Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην απληρωσιά

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποθρασυμένη η εργοδοσία από το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ



Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στο οξυμένο πρόβλημα της απληρωσιάς οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια σειρά από κλάδους, καθώς η εργοδοσία, αποθρασυμένη από όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, εντείνει την εκμετάλλευση και την αυθαιρεσία σε βάρος των εργαζομένων.


Μέσα από τις παρεμβάσεις που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» έρχονται ξανά στην επιφάνεια χαρακτηριστικές πλευρές όλης αυτής της αντεργατικής «βεντάλιας»: Το πραγματικό πρόσωπο των «ρεκόρ» των καπιταλιστικών κερδών στον Τουρισμό... Η εκμετάλλευση από τους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι παρά τις διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης «ζουν και βασιλεύουν»... Η συνολικότερη επίθεση σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα...

Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, που θα ενταθεί και με την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ, πάνω στο στρωμένο αντιλαϊκό έδαφος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν μόνο η άνοδος της οργάνωσης των εργαζομένων, η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, η συντονισμένη πάλη με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Λευκάδα: Την αποπληρωμή τους πέτυχαν εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο
Την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Nikiana Blue» στη Νικιάνα Λευκάδας πέτυχαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, ύστερα από την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους από το Σεπτέμβρη του 2018.

Στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι είχαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Λευκάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά για τον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε και η πλειοψηφία των παραθεριστών.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Λευκάδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το αγωνιστικό παράδειγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που μαζί με το σωματείο τους διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στο νησί, που βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα, που μέσα στο κατακαλόκαιρο μένουν απλήρωτοι και πολλές φορές χωρίς δουλειά.

Αντίστοιχα, προσθέτει, είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, «όχι μόνο γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν και αυτοί θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά γιατί πρέπει να σηκώσουμε συνολικά κεφάλι απέναντι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, με χαμηλούς μισθούς και ατέλειωτη δουλειά για λίγους μήνες το χρόνο. Με ανεργία και οικονομικά αδιέξοδα τον υπόλοιπο χρόνο. Χωρίς επιδόματα ανεργίας για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Με εργατικά "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν, καθιστώντας αβέβαιη την ικανότητα για εργασία την επόμενη σεζόν».

Ηράκλειο: Στάση εργασίας στην Ανακύκλωση για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/7 η 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, που είχε προκηρύξει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ), καθώς η εργολαβική εταιρεία καθυστερεί για άλλη μια φορά την καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, «οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας, αγανακτισμένοι από την κοροϊδία με την οποία αντιμετωπίζονται από την εταιρεία "WASTE SOLUTIONS", που είναι εργολάβος στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου. Η εταιρεία, για άλλη μια φορά, καθυστερεί παράνομα την καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους, οι οποίοι αδυνατούν πολλές φορές να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους. Η στάση αυτή της εταιρείας εντάσσεται στη συνολικά σχεδιασμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην προσπάθεια διάσπασης της οργάνωσης και της αγωνιστικότητάς τους».

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, αποφασίστηκε ομόφωνα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Σωματειακή Επιτροπή της στο εργοστάσιο να καταθέσουν εγγράφως τα αιτήματά τους στην εταιρεία, απαιτώντας συνάντηση για την ικανοποίησή τους. Αναλόγως της στάσης της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Καμία καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Αμεση εξόφληση της οφειλόμενης μισθοδοσίας. Καταβολή της σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 10 του μηνός. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Αμεση επαναφορά του Βαρέος και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους. Αμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουν με τη «Waste Solutions». Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με υπογραφή ΣΣΕ.

Απεργία στη «Βαρβαρέσος ΑΕ»

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ» στη Νάουσα, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
Αρχικά με στάσεις εργασίας και μετά με 24ωρη απεργία στις 8/7, ανέδειξαν το καθεστώς της απληρωσιάς και των χαμηλών μισθών που έχει επιβάλει η εργοδοσία.
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων και τονίζει: «Η επιχείρηση "Βαρβαρέσος" δεν αποτελεί εξαίρεση, εφαρμόζει όλους τους αντεργατικούς νόμους που διατήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνουν από τη σημερινή της ΝΔ. Μειώθηκαν μισθοί - μεροκάματα, εφαρμόζεται ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων, απασχόλησε "ενοικιαζόμενους" εργάτες για χρόνια, επέβαλε για μήνες εκ περιτροπής εργασία. Απέλυσε πρωτοπόρους εργάτες, μωρομάνες, εντατικοποίησε την εργασία κ.λπ. Είναι επιχείρηση που δανειοδοτήθηκε - επιδοτήθηκε με χρήματα κλεμμένα από όλους τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και μικρούς επαγγελματίες όλης της Ευρώπης. Επεκτάθηκε, αναπτύχθηκε, εκσυγχρονίστηκε, προχώρησε σε καινοτόμες δράσεις, όμως η ζωή των εργαζομένων χειροτέρεψε».
Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους «με μοναδικό κριτήριο τις δικές τους ανάγκες να δώσουν τη μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μαζί με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν».

Απλήρωτοι ξανά εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική απαιτεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Οπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του, «μπορεί τα κυβερνητικά σχήματα να εναλλάσσονται, τα προβλήματα όμως παραμένουν. Το τελευταίο διάστημα άρχισε να εμφανίζεται πάλι στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ η απληρωσιά. Οι εργαζόμενοι στις καινούργιες εργολαβίες αναγκάστηκαν να δεχτούν μειωμένα μεροκάματα, στη λογική ότι τουλάχιστον αυτά θα τα πληρώνονται στην ώρα τους. Ομως στις εργολαβίες που ανέλαβε η Ομάδα Κατασκευών ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων».
«Αποδεικνύεται ότι με την "απελευθέρωση" των αγορών στον κλάδο της Ενέργειας μόνο δεινά έρχονται για τους εργαζόμενους», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. «Η πείρα μας είναι μεγάλη. Οι εργοδότες δεν χορταίνουν ποτέ, όσο κάνουμε πίσω τόσο τους ανοίγει η όρεξη. Η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται πατάει πάνω στην απληρωσιά των εργαζομένων, στην κατάργηση των Συμβάσεων, στις εργολαβίες, στα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στην εργασία, στα εργατικά "ατυχήματα"».
Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στηρίζουν από κοινού την επίθεσή του εναντίον των εργαζομένων, η ανακοίνωση τονίζει ότι «μόνο με το δυνάμωμα του συνδικάτου, τη συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπορούμε να απαντήσουμε στην οργανωμένη επίθεση της εργοδοσίας».

Το σωματείο διεκδικεί: Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.
Απλήρωτοι οι εργολαβικοί στη σίτιση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, απλήρωτοι για τον μήνα Ιούνιο είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από την εργολαβική εταιρεία ΑΡΙΑΝΘΗ ΕΠΕ.
Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση πληρωμή της μισθοδοσίας του Ιούνη και τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή.
Επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά, τονίζει το Σωματείο, οι συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως και το αντιλαϊκό στρωμένο έδαφος που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί "εκδίωξης των εργολάβων", τόσο στο "Θριάσιο" όσο και σε πολλές άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων».

Το Σωματείο απαιτεί την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι «οριστική λύση, και αυτό διεκδικούμε, είναι η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα, κυλικείο), η πρόσληψη όλων των εργολαβικών συναδέλφων (και όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών) με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, καθώς και η μονιμοποίηση των συναδέλφων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στη φύλαξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου