Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πάνε παραπέρα την εμπλοκή πάνω σε στρωμένο έδαφος

                         ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, ενώ δρομολογείται η αγορά ελικοπτέρων που «θα ενισχύσουν την ικανότητα του Ελληνικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και τους στόχους των ΗΠΑ»


«Είμαι βέβαιος ότι υπό τη θητεία του θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η οποία τονίζει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τάδε έφη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μετά τη συνάντησή του χτες με τον νέο υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, επιβεβαιώνοντας την πορεία παραπέρα εμπλοκής της χώρας, επί ΝΔ, στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, πάνω στο στρωμένο δρόμο που βρήκε η νέα κυβέρνηση παραλαμβάνοντας καθήκοντα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται λακωνικά από πλευράς του υπουργού, «συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή, προς παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων, συνέχιση και εμβάθυνση όσων ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου την Τετάρτη προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Πηγές από την Ουάσιγκτον λένε ότι η επίσκεψη κρίθηκε από αμερικανικής πλευράς αναγκαία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, όπως έχουν διαμορφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των «S-400», της Κύπρου και του Αιγαίου, όπου από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης μπαίνει ανοικτά ζήτημα συνδιαχείρισης, οι δε Αμερικανοί καλούν σε «αποφυγή εντάσεων» και «διάλογο» για την προώθηση «διευθετήσεων», στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης θα είναι ο καθορισμός άμεσα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας (που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην αμερικανική πρωτεύουσα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αυτήν τη φορά στην Αθήνα, όπου θα παραστεί από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ ο ίδιος ο Πομπέο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί και την άμεση επανάληψη των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, σχήματα που επίσης εγκαινιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα υπό την «υψηλή εποπτεία» αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς προωθούν και αυτά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω είναι τα όσα είπε στην «Καθημερινή» ο Ντ. Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee», με την οποία είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις η προηγούμενη κυβέρνηση και διαδοχικά οι υπουργοί της των Εξωτερικών, και ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και άλλους παράγοντες.

Οπως τόνισε για την τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου: «Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς οι σχέσεις γίνονται όλο και πιο βαθιές, ευρύτερες και θεσμοθετημένες, με δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας. Ολα αυτά τροφοδοτούνται από τη σύγκλιση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης, προφανώς, της Ασφάλειας και της Ενέργειας... Επιπλέον, η Ουάσιγκτον δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το στρατηγικό τρίγωνο και συμμετέχει περισσότερο. Η εμπλοκή αυτή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο (...) Η AJC και οι ελληνοαμερικανοί εταίροι μας δραστηριοποιούνται σε αυτή την προοπτική».
Αξίζει δε να καταγραφεί και η απάντηση Χάρις όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα: «Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία ήταν καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, υπήρχαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής του. Ομως, αντί να είναι δεσμευμένοι στην ιδεολογία τους, οι αξιωματούχοι ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό μια πραγματιστική πορεία που εξυπηρετούσε καλύτερα τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας. Και είχαμε την τύχη να έχουμε τακτικές επαφές με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, ακόμη και μέχρι την τελευταία μέρα, όταν συναντήσαμε και πάλι τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη».
Και νέοι εξοπλισμοί για «τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει την προμήθεια από τις ΗΠΑ νέων ελικοπτέρων για το Πολεμικό Ναυτικό, που, κουμπώνοντας πάνω και σε προηγούμενα τέτοια προγράμματα, θα κληθούν να καλύψουν κενά και ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε έγγραφο στις 12/7 του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια ενδεχόμενη στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας ελικοπτέρων MH-60R πολλαπλών αποστολών με την ανάλογη υποστήριξη (σ.σ. ανταλλακτικά) με ένα εκτιμώμενο κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων».

Παρακάτω στο έγγραφο εξηγεί ότι η «ελληνική κυβέρνηση» (χωρίς να εξηγεί ποια, αλλά αναφέρεται σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σχετική «αλληλογραφία» τρέχει μήνες τώρα, με τη ΝΔ να έρχεται να ολοκληρώσει διαδικασίες που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε «μέχρι 7» τέτοια ελικόπτερα με εξοπλισμό που, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, παραπέμπει στις ανάγκες του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Τα ελικόπτερα MH-60R θα ενισχύσουν την ικανότητα του Ελληνικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Τονίζουν επίσης - με το βλέμμα στην Τουρκία με την οποία συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι - ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Εχει, εδώ, αξία καταγραφής ότι ακριβώς με τα ίδια λόγια οι Αμερικανοί και στις 17/10/2017, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούσε την αναβάθμιση των ελληνικών «F-16», έγραφαν πως «η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι «θα βοηθήσει την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου