Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση


    Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσαν μαχητική απάντηση οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής που επιστράτευσε η κυβέρνηση και ακυρώνοντας στην πράξη τις προσπάθειες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να υποσκάψει την επιτυχία της απεργίας.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, που στόχος του είναι να τσακίσει ακόμα περισσότερο τους
μισθούς, τις συμβάσεις και ειδικά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, συμμετείχε μεγάλο πλήθος εργαζομένων, διαδηλώνοντας την ξεκάθαρη καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης ΝΔ.

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που δεν έκαναν πίσω μπροστά στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι δίπλα στο εργατικό κίνημα, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας, αξιοποιώντας και το μεγάλο άνοιγμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή της απεργίας της 24ης Σεπτέμβρη.

Συσπειρωμένοι στα μπλοκ των σωματείων και συνδικάτων τους, οικοδόμοι, λογιστές, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, τον κλάδο του Μετάλλου,  λογιστές, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς, στη χημική βιομηχανία, σε Τρόφιμα και Ποτά,  μαζί με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο τομέα, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους από ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ, των νοσοκομείων κ.ά. βροντοφώναξαν συνθήματα όπως "Κάτω τα ξερά σας από την απεργία, χέρι δε θα βάλετε στα σωματεία", "Τα σωματεία δεν μπαίνουν σε μουσεία, δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία" και "Η ΓΣΕΕ δεν είναι φωνή των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών".




Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος χαιρέτισε  «τις χιλιάδες των απεργών σε όλη τη χώρα που δίνουν τη μάχη απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα διαρκείας για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τους όρους δουλειάς, το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να αποφασίζουν οι εργάτες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αγώνων τους, τι διεκδικήσεις θα παλέψουν, πότε και με ποιον τρόπο θα αγωνιστούν». (διαβάστε εδώ την ομιλία του)

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να υποχωρήσει, να συμβιβαστεί με «τας υποδείξεις» του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των ανθρώπων του μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφερόμενος στις στοχεύσεις του πολυνομοσχεδίου, είπε:
«Σήμερα, υπάρχει μεγάλη πείρα. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται για τα συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας φανερώνουν ότι παίρνονται μέτρα καταστολής γιατί η αντεργατική πολιτική και επίθεση συνεχίζεται αμείωτη.  Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το χτύπημα της απεργίας, δεν επιδιώκουν απλά να μπλοκάρουν τη λειτουργία των συνδικάτων και τους αγώνες. Θέλουν να ελέγξουν το περιεχόμενο των αγώνων και τη λειτουργία των συνδικάτων στα πλαίσια και τα ραβασάκια που θα στέλνει ο ΣΕΒ. Δηλαδή, να φτιάξουν συνδικάτα όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Να στηρίζουν το παραμύθι της "ανάπτυξης για όλους". Να συμφωνούν στο τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προσαρμογή στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. "Ό,τι σφυρίζει" ο βιομήχανος να βρίσκει το χειροκρότημα των συνδικάτων και των εργαζομένων. Θέλουν να μη σκέφτονται και να παλεύουν οι εργάτες ότι μπορούν με τον πλούτο που παράγουν να ζήσουν καλύτερα και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Τα μέτρα καταστολής που παίρνουν στοχεύουν να πείσουν τους εργάτες, με την απειλή και το φόβο, να υποταχθούν στη σημερινή βαρβαρότητα. Τους απαντάμε και σήμερα με τη συμμετοχή μας, Δυναμώνουμε την αντεπίθεσή μας!».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με το πανό του ΠΑΜΕ «Αγωνιζόμαστε για τις Σύγχρονες Ανάγκες μας - Κάτω τα χέρα από τα Σωματεία» στην κεφαλή της, στην οποία συμμετείχε και ο Λεωνίδας Στολτίδης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων σημερινή κινητοποίηση απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως δεν θα επιτρέψουν να περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα.



Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, με τις μαζικές περιφρουρήσεις της απεργίας στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, τα πολυκαταστήματα του κέντρου της πόλης και το εργοτάξιο του αεροδρομίου. Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέλη των σωματείων μοίρασαν την απεργιακή ανακοίνωση και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Ιδιαίτερα προκλητική και εριστική υπήρξε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά την προηγούμενη απεργία, η στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Αστυνομικοί και δυνάμεις των ΟΠΚΕ προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την περιφρούρηση της απεργίας, υποστηρίζοντας προς τα μέλη του συνδικάτου οικοδόμων πως δεν μπορούν να αποκλείσουν την πύλη του εργοταξίου. Η ανυποχώρητη στάση των ταξικών δυνάμεων και το κυριολεκτικά νεκρό από εργάτες -οικοδόμους και μηχανικούς- εργοτάξιο αποτέλεσε την απτή απάντηση από πλευράς Συνδικάτου.


1 σχόλιο:

  1. «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι ΓΣΕΕ, που σκύβει το κεφάλι και λέει σε όλα ναι»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου