Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

«Ο λαός μας θα αντισταθεί με γενναιότητα!»


ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΧΑΛΙΝΤ ΜΠΑΓΚΝΤΑΣ
Συνέντευξη με τον Χουσεΐν Χαλίλ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Σε συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον Χουσεΐν Χαλίλ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων από τη Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Χαλίντ Μπαγκντάς, που συμμετείχε στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και τη μετέπειτα επικοινωνία μαζί του, μετά από την έναρξη της νέας τουρκικής επέμβασης στη ΒΑ
Συρία, καταγράφονται οι προσπάθειες που κάνουν οι νέοι κομμουνιστές ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, για την οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού. Η κουβέντα που είχαμε έχει ως εξής:

-- Ποιες είναι οι εξελίξεις με την τελευταία τουρκική επέμβαση στη Βορειοανατολική Συρία;

-- Καταδικάζουμε τη νέα τουρκική επίθεση και την εισβολή σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της χώρας μας. Αυτή η επέμβαση είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Βορειοανατολική Συρία («Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», SDF) κυρίως Κούρδοι, αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στον τουρκικό στρατό να επέμβει, αποχωρώντας από τις συνοριακές περιοχές μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Παρ' όλα αυτά, έχουμε την πεποίθηση πως ο λαός μας θα μπορέσει να αντισταθεί με γενναιότητα στη νέα επίθεση!

-- Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του κόμματος και της ΚΝ απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο;



-- Στις περιοχές που τελούν υπό την επιρροή των ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία, οργανώνουμε συχνά διαδηλώσεις κατά της παρουσίας ξένων δυνάμεων και καίμε τις σημαίες αποικιοκρατικών χωρών. Επίσης, στην εφημερίδα του κόμματος, που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, επισημαίνουμε τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην πατρίδα μας και αποκαλύπτουμε τα σχέδιά τους σε βάρος της Συρίας και της περιοχής μας.
Επιπροσθέτως, δεν διστάζουμε να εξηγήσουμε τη δική μας άποψη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας σε αδελφικές οργανώσεις και κόμματα σε όλο τον κόσμο, όπου πιθανώς έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, με βάση αυτά που πληροφορούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-- Ο συριακός λαός σε αυτόν τον μακροχρόνιο πόλεμο έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα, όπως π.χ. το Προσφυγικό. Τι εκτιμήσεις έχετε;

-- Δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των εκατομμυρίων προσφύγων, αν και έχουν βέβαια κατά καιρούς δημοσιευτεί διάφορα στοιχεία. Πέρα από τους Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη, πολλοί έχουν καταφύγει και σε γειτονικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Ωστόσο, μεγάλο τίμημα έχουν πληρώσει και με την εσωτερική μετανάστευση, καθώς εκατομμύρια είναι και οι άμαχοι που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

-- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο συριακός λαός τα επόμενα χρόνια;

-- Οι μεγάλες προκλήσεις είναι πρώτον το ζήτημα της εκπαίδευσης πολλών χιλιάδων παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς που δεν πηγαίνουν σχολείο και άρα θα υπάρχει μία γενιά παιδιών αγράμματων, που θα είναι το μέλλον της χώρας.
Το θέμα της ανοικοδόμησης είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν διαθέτουμε ως χώρα τους απαραίτητους πόρους και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του πολυετούς πολέμου είναι τεράστιες, σε πολλούς τομείς υπηρεσιών και σε υποδομές. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Επίσης, όποια εισαγωγή κεφαλαίων γίνει από το εξωτερικό, αυτό θα γίνει με ανταλλάγματα οικονομικά και πολιτικά, σε βάρος του λαού της χώρας.

-- Πώς παρεμβαίνουν το κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Συρίας;

-- Σε σχέση με κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία των νέων και η φτώχεια, αυτά είναι στο επίκεντρο της ανησυχίας μας και παλεύουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε κάθε μετερίζι (κοινοβούλιο, συνδικάτα). Για παράδειγμα, πριν από λίγες βδομάδες οργανώσαμε μία κινητοποίηση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους.

Δ.ΟΡΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου