Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις

Ο Χιλιανός στρατιώτης που αρνήθηκε να χτυπήσει τον λαό του κι έγινε σύμβολο αντίστασης

Ένας Χιλιανός στρατιώτης τελεί υπό σύλληψη εδώ και μία βδομάδα (από την προπερασμένη Κυριακή), γιατί αρνήθηκε να υπακούσει σε διαταγές και να συνδράμει στα καθήκοντα της μονάδας του, δηλαδή στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που επέβαλε η κυβέρνηση Πινιέρα, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.
Ο στρατιώτης είναι μόλις 21 ετών, λέγεται David Veloso Codoceo (Νταβίντ Βελόσο Κοντοσέο) και υπάγεται στην τρίτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία “La Concepcion”, με έδρα την Αντοφαγκάστα.
Αρνήθηκε όμως να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Σαντιάγκο με τη μονάδα του και έγινε έτσι σύμβολο αντίστασης για τον λαό της Χιλής, που διαδηλώνει καθημερινά στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, την ώρα της επιβίβασης o Βελόσο έριξε το όπλο του στο έδαφος, είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπακούσει στη διαταγή και αποσύρθηκε. Κατόπιν αυτής της γενναίας πράξης του, διατάχθηκε η σύλληψή του και αναμένεται να οδηγηθεί σε στρατοδικείο, επειδή αρνήθηκε να υπακούσει διαταγή ανωτέρου.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του φαντάρου στους στρατοδίκες, σίγουρα όμως θα κολλούσαν γάντι οι στίχοι του Μπρεχτ από το Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου.

Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ.
Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:
Ξέρει να σκέφτεται.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου