Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

“Αλλοιώνεται ο πολιτισμός μας”

45χρονος που ασελγούσε σε 12χρονη ζητά να την παντρευτεί για να παύσει η δίωξη εναντίον του

Ανατριχίλα κι αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου που είδε το φως της δημοσιότητας στα Γρεβενά. Δράστης ένας 45χρονος, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μετά από πολύμηνη έρευνα της
αστυνομίας, κατόπιν καταγγελιών για τις συχνές επισκέψεις του στο σπίτι 12χρονης ορφανής από πατέρα κοπέλας. Πολλοί θα πουν ότι το πιο φρικιαστικό στην όλη υπόθεση είναι πως ο βιασμός του κοριτσιού γινόταν με τη συναίνεση της μητέρας. Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα, εξίσου αηδιαστική πτυχή, που αναδεικνύεται μετά την πρόταση του δράστη να παντρευτεί το ανήλικο θύμα του, προκειμένου να παύσει η δίωξη εναντίον του. Μάλιστα στο ενδεχόμενο αυτό φέρεται να συμφωνεί η οικογένεια του παιδιού, παρότι οι δικηγόροι της μητέρας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, περιοριζόμενοι στη δήλωση πως «η ανάκριση είναι μυστική» κι ότι πάντως δεν κατέθεσαν οι ίδιοι τέτοια πρόταση.

Η εξοργιστική υπερασπιστική τακτική του 45χρονου δεν πατά στο κενό, αλλά στο εντελώς απαράδεκτο νομικό καθεστώς που διέπει την ηλικία γάμου στην Ελλάδα. Γεγονός που δεν οφείλεται σε κάποια «ιδιορρυθμία» της χώρας μας, αλλά αποτελεί κανόνα στην ΕΕ, όπου μόλις σε 3 χώρες απαγορεύεται εντελώς ο γάμος ανηλίκων, ενώ σε 10 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, δεν υπάρχει καν κατώτατο όριο αν ληφθούν υπόψη οι εξαιρέσεις. Μοναδική προϋπόθεση σε αυτές τις χώρες για την τέλεση του γάμου είναι η έγκριση από δικαστή ή κοινωνικό λειτουργό, ενώ στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη και η συναίνεση των γονέων αν το ένα ή και τα δύο μέρη είναι ανήλικα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο μεταξύ 2000 και 2016 παντρεύτηκαν 9407 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κορίτσια, κυρίως από 16 ετών και πάνω, αλλά και 811 παιδιά 12 ως 14 ετών.

Η θεωρητική απαγόρευση της τέλεσης γάμου κάτω των 18 παρακάμπτεται σχετικά εύκολα, αφού  «όταν επιβάλλεται από κάποιο σπουδαίο λόγο», μπορεί να γίνει αίτηση γάμου και σε μικρότερη ηλικία. Ο «σπουδαίος λόγος» είναι εξαιρετικά νεφελώδης, αφού:
«Σπουδαίο λόγο αποτελεί κάθε περιστατικό που με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, δικαιολογεί το γάμο, παρά την έλλειψη της νόμιμης ηλικίας: εγκυμοσύνη, μακροχρόνιος δεσμός, επικείμενη αναχώρηση για μακρύ χρονικό διάστημα και άλλα παρόμοια γεγονότα και καταστάσεις συνιστούν σπουδαίο λόγο.»

Στους σπουδαίους λόγους αυτούς εντάσσεται εμμέσως πλην σαφώς και η παύση δίωξης για αποπλάνηση ανηλίκου, καθώς σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα:
«Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου».

Λογικό λοιπόν ο παιδεραστής των Γρεβενών να προσπαθεί να αξιοποιεί τα παράθυρα του απαράδεκτου νόμου για «να βγει λάδι». Όταν λοιπόν ξανακούσετε να σκούζουν για «αλλοίωση πολιτισμού από μουσουλμάνους», οι «οποίοι δε σέβονται τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και παντρεύουν μικρά παιδιά», ρωτήστε τους αν ξέρουν ποια είναι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Ελλάδα. Μάλλον δε θα εκπλαγείτε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου