα ότι "ξέρετε δεν γίνεται 1η Ιούλη γιατί ο κ. Τσίπρας έβαζε ζήτημα ότι θα λείπει, δεν προλάβαινε να έρθει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπαμε ότι τέλος πάντων όλα τα κόμματα έχουν κανονίσει τα προγράμματά τους, δεν μπορούν να κινούνται όλοι γύρω από τον κ.Τσίπρα και την ημέρα, την ώρα που μπορεί εκείνος. Μας είπαν ότι δεν γίνεται με τίποτα να αλλάξει η ημερομηνία και να ξαναπάμε στην 1η Ιούλη και έψαχναν διάφορες ημερομηνίες. Από τότε φαινόταν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα άλλης ημερομηνίας. Και βέβαια εμείς εφόσον μας είπαν ότι δεν θα γίνει, ξαναβάλαμε τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης 1η Ιούλη. Και έρχεται τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Τσίπρας και λέει "ξέρετε εγώ μπορώ τελικά την 1η Ιούλη έστω ας πάμε μια ώρα πιο αργά, στις 22.00 - 22.30 το debate". Ε, δεν γίνεται, δεν μπορεί να κινείται όλο το πολιτικό σκηνικό, τα προγράμματα των κομμάτων με βάση τι θέλει και πότε μπορεί ο κ.Τσίπρας, ή πότε μπορεί η κυβέρνηση.
Κατά την άποψή μου, για να πάω και στην ουσία, ούτε ο κ.Τσίπρας ήθελε τόσο πολύ debate, άσχετα τι λέει δημόσια. Από ότι καταλαβαίνω και από ότι καταλαβαίνει φαντάζομαι ο ελληνικός λαός, οι επικοινωνιολόγοι του είπαν ότι είναι καλύτερα το δίδυμο Τσίπρας - Μητσοτάκης σ’ αυτό επέμενε, ότι "είσαι λιγάκι καλύτερος από τον Μητσοτάκη, τα καταφέρνεις καλύτερα και άρα εσείς οι δύο να είστε", "δεν σε συμφέρει τόσο πολύ να είναι όλοι μαζί και να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια". Όλο αυτό τον τακτικισμό για να ναυαγήσει τελικά το debate.

Άρα λέτε ότι δεν ήταν τεχνικό το πρόβλημα στην πραγματικότητα. Μέρα θα βρισκότανε. Ήταν πολιτική επιλογή να μην γίνει.

Κυρίως ήταν αυτό. Αλλά μετά δεν βρισκότανε ημερομηνία. Όταν φτάνουμε στην τελευταία εβδομάδα, ουσιαστικά άλλες δέκα μέρες μένουν όπου όλα τα κόμματα κάνουν τους προγραμματισμούς τους. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε με βάση τον προγραμματισμό, που έτσι και αλλιώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει. Ούτε είχε ποτέ του, ούτε θα έχει και τώρα. Δεν είχε και τότε που ήταν 3% και το έδειξε όλα αυτά τα χρόνια τέλος πάντων.

Το debate να γίνει στο 90' το αποκλείετε πια. Έχει τελειώσει, έχει ενταφιαστεί.

Ναι νομίζω ότι έχει τελειώσει.

Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πηγαίνοντας σε όλη την Ελλάδα, γυρνάτε όλη την Ελλάδα και θα γυρίσετε τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, βλέπετε τον κόσμο. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι είναι πολύ επίπεδη αυτή η προεκλογική καμπάνια και υπάρχει ο φόβος από όλα τα κόμματα να υπάρξει αποχή. Το βλέπετε αυτό; Το διαπιστώνετε στις επαφές με τους πολίτες;

Ναι, υπάρχει αυτό το κλίμα, ως ένα βαθμό εξηγείται. Η προηγούμενη προεκλογική περίοδος ήταν πολύμηνη με ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές εκλογές. Για πρώτη φορά γίνονται εκλογές καλοκαίρι. Είναι χαλαρό το κλίμα, δυσκολεύει τα πράγματα. Εδώ και στα πολιτικά κόμματα, αυτοί που ασχολούνται με την προεκλογική περίοδο ενεργά, νιώθουν την κόπωση, πόσο μάλλον ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί και δεν βλέπει διέξοδο. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του οικονομικά, άλλα προβλήματα, επαγγελματικά, οικογενειακά που μετράει. Με βαριά καρδιά πήγε στις ευρωεκλογές, κατά την άποψη μας, και ψήφισε. Έχει απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα, δεν βλέπει πραγματική διέξοδο, δηλαδή να υπάρχει με μια νέα κυβέρνηση άνοδος του εισοδήματός του, επίλυση των προβλημάτων.

Μα του λένε ότι δεν θα γίνει το ίδιο.

Μα θα γίνουν τα ίδια πράγματα. Ήδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει, έχει βάλει στις ράγες με τις αποφάσεις και του 3ου μνημονίου αλλά και μετά, με τη μεταμνημονιακή εποχή από τον προηγούμενο Αύγουστο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, για εποπτεία. Όλα αυτά είναι συμφωνημένα και βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις είναι πάλι σε μια κατεύθυνση συμφωνίας με το ΣΕΒ εδώ στη χώρα μας και με την ΕΕ.

Αυτή η μείωση φορολογίας που υπόσχονται κυρίως ο κ. Μητσοτάκης και σε δεύτερο χρόνο ο κ. Τσίπρας δεν θα ανακουφίσει λίγο την αγορά πιστεύετε;

Στην ουσία όχι. Διότι οι φοροαπαλλαγές και τα δωράκια θα δοθούν πάλι σε λίγους μεγάλους, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα κερδίσει από όλη αυτή την ιστορία. Σε αυτούς θα τα δώσουν. Βεβαίως υποτίθεται για να κάνουν επενδύσεις, όμως το εισόδημα δεν θα ανακουφιστεί, δηλαδή πάλι αυτά τα πλεονάσματα που λέμε, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, θα τα πάρουν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα. Όταν φοροαπαλλάσσεις εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανους ή ορισμένους ομίλους στην ουσία αυτό κάνεις. Διότι αυτοί δεν είναι η ονομαζόμενη μεσαία τάξη, την οποία θα ενισχύσουν. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε μεσαία τάξη εννοούν μια οικογένεια που έχει 10.000 εισόδημα το χρόνο, 15.000, άντε 20.000. Μα μεσαία τάξη είναι αυτή; Ζει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης τις οικογένειές τους με τόσα χρήματα το χρόνο; Όταν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, όταν πληρώνεις για τη μόρφωση των παιδιών σου, για την περίθαλψη, την Υγεία, για την Πρόνοια, για όλα αυτά που λέμε κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δημόσιες και δωρεάν, έστω τουλάχιστον να είναι πολύ χαμηλό το κόστος σε τελευταία ανάλυση σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες. Η δική μας η πρόταση είναι ότι όλα αυτά, οι κοινωνικές παροχές, πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν. Μπορείς να ζήσεις με τους μισθούς πείνας; Όταν έχεις υποκατώτατους μισθούς; Όταν δεν πάει 751 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός με συλλογική σύμβαση, όπως προτείνει το ΚΚΕ;

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάει.

Έτσι έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι έλεγε και το ΠΑΣΟΚ πριν και πάει λέγοντας. Διότι η κρίση δεν τελείωσε, μπορεί να έχουμε μια ανάκαμψη σήμερα που είναι φυσιολογικό και επόμενο μετά από 8-10 χρόνια μεγάλης βαθιάς οικονομικής κρίσης, πάντα έτσι γίνεται σε αυτόν το κύκλο της καπιταλιστικής οικονομίας. Μετά από μια βαθιά κρίση και ύφεση έχεις μια ανάκαμψη και μετά πάλι έχεις βύθιση της οικονομίας. Και εδώ δεν εξαρτάται μόνο από τα δεδομένα της Ελλάδας. Να πάρουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολύ ισχυροί ανταγωνισμοί, πολλά ισχυρά συμφέροντα, είναι ρευστή η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνολικά στην περιοχή. Το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι και εκεί έχουμε επιβράδυνση σε ισχυρές οικονομίες όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία.

Εμείς είμαστε στην ανάκαμψη. Ο Έλληνας πολίτης δεν θα τη βιώσει στο μισθό του, στην καθημερινότητα του; Η ανάκαμψη δεν θα παρασύρει κι όλους μας; Έστω πρόσκαιρα όπως λέτε εσείς, αλλά θα μας ανεβάσει...

Δεν θα τους παρασύρει, γιατί ξέρετε ο όρος που βάζει ο ιδιώτης, ο καπιταλιστής, είναι ότι για να κάνω επένδυση, να την αναπτύξω και να έχω κερδοφορία, πρέπει να συμπιέσω όλα αυτά που αφορούν εργασιακά δικαιώματα, είτε αυτό είναι ο μισθός είτε είναι άλλα επιδόματα είτε είναι μια σειρά ζητήματα εργασιακών σχέσεων, ωραρίου, δουλειάς κ.λπ., άρα πάντα ζημιωμένος θα είναι ο εργαζόμενος, αυτός που είναι από κάτω. Αυτό είναι το πρόβλημα κι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη", όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, "βιώσιμη ανάπτυξη", όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ, όταν ο εκμεταλλευτής θέλει να συμπιέζει το εισόδημα συνεχώς, θέλει να εκμεταλλεύεται, να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο για να έχει αυτός κερδοφορία. Είδατε τώρα μετά τις εκλογές είχαμε δύο μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν, η "Φριγκοκλάς" στην Πάτρα, η "ΔΕΛΤΑ" στο Πλατύ Ημαθίας, στην ουσία πάνε την παραγωγή τους, τα εργοστάσιά τους αλλού σε άλλες χώρες, για να έχουν μεγάλη κερδοφορία.

Ίσως γιατί υπάρχει μεγάλη φορολόγηση στην Ελλάδα...

Όχι. Κοιτάξτε να δείτε τι έγινε εκεί: Οι εργαζόμενοι υποχώρησαν, έκαναν και εθελούσιες εξόδους, ουσιαστικά χωρίς ικανοποιητικές αποζημιώσεις, έκαναν υποχωρήσεις σε κινητοποιήσεις, σε αιτήματα, μείωσαν μισθούς, μια σειρά τέτοια ζητήματα και πάλι έκλεισαν.

Η φορολογία όμως είναι υψηλή. Η φορολογία δεν είναι το πρόβλημα των επιχειρήσεων που φεύγουν, είχαμε και παλιά άλλες επιχειρήσεις, όσο αυξάνεται η φορολογία, ο επιχειρηματίας φεύγει. Δηλαδή δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε το καπιταλιστικό σύστημα, η φορολογία φταίει.

Μα, στο καπιταλιστικό σύστημα είμαστε. Αν δεν βλέπουμε την αιτία του προβλήματος... Γιατί καπιταλισμός ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο ένας επιχειρηματίας για να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στον άλλο θέλει να συμπιέσει το εισόδημα του εργαζόμενου, δεν θέλει βεβαίως να έχει φόρους, θέλει δωράκια από το κράτος, αλλά μισθούς όμως δεν δίνει στους εργαζόμενους. Και το δωράκι της μείωσης της φορολογίας του μεγάλου καπιταλιστή, του μονοπωλιακού ομίλου, το πληρώνει ο εργαζόμενος, γιατί αυτό μετακυλίεται στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία, στην κατανάλωση, σε μια σειρά τέτοια ζητήματα.

Τα μονοπώλια τώρα είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, παλιά ήταν...

Μα σε όλον τον κόσμο, αλίμονο...

Θα το ακούτε και εσείς, από δικούς σας ψηφοφόρους, το λέω γιατί ένας ο οποίος έχει ένα κατάστημα και απασχολεί 4-5 ανθρώπους, 10 να σας πω, μέχρι 10, αυτό που καταλαβαίνει και ο ίδιος είναι ότι αν πάει κατευθείαν ο βασικός μισθός, τώρα εκεί που είναι στα 500-600, αν πάει κατευθείαν στα 751, αυτού του ανθρώπου του ανεβαίνει το κόστος. Δεν μπορεί να τους κρατήσει όλους. Θα σας το λένε, δεν μπορεί να μη σας το λένε;

Κοιτάξτε, υπάρχει μία διαφορά, άλλο οι αυτοπασχολούμενοι, ο επαγγελματίας που έχει ένα μαγαζί, ένα εμπορικό κατάστημα, μια μικρή βιοτεχνία που ζει με την οικογένειά του ή με κάποιους εργαζόμενους μόνο, αυτός υποφέρει. Αυτόν τον συμπιέζουν, αυτόν τον θέλουν εξάρτημα του μεγάλου ομίλου, του μονοπωλίου που λέγαμε πριν. Λοιπόν, εκεί είναι το ζήτημα. Μα, δεν μιλάμε για αυτούς, αυτοί έχουν συμφέρον να είναι μαζί με τους εργάτες και να παλεύουν μαζί και για τις μειώσεις φορολογίας σε λαϊκά στρώματα, σε αυτοπασχολούμενους και για μια σειρά άλλες παροχές. Εμείς για παράδειγμα για τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και μεσαίων, μικρών αγροτών, έχουμε κάνει προτάσεις στη Βουλή, οι οποίες απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα, για ανακούφισή τους και με δανεισμούς που έχουν και με άλλα προβλήματα που έχουν, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες.

Θέλω να πω ότι η μείωση της φορολογίας θα τους βοηθήσει αυτούς.

Μα για αυτούς τους μικρούς, τους αυτοαπασχολούμενους, χρειάζεται να μειωθεί η φορολογία. Διότι, ξαναλέω, όπως χρειάζεται να μειωθεί η φορολογία και για τον μισθωτό και για τον συνταξιούχο και για κάθε άνθρωπο, ο οποίος αγωνίζεται για να επιβιώσει στοιχειωδώς είτε έχει μια μικρή επιχείρηση, είτε είναι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, για αυτούς όλους μαζί πρέπει να υπάρχει μείωση. Αλλά όχι να δίνεις δώρα, γιατί τώρα έχουμε φοροαπαλλαγές, εθελοντική φορολογία έχουν για παράδειγμα οι εφοπλιστές, έλεος! Που πάμε; Εθελοντική φορολογία, με πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές, που ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους χάσουμε...

Ε, δεν τους χάνεις αυτούς τώρα, ούτε θα λυπηθούμε τους εφοπλιστές, μην κλαίμε τώρα 10 μέρες πριν τις εκλογές για τους εφοπλιστές και για όλους αυτούς που δεν ξέρουν τι έχουν και που μέσα στα χρόνια της κρίσης, που μάτωνε ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, αυτοί εδώ δεν ήξεραν τι κέρδιζαν. Διότι είχαν τεράστια κέρδη.

Κ. Κουτσούμπα, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφωθεί δύο ακόμα πολιτικοί σχηματισμοί. Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι παλεύει την είσοδο στη Βουλή, η κα Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας, αυτό εσάς σας προβληματίζει με το γεγονός ότι είναι πιο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να πλήξουν και το ΚΚΕ;

Τώρα το ποιος είναι πιο αριστερά και το ποιος είναι πιο δεξιά, θα μπλέξουμε.

Κατά δήλωσή τους.

Κοιτάξτε, ο κ. Βαρουφάκης είναι γνωστή περίπτωση στο πολιτικό σύστημα. Τον γνώρισε ο ελληνικός λαός ως υπουργό Οικονομικών, τότε golden boy της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ως υπουργός Οικονομικών, οδήγησε τη χώρα στην ουσία την έσπρωξε με τη στάση του, με την πολιτική του, με την τακτική του το πρώτο εξάμηνο, στο τρίτο μνημόνιο, ένα βάρβαρο μνημόνιο. Έχει τεράστιες ευθύνες και δεν λέω μόνο επειδή είναι άνθρωπος του Σόρος ή όπως λένε χρηματοδοτείται από τον Σόρος, αλλά διότι ήταν αυτός ο εμπνευστής του "ο ελληνικός λαός δεν θέλει την τρόικα να την λέει τρόικα, ακούγεται αρνητικά, να τους κάνουμε θεσμούς", "το μνημόνιο να μην το λέμε μνημόνιο, να το κάνουμε ότι είναι Δανειακή Σύμβαση" κ.λπ., "να αλλάξουμε κάποιες ορολογίες για να περάσουμε τα μέτρα". Ήταν αυτός που ψήφισε επίσης τη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αμέσως το Φλεβάρη του 2015.

Είναι γνωστή περίπτωση στο πολιτικό σύστημα και τώρα τον φτιάχνουν ως κόμμα μιας χρήσης. Όπως κατά την άποψή μας έφτιαξαν -και το ξέρουμε πλέον όλοι, αποδείχθηκε αυτό, αν και εμείς το λέγαμε από τότε- άλλα κόμματα. Που είναι το Ποτάμι; Που είναι οι ΑΝΕΛ; Που είναι η Ένωση Κεντρώων; Που είναι η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, με τα διάφορα στελέχη τους, τους πρώην βουλευτές τους να κινούνται σε διάφορα κόμματα. Αυτά είναι κόμματα μιας χρήσης. Ο κ. Βαρουφάκης είναι τέτοιο κόμμα, θα παίξει το ρόλο του ως ανάχωμα -γιατί με ρωτήσατε πριν για την αριστερά που κινείται κ.λπ.- σε έναν ριζοσπαστισμό, για να εμποδίσει ψηφοφόρους που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν για παράδειγμα στο ΚΚΕ, που θα είναι μια πραγματική επένδυση για το ίδιο το μέλλον των εργαζόμενων. Γιατί ξέρουν ότι το ΚΚΕ σταθερά θα είναι με το μέρος των εργασιακών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, αιτημάτων και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα πιέζει, θα διεκδικεί. Θα μπορεί να αποτρέπει -ανάλογα τη δύναμη που θα του δώσει ο ελληνικός λαός- νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα μπορεί να κάνει προτάσεις να παίρνονται και μέτρα ανακούφισης σήμερα, στα πλαίσια αυτού του συστήματος και βεβαίως να ανοίγει ένας δρόμος, συνολικότερα, για μια -αύριο- πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση.

Εάν έρθει μία πρόταση στη Βουλή, στην επόμενη Βουλή, για τα θέματα της οικονομίας και τις ευθύνες ας πούμε του Βαρουφάκη και εκείνου του εξαμήνου, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει;

Παρότι εμείς θεωρούμε ότι στα πλαίσια της Βουλής και έτσι όπως γίνεται με τη δικαιοσύνη και τη χειραγώγησή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν προσφέρουν ή δεν αποφέρουν τελικά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά εμείς πάντα στηρίζουμε προτάσεις οι οποίες πάνε ή επιδιώκουν να πάνε το μαχαίρι στο κόκκαλο, να ελεγχθούν και οι ευθύνες. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση μας για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που κακώς δεν έχει πάει εκεί που έπρεπε να πάει, δηλαδή να ελέγχονται και να δικάζονται από τα δικαστήρια, όπως οι απλοί πολίτες. Δεν έχει σημασία εάν ο άλλος είναι υπουργός, είναι βουλευτής. Μάλιστα έχει μεγαλύτερες ευθύνες από τη θέση που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός μέσα στο κοινωνικό - πολιτικό σύστημα να διαχειρίζεται τις τύχες του από ό,τι έχει ένας απλός πολίτης που πέφτει σε ένα παράπτωμα, ο οποίος και αυτός πρέπει να ελεγχθεί, αλλά δεν μπορεί να ελέγχεται ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο μισθωτός και να μένει στο απυρόβλητο ο εκάστοτε υπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είναι σύμφωνη άρα η γνώμη σας, θα την ψηφίζατε. Σας ευχαριστούμε παρά πολύ, καταλαβαίνουμε ότι έχετε ειλημμένες υποχρεώσεις. Πάντα είναι χαρά μας να συζητάμε μαζί σας, γιατί είστε ένας ωραίος συνομιλητής, λυπούμαστε που δεν θα σας δούμε και στο debate.

Ναι, εμείς δεν είχαμε πρόβλημα θα μπορούσαμε να είμαστε στο debate. Άλλωστε πιστεύουμε -και έτσι μας λέγανε και για το προηγούμενο και τώρα- ότι πολύ καλά θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου