Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

«Κλειδωμένη» η αντιλαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από κυβερνητικό διαχειριστή

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΕΕ
Σταθερά στις ράγες των πρωτογενών πλεονασμάτων συνέχισε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 τους προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν χτες.


Την ίδια ώρα, πίσω από τον προεκλογικό αχό και την κάλπικη επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, ξεπροβάλλει η διατήρηση και παραπέρα εμβάθυνση αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα βέβαια τόσο από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης όσο και από το μείγμα που θα επιλεγεί για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Θυμίζουμε ότι στην ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο βαθμό που θα χρειαστεί, για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του».

Οι διεργασίες γύρω από τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία ήδη έχουν υποδείξει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι «θεσμοί», αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών.

Στις 16 Ιούλη, με αφορμή το συνέδριο του «Εκόνομιστ», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».

Σε αυτό το φόντο, η αντιλαϊκή σκυτάλη γύρω από την «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και βέβαια στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.
 
Σταθερά σε ρότα «πλεονασμάτων»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συνολική μάζα των φόρων στο 5μηνο (Γενάρη - Απρίλη) του 2019 έφτασε στα 17,7 δισ. ευρώ με υπέρβαση του στόχου που είχε προϋπολογισθεί για την ίδια περίοδο κατά 618 εκατ. Μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 7,5 δισ., από περίπου 6,8 δισ. πέρυσι, με αύξηση 700 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 5μηνο στα 919 εκατ. έναντι πλεονάσματος 853 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βέβαια, οι εξελίξεις στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό δείχνουν την αδιάλειπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης περιόδου.
Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών:

Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης των 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.
Από αυτά, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ., διόγκωση ύψους 830 εκατ.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ. Βασικό άξονα της φοροληστείας από το συγκεκριμένο πεδίο αποτέλεσε ο ΦΠΑ, που εκτινάχτηκε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).

Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια της οριστικής κατάργησής του με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου