Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Γιούρα μέρος ε΄


Οι κρατούμενοι ενώ πηγαίνουν
στην καταναγκαστική δουλιά
υπό τις απειλές των μαγκουροφόρων
 Επιχείρηση συγκάλυψης των εγκλημάτων

ΜΕΡΟΣ ε΄

Στις 12 Απρίλη 50 έρχεται στη Γιούρα ο Γενικός Επιθεωρητής Φυλακών Τριανταφυλλίδης σταλμένος από την κυβέρνηση, για να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων της Γιούρας. 

Μαζί του κι ο Αγγλος οργανωτής (αντικαταστάτης του κουλοχέρη) ταξίαρχος Χίλτον. Αποβιβάζονται στον Α' όρμο, όπου τους υποδέχονται: 

«Νερό» - «είμαστε  φυματικοί». Είναι ένα ξέσπασμα.
Είναι μια διαμαρτυρία νόμιμη, ηθική, επιβεβλημένη.
Δεν απευθύνεται στον Τριανταφυλλίδη, τον ξέρουμε. Απευθύνεται σ' όλο το λαό μας, σ' όλους τους λαούς, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το θανατονήσι, να πάμε σε άλλες φυλακές. Βουίζει η φωνή μας κι είναι γιομάτη πίκρα, πόνο μα και θέληση.

Οι δυο «επίσημοι» τα χάνουν - δεν το περίμεναν. Τραβούν γρήγορα για τα Γραφεία, είναι όμως τόσο αποφασιστική η φωνή μας, που τους αναγκάζει να γυρίσουν και να μπουν στο στρατόπεδο. Ησυχάζουμε. Μπαίνουμε στις σκηνές μας. Περνά ο Τριανταφυλλίδης με τον Αγγλο. Βλέπουν το ανείπωτο δράμα: κουρέλια για ρούχα - άρρωστους πλαγιασμένους, σακατεμένα κορμιά. Βλέπουν και τους ανάπηρους. Βλέπουν 1-2 επιληπτικούς πάνω στην κρίση τους. Ξεγυμνώνονται μπροστά τους μερικοί και βλέπουν κόκαλα μόνο. Είναι κάτι άγριο, κάτι μακάβριο. Ο Τριανταφυλλίδης τα χάνει. 

Χτυπά η καρδιά του δυνατά. Είναι χλωμός. Η φωνή του τρέμει. (Να 'ναι άραγε συγκίνηση από κείνο που βλέπει ή τύψεις γιατί κι αυτός συνέβαλε στην τρομερή εξόντωσή μας;). Του μιλούν πολλοί. Του λεν για όλα - τα βλέπει. Ζητούν σαν μόνη λύση να καταργηθεί η Γιούρα. Τίποτα άλλο. Ο Τριανταφυλλίδης συμφωνεί. Συμφωνεί σε όλα! Και στην κατάργηση. Αλλωστε, βεβαιώνει ότι το ζήτησε κι αυτός επανειλημμένα. Κι ήταν πάντοτε υπέρ της καταργήσεως. Μόνο ζητά να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί λίγο και θα ξανακατέβει στο στρατόπεδο. Φεύγει -δεν ξανακατεβαίνει. 

Δέχεται όμως καμιά εκατοστή κρατούμενους. Παίρνει χιλιάδες γραφτές αναφορές. Καταπλήσσεται με όσα ακούει - δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τέτοιο δράμα. Και φεύγει υποσχόμενος τη λύση ένα σωρό ζητημάτων μας. Οπως κι ο Αγγλος.

Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από τον Τριανταφυλλίδη - πάντα τα ίδια κάνει. Μα ούτε και από την κυβέρνηση «του Κέντρου», (των Σοφούληδων - Παπανδρέου - Πλαστήρα κλπ.), περιμένουμε πολλά. Κάτι όμως λέει η κυβέρνηση για ανθρώπινη μεταχείριση στους κρατούμενους. Και λίγο να το πραγματοποιήσουν αυτό: να παίρναν τους φυματικούς, τους γέρους, τους ανάπηρους από δω. Να μας δίνουν λίγο νερό. Λίγα φάρμακα... Να έπαυε το ξύλο, να μας δίνουν έστω το φαγητό που δικαιούμαστε... Ο Τριανταφυλλίδης ξανάρχεται στο τέλος του Απρίλη. Κρυφά αυτή τη φορά. 

Κλείνεται τρεις μέρες στο σπίτι του Μπουζάκη και δε δέχεται κανένα. Τρεις κρατούμενοι που επιχείρησαν να τον δουν, στάλθηκαν απ' το Μπουζάκη στον Γ' όρμο. Και φεύγει πάλι κρυφά. Οι κινήσεις αυτές δεν κρύβουν κανένα μυστικό: ξέρουμε ότι η καινούρια κυβέρνηση Πλαστήρα κι ιδιαίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάτσος μάλωσαν τον Τριανταφυλλίδη για το ό,τι υποσχέθηκε στη Γιούρα! Πως, επίσης, θέλουν να διατηρήσουν τη Γιούρα, πως επιθυμούν να μας δώσουν τη χαριστική βολή. Πως επιδιώκουν «αλλαγή» και στη Γιούρα, όμοια με κείνη που επιδιώκουν για όλη την Ελλάδα: στο χειρότερο...

Για ένταση της δίωξης...

Αυτό ήρθε κι οργάνωσε τη δεύτερη φορά ο Τριανταφυλλίδης. Φεύγοντας αφήνει μια εμπιστευτική διαταγή στο προσωπικό της φυλακής, που λέει τα εξής: τον τελευταίο καιρό η τάξη και η πειθαρχία στη Γιούρα διαταράχτηκαν! Πρέπει λοιπόν να εργαστούν όλοι με ζήλο για την εμπέδωσή τους. Να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να πατάξουν αμειλίκτως κάθε διάθεση των κομμουνιστών κρατουμένων να δημιουργήσουν επιτροπές καθ' όρμους. Κατ' αυτών πρέπει να ισχύουν οι διατάξεις των κανονισμών. Ακόμα να απομονωθούν στον Γ' όρμο. Ακόμα να γίνουν μηνύσεις εναντίον τους για παράβαση του Ν. 509/47 και να στέλνονται στα Εκτακτα Στρατοδικεία! Παράλληλα, να γίνουν συνεννοήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία και να καταρτιστούν το ταχύτερο συνεργεία καταδίκων για την αποπεράτωση των έργων της φυλακής. Με δυο λόγια, πρέπει να ενταθεί η τρομοκρατία (για εμπέδωση τάξεως) και πρέπει να ξαναριχτούμε στη δουλιά για τα έργα. Ενώ ο Τριανταφυλλίδης βεβαιώθηκε για το σακάτεμά μας κι είχε συμφωνήσει στο ότι η Γιούρα έπρεπε να καταργηθεί! Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε - δεν έχουμε δυνάμεις. Είμαστε βαριά άρρωστοι. Και δε θέλουμε. Είμαστε ετοιμοθάνατοι και κανένας ετοιμοθάνατος δε σηκώθηκε ποτέ απ' το κρεβάτι του να χτίσει τον τάφο του.
Σατανικό σχέδιο

Ομως το σχέδιο του Υπουργείου είναι σατανικό. Ξέροντας πως θα ξεσηκωθεί πανελλήνια, παγκόσμια θύελλα για το απαίσιο έγκλημα που πάει να κάνει, να βάζει φυματικούς να δουλεύουν, επιζητά ν' αποδείξει πως δεν είμαστε φυματικοί, πως είμαστε γεροί και ό,τι λέμε, το λέμε για να συκοφαντήσουμε την κυβέρνηση! Ο Τσάτσος μάλιστα βιάζεται να δηλώσει ότι όσα διαδίδονται για τη Γιούρα είτε γράφονται στις δημοκρατικές εφημερίδες (ένα χιλιοστό από την πραγματικότητα) είναι μύθος!

Για την απόδειξη του μύθου αυτού επιστρατεύτηκαν τα πάντα: Πρώτος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Σχέδιο: θα σταλεί κλιμάκιο του ΕΕΣ στη Γιούρα με γιατρούς και νοσοκόμους. Ο Τσάτσος θα μπορεί να διαλαλεί ότι παρέχεται πλήρης ιατρική - φαρμακευτική περίθαλψη στους αρρώστους της Γιούρας. Κυρίως όμως με τη φίρμα του ΕΕΣ θα διαλύσει το μύθο: οι άρρωστοι είναι ελάχιστοι και θεραπεύτηκαν μόλις ήρθε ο ΕΕΣ! Εγκαθίσταται το περίφημο κλιμάκιο του ΕΕΣ: 2 γιατροί και 6 νοσοκόμες! Πρώτη του δουλιά: διώξιμο όλων των κρατουμένων γιατρών (10) και νοσοκόμων (60) από τ' αναρρωτήρια! Δεύτερη δουλιά: διαβεβαίωση των αρρώστων, πως δεν έχουν τίποτα! Αν οι άρρωστοι επιμένουν - διώξιμό τους από τ' αναρρωτήριο. Τρίτο: εξέταση των αρρώστων στις ακτίνες.

Εδώ σκοντάφτουν. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Αφήνουν τους αρρώστους και πιάνουν υγιείς - πρέπει ν' αποδείξουν οπωσδήποτε το «μύθο». Το ίδιο και οι «υγιείς», όμως. Φυματίωση. Παίρνουν τυχαία 3-4 σκηνές του Δ' όρμου, όπου είναι κυρίως νέοι. Σε 60 κρατούμενους, μόνο 2 γέροι. Τα χάνουν οι γιατροί του ΕΕΣ. Γνωματεύουν ότι το ποσοστό της φυματίωσης δεν είναι 60%. Είναι πολύ περισσότερο. Φτάνει τα 90%. Είναι τόσο καταπληχτική η διαπίστωση, που επεμβαίνει ο Μπουζάκης και σταματά τις ακτίνες. Η μπόμπα σκάει και στο υπουργείο. Οι δημοκρατικές εφημερίδες μας παραστέκουν - καταγγέλλουν το δράμα.

Το υπουργείο βρίσκει καινούρια μέθοδο να διαλύσει το «μύθο». Εξαποστέλλει ένα συνεργείο του «Ινστιτούτου Παθήσεων θώρακος» στη Γιούρα, εγκαθιστά τούτο αμέσως κάτι μηχανήματα «μικροακτινογραφήσεως» και πριν καν σταλούν τα πρώτα φιλμ των ακτινογραφιών μας στην Αθήνα, ο Τσάτσος δηλώνει ότι επί 960 εξετασθέντων κρατουμένων ουδείς ευρέθη πάσχων εκ φυματιώσεως! Είναι οι μέρες που η επερώτηση του Χριστάκου στη Βουλή για τη Γιούρα, τσακίζει κόκαλα. Κι ο κόσμος της ψευτιάς και της απάτης (κυβέρνηση, υπουργεία κλπ.), δεν έχουν ν' αντιπαρατάξουν παρά την ψευτιά και την απάτη.
Το περίεργο αυτό «Συνεργείο Πνευμονικών Παθήσεων» που αποτελείται από έναν ηλεκτροτεχνίτη και δύο νοσοκόμες (!), συνεχίζει τις πιο περίεργες ακτινογραφίες του. Είναι ζήτημα αν βγάζει πλάκες κανονικές (ούτε συσκότιση, ούτε προσοχή, ούτε πείρα...), μα είναι βέβαιο πως αυτές οι πλάκες δεν εξετάστηκαν ποτέ στην Αθήνα... Ετσι το αποτέλεσμα, που ανακοινώνεται στο τέλος, είναι: 3% άρρωστοι κι αυτοί όχι φυματικοί! Ομως τους διέφυγε μια λεπτομέρεια: το ίδιο το «συνεργείο» έκανε σε όλους τους ακτινογραφηθέντες μια ένεση δερματοαντίδρασης - για εξακρίβωση αν ο οργανισμός είναι προσβεβλημένος από Κωχ. Το αποτέλεσμα είναι 95% προσβεβλημένοι! Κι όσοι αρνητικοί κάνουν και δεύτερη φορά δερματοαντίδραση, βγήκαν θετικοί. Τ' αποτελέσματα βγαίνουν στη Γιούρα κι όχι στην Αθήνα. Και βεβαιώνουν περίτρανα την κατάστασή μας. Ο Τσάτσος, λέξη δε λέει γι' αυτά...

Αύριο: Εν ψυχρώ δολοφονία των κρατουμένων

 Η ενότητα κι αποφασιστικότητα «τσακίζει» τους φασίστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου