Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Διδάσκει η πείρα από τη συμμετοχή των ΚΚ στην αστική διαχείριση


ΤΣΕΧΙΑ

«Για πρώτη φορά από το 1920, το τσεχικό Κοινοβούλιο δεν θα έχει κομμουνιστές αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και της Μοραβίας (KΚΒΜ) δεν κατάφερε να λάβει 5% των ψήφων, το όριο που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο».

Με τέτοιες αναφορές, χαιρέκακα και με αντικομμουνισμό, διεθνή και τσεχικά αστικά ΜΜΕ έσπευσαν πριν από μερικές βδομάδες να υποδεχθούν το αποτέλεσμα του ΚΚΒΜ στις βουλευτικές εκλογές.

Το ΚΚΒΜ συγκροτήθηκε μέσα από την πορεία διάλυσης του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας (μέχρι το 1992 διατηρήθηκε ως ομοσπονδία του ΚΚΒΜ και του ΚΚ Σλοβακίας και στη συνέχεια κρίθηκε από τα αστικά δικαστήρια ως «εγκληματική οργάνωση»). Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του αντιμετώπισε μια οργανωμένη επιχείρηση, με πολύμορφες παρεμβάσεις, από μέσα και απέξω, για την πλήρη μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Αυτή η επιχείρηση εκφράστηκε τόσο με την αντικατάσταση του σφυροδρέπανου στο σύμβολο του Κόμματος με τα «δυο κερασάκια», έμπνευσης του τραγουδιού «Ο καιρός των κερασιών» που συνδέθηκε με τη Γαλλική Κομμούνα, όσο και με το εσωκομματικό δημοψήφισμα το 1992 για την αλλαγή του ονόματός του.

Τελικά, με ποσοστό 75,94% η πρόταση για αλλαγή του κομμουνιστικού ονόματος απορρίφθηκε.

Η κομματική του βάση, συνδεδεμένη και συναισθηματικά με τα χρόνια του σοσιαλισμού, ήταν αυτή που αντιτάχθηκε απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές κι οπορτουνιστικές ομάδες που επιχείρησαν μετά την αντεπανάσταση να ολοκληρώσουν την αποστολή τους διαλύοντας και το ΚΚΒΜ.

Η σφοδρή εσωκομματική διαπάλη τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, με επικεφαλής τον ίδιο τον τότε πρόεδρό του, Γ. Σβόμποντα, με στόχο το ΚΚΒΜ να γίνει «κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού», κορυφώθηκε το 1993, με την αποχώρηση των οπορτουνιστικών ομάδων από το κόμμα, την αντικατάσταση κι αποχώρηση του προέδρου του από αυτό.

Να σημειωθεί ότι αν και η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος ακολούθησε την οπορτουνιστική τάση και αποχώρησε από το κόμμα συγκροτώντας αρχικά το «Αριστερό Μπλοκ» και στη συνέχεια το «Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού», στις εκλογές του 1996 έμειναν εκτός Βουλής ενώ το ΚΚΒΜ έλαβε πάνω από 10%.

Στα επόμενα χρόνια που το ΚΚΒΜ διατήρησε σχετικά μεγάλα εκλογικά ποσοστά και διέθετε πολλούς βουλευτές ενσωματώθηκε στην κοινοβουλευτικίστικη δουλειά, δεν δούλεψε με ταξική γραμμή για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη της Τσεχίας. Η σημαντική προσπάθεια διάσωσης του κομμουνιστικού χαρακτήρα και του ονόματος του ΚΚΒΜ, όπως αποδείχθηκε και σε πολλές περιπτώσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την υδρόγειο, δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει την ανασυγκρότηση του ΚΚ σε επαναστατική βάση, με τις αναγκαίες προγραμματικές αλλαγές που θα θωρακίσουν το ΚΚ, την ιδεολογική και πολιτική του αυτοτέλεια και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στις νέες συνθήκες του ιστορικού πισωγυρίσματος που προκάλεσε η αντεπανάσταση και των μεγάλων απαιτήσεων της πάλης στις συνθήκες του καπιταλισμού.

Τα ερωτήματα και ο προβληματισμός για το τι έφταιξε κι ανατράπηκε ο σοσιαλισμός ήταν έντονα (και) σε μια πρώην σοσιαλιστική χώρα σαν την Τσεχία. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία ζητούσαν με επιμονή υπεύθυνες απαντήσεις και ήταν επιτακτικά αναγκαίες η επισταμένη μελέτη των αιτιών της αντεπανάστασης, η ανάλυση των λαθών, των οπορτουνιστικών παρεκκλίσεων, της παραβίασης των αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ηταν επιτακτικά αναγκαία ο εμπλουτισμός της αντίληψης των κομμουνιστών για τον σοσιαλισμό, η κριτική και αυτοκριτική εξέταση της πείρας, η υπεράσπιση σ' αυτήν τη βάση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού και η διαμόρφωση σύγχρονου επαναστατικού προγράμματος, κρίσιμα στοιχεία για να ανταποκριθούν οι κομμουνιστές στις απαιτήσεις της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ο δρόμος της αστικής διαχείρισης και η στήριξη της κυβέρνησης Μπάμπις

Χωρίς αυτές τις βάσεις και ακολουθώντας τη γνωστή κι επιζήμια επεξεργασία των «μεταβατικών σταδίων», ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, ο δρόμος της επιλογής της αστικής διαχείρισης ήταν αναπόφευκτος. Με την επίκληση στη λεγόμενη «ενότητα των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων» και απευθύνοντας συστηματικά καλέσματα στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (CSSD) για συνεργασία, το ΚΚΒΜ συμμετείχε μαζί του σε πολλές Περιφερειακές Διοικήσεις.

Το 2004 μάλιστα εντάχθηκε ως ιδρυτικό μέλος στο οπορτουνιστικό μόρφωμα, το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», συνέπεια και της θέσης του «για βαθιά μεταρρύθμιση κι εκδημοκρατισμό της ΕΕ», ενώ ταυτόχρονα έθεσε μια σειρά από στόχους, όπως: «Ενα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στη βάση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», την «απόρριψη όλων των τύπων της παράνομης μετανάστευσης με την ΕΕ (...) Να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της στο πλαίσιο της Συνθήκης του Σένγκεν, ενδυναμώνοντας την προστασία των συνόρων και αποτροπή εισροών παράνομης μετανάστευσης».

Στο πλαίσιο της ίδιας ανάλυσης υποστήριξε ότι στην - καπιταλιστική - Κίνα οικοδομείται σοσιαλισμός, υποστήριξε επενδύσεις ρωσικών μονοπωλίων στην Τσεχία.

Το 2018 και έως τον Απρίλη του 2021 το ΚΚΒΜ στήριξε την κυβέρνηση του ακροδεξιού κόμματος ANO με πρωθυπουργό τον Μπάμπις, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση πληροί τους όρους μας».

Οι όροι που είχε θέσει το ΚΚΒΜ ήταν η σταδιακή αύξηση των μισθών, των συντάξεων, η προστασία των φυσικών πόρων από τα «ξένα χέρια», η αύξηση του μεριδίου του Δημοσίου στη διαχείριση του νερού, η φορολογία της αποκατάστασης της Εκκλησίας και η διατήρηση των ποιοτικών και οικονομικών υπηρεσιών Υγείας χωρίς την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.

Οι «όροι», ακόμα κι αν τηρούνταν, άφηναν απέξω το πρόβλημα των προβλημάτων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που είναι ο σιδερένιος νόμος των αστικών κρατών και κυβερνήσεων. Στις συνθήκες αυτές το ΚΚΒΜ δεν ακούμπησε - και ούτε ήταν δυνατό να ακουμπήσει - τον πυρήνα της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς του αστικού κράτους που συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και την περίοδο που το ΚΚΒΜ στήριξε την αστική κυβέρνηση.

Τον Απρίλη του 2021 το ΚΚΒΜ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση για «αθέτηση των όρων» της μεταξύ τους συνεργασίας, αφού η κυβέρνηση ΑΝΟ προώθησε σειρά αντεργατικών μέτρων, διαχειρίστηκε την πανδημία προωθώντας την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, στήριξε τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ήταν η πρώτη χώρα μετά τις ΗΠΑ που εγκαινίασε στην πόλη της Ιερουσαλήμ «διπλωματικό γραφείο στο Ισραήλ».

Για να κατανοηθεί καλύτερα το ποιόν της κυβέρνησης Μπάμπις αρκεί και μόνο το γεγονός ότι σε επίσκεψή του στο Βερολίνο της Γερμανίας ο τότε πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπάμπις, δήλωσε: «Το ΚΚ θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί από το '90...». Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πώς είναι δυνατό να λέει αυτά ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας στηρίζει την κυβέρνησή του, ο Μπάμπις απάντησε ότι «αυτή η στήριξη είναι μόνο για μια φορά κι άλλωστε το ΚΚΒΜ δεν έχει καμία επίδραση στην κυβέρνηση...».

Η υποχώρηση από την αυτοτελή πάλη οδηγεί σε όλο και πιο βαθιά ενσωμάτωση

Το έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΒΜ, που συγκλήθηκε μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αναζωπύρωσε την παλαιότερη συζήτηση για «συνεργασία κι ενότητα της αριστεράς», με συζητήσεις περί κοινής εκλογικής καθόδου με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (CSSD), το οποίο κι αυτό έμεινε εκτός Βουλής.

Η παραπάνω προδιαγεγραμμένη πορεία υπογραμμίζει και υπενθυμίζει ότι κάθε υποχώρηση των ΚΚ από την αυτοτελή οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική πάλη, και η κάθε μορφής στήριξη κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, έχει οδυνηρές συνέπειες, είναι σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ενσωματώνει όλο και πιο βαθιά τα ΚΚ στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο τα ΚΚ αντικειμενικά συμμετέχουν στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, γίνονται συνένοχα για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, καλλιεργούν αυταπάτες πως το αστικό κράτος, οι αστικές κυβερνήσεις ή κόμματα κάθε απόχρωσης μπορούν να υπηρετήσουν ταυτόχρονα τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων και τις ανάγκες της εργατικής τάξης.

Η απόσυρση από τη στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, είτε αυτή αφορά την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπάμπις στην Τσεχία είτε τη σοσιαλδημοκρατική του Κόστα στην Πορτογαλία, εξαιτίας της διάψευσης των αίολων προσδοκιών που καλλιέργησε αυτή η επιλογή, δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ΚΚ και να καλύψει τη ζημιά που έχει γίνει, τις βαριές συνέπειες στη σχέση του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Πολύτιμα συμπεράσματα στην πάλη για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Η γενίκευση της μελέτης της πολύ αρνητικής πείρας από τη συνεργασία ΚΚ με κυβερνήσεις και κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τη στρατηγική του, μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων που θα συμβάλουν στην πάλη για το ξεπέρασμα της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, για να ενταθούν οι προσπάθειες για την επαναστατική του ανασυγκρότηση.

Η αποφασιστική στάση του ΚΚΕ, απόρριψης της στήριξης με οποιονδήποτε τρόπο της λεγόμενης «κυβέρνησης της αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα ΚΚ. Η αστική τάξη, το κράτος και οι θεσμοί της, όπως αυτός της κυβέρνησης, είναι ανεπίστρεπτα αντίπαλοι του λαού και των συμφερόντων του. Είτε με σοσιαλδημοκράτες είτε με φιλελεύθερους κι ακροδεξιούς, μόνοι τους ή με συνεργασία, είτε συμμετέχοντας με υπουργούς ή στηρίζοντας με την ψήφο ή την ανοχή τους, οι κομμουνιστές δεν έχουν καμιά θέση στην αστική διαχείριση.

Η αποστολή των ΚΚ είναι να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.


Του Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
*Ο Κώστας Παπαδάκης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

 

49 σχόλια:

  1. Την καλημέρα μου Γκαγκάριν πάντα άψογος το αποθήκευσα ήδη. Θα το αφιερώσω στα οπορτουνιστικά Σκυλιά όλων των αποχρώσεων. Καλή τους χώνεψη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 1968
    Επιχείρηση ιμπεριαλιστικής υπονόμευσης και αντεπανάστασης Θυμίζουμε ότι οι αντιλήψεις περί ενσωμάτωσης στοιχείων της αγοράς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση είχαν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στα σοσιαλιστικά κράτη, ενώ με ορόσημο το 20ό Συνέδριο του 1956 είχε επισημοποιηθεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ετσι, το ΚΚ βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.

    Είχαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στόχο την «ανανέωση του σοσιαλισμού»; Ας δούμε τι λένε οι πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας» και πρώτ' απ' όλους ο Οττα Σικ, Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, εμπνευστής της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».

    Σε μια συνέντευξη το 1990, ο Σικ είπε ότι για τον εαυτό του αποκρούει το χαρακτηρισμό «μεταρρυθμιστής»: «Εμείς, ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμιστών, δεν προσπαθούσαμε τότε στην Πράγα να μεταρρυθμίσουμε τον κομμουνισμό. Ο πραγματικός στόχος μας ήταν να τον καταργήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Επρεπε μεν να μιλάμε πάντα για μεταρρύθμιση και για σοσιαλιστική δημοκρατία ή σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, γιατί αλλιώς δε θα φθάναμε (σ.σ. δηλαδή, οι γνώμες τους δε θα 'φθαναν) καθόλου στην κοινή γνώμη... Η έννοια της μεταρρύθμισης ήταν μια παραχώρηση στις σχέσεις εξουσίας». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομως εκτός από αυτές τις δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν και πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούσαν στην Τσεχοσλοβακία και θεωρούνται «σύμμαχες» του ΚΚ από το 1948 στο πλαίσιο του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου». Οπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, που καθοδηγούνταν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Λαϊκό Κόμμα, ενώ ανάλογη δραστηριότητα ανέπτυσσε και η εκκλησιαστική οργάνωση «Εργο της Εκκλησιαστικής Αναγέννησης». Ολες αυτές οι οργανώσεις ενοποίησαν τη δράση τους, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, σ' ένα σκοπό: Την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας.Αυτό που δεν έγινε εφικτό το 1968 έγινε πραγματικότητα το 1989, είκοσι χρόνια μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης της «Ανοιξης της Πράγας» Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ έγινε σύμβολο του 1989 και μάλιστα την περίοδο 1989 - 1992 διετέλεσε Πρόεδρος της τσεχοσλοβακικής Βουλής. Αποδείχθηκε όμως έτσι ότι από την κρίση του 1968 δεν βγήκαν σωστά συμπεράσματα από τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν στην αντεπανάσταση. Δεν διορθώθηκαν πολιτικές στην κατεύθυνση ενίσχυσης της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, αλλά συνέχισαν να υιοθετούνται πολιτικές που ενίσχυσαν την κοινωνική βάση της αντεπανάστασης, αδυνάτισαν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ μέσω της Περεστρόικα ενίσχυσε τις αντεπαναστατικές δυνάμεις σε όλα τα κράτη της σοσιαλιστικής εξουσίας. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9969797 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, ας αφιερώσουμε κι εμείς κάτι στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ή Γεράσιμο Μπ., έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όλων μας:

    https://www.rizospastis.gr/page.do?id=10367&publDate=3%2F12%2F2008&pageNo=20

    Και προσοχή να μη βαρυστομαχιάσει ο... αντι-οπορτουνιστής!

    Χρήστος Καρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 1968
    Επιχείρηση ιμπεριαλιστικής υπονόμευσης και αντεπανάστασης Θυμίζουμε ότι οι αντιλήψεις περί ενσωμάτωσης στοιχείων της αγοράς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση είχαν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στα σοσιαλιστικά κράτη, ενώ με ορόσημο το 20ό Συνέδριο του 1956 είχε επισημοποιηθεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ετσι, το ΚΚ βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.

    Είχαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στόχο την «ανανέωση του σοσιαλισμού»; Ας δούμε τι λένε οι πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας» και πρώτ' απ' όλους ο Οττα Σικ, Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, εμπνευστής της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».

    Σε μια συνέντευξη το 1990, ο Σικ είπε ότι για τον εαυτό του αποκρούει το χαρακτηρισμό «μεταρρυθμιστής»: «Εμείς, ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμιστών, δεν προσπαθούσαμε τότε στην Πράγα να μεταρρυθμίσουμε τον κομμουνισμό. Ο πραγματικός στόχος μας ήταν να τον καταργήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Επρεπε μεν να μιλάμε πάντα για μεταρρύθμιση και για σοσιαλιστική δημοκρατία ή σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, γιατί αλλιώς δε θα φθάναμε (σ.σ. δηλαδή, οι γνώμες τους δε θα 'φθαναν) καθόλου στην κοινή γνώμη... Η έννοια της μεταρρύθμισης ήταν μια παραχώρηση στις σχέσεις εξουσίας». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομως εκτός από αυτές τις δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν και πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούσαν στην Τσεχοσλοβακία και θεωρούνται «σύμμαχες» του ΚΚ από το 1948 στο πλαίσιο του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου». Οπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, που καθοδηγούνταν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Λαϊκό Κόμμα, ενώ ανάλογη δραστηριότητα ανέπτυσσε και η εκκλησιαστική οργάνωση «Εργο της Εκκλησιαστικής Αναγέννησης». Ολες αυτές οι οργανώσεις ενοποίησαν τη δράση τους, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, σ' ένα σκοπό: Την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας.Αυτό που δεν έγινε εφικτό το 1968 έγινε πραγματικότητα το 1989, είκοσι χρόνια μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης της «Ανοιξης της Πράγας» Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ έγινε σύμβολο του 1989 και μάλιστα την περίοδο 1989 - 1992 διετέλεσε Πρόεδρος της τσεχοσλοβακικής Βουλής. Αποδείχθηκε όμως έτσι ότι από την κρίση του 1968 δεν βγήκαν σωστά συμπεράσματα από τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν στην αντεπανάσταση. Δεν διορθώθηκαν πολιτικές στην κατεύθυνση ενίσχυσης της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, αλλά συνέχισαν να υιοθετούνται πολιτικές που ενίσχυσαν την κοινωνική βάση της αντεπανάστασης, αδυνάτισαν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα. Η αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ μέσω της Περεστρόικα ενίσχυσε τις αντεπαναστατικές δυνάμεις σε όλα τα κράτη της σοσιαλιστικής εξουσίας. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9969797 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσοι είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1953 1991. Αφιερωμένα στα οπορτουνιστικά σκυλιά όλων των αποχρώσεων. Δεν καταφέρανε να κάνουν το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους για αυτό και Σκούζουν. Καλή τους χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - Οπορτουνισμός και αστικές κοινοβουλευτικές αυταπάτες
    Με πολύ μεγάλη χαρά διαβάζοντας τις θέσεις της ΚΕ για το 19 Συνέδριο του κόμματος διαπιστώνω ότι γίνεται μια πάρα πολύ καλή εκτίμηση για τη θέση της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, για τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αντιμετωπίζονται οι οπορτουνιστικές απόψεις για ξένη γερμανική κατοχή και άλλα τέτοια. Το πρόγραμμα του κόμματος σωστά εκτιμάει ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο εξουσίας και ότι πάμε κατευθείαν στο πέρασμα στο Σοσιαλισμό ως ανώριμο στάδιο του Κομμουνισμού, το πιο θετικό όμως είναι η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα όλης της εμπειρίας από τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο και τα συμπεράσματα που έχουνε βγάλει τα πανελλαδικά σώματα. Η ύπαρξη και η δράση αυτοτελούς του ΚΚΕ πρέπει πάντα να είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δουλείας μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα λάθη με την ΟΚΝΕ (1943) ΚΟ (1958) και δημιουργία του ενιαίου συνασπισμού (1989-1991). Σωστά θέτουμε τις συμμαχίες στη βάση του κοινωνικοπολιτικό μετώπου της εργατικής τάξης με τα αλλά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Σωστά απορρίπτουμε κάθε συμμαχία με τα διάφορα οπορτουνιστικά μορφώματα που δημιουργούνται κατά καιρούς, όπως και με την εργατική αριστοκρατία. Η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος έχει δείξει ότι αποτελούν γάγγραινα μέσα στο κίνημα. Πρέπει πάντα να τους αντιμετωπίζουμε ως εχθρούς της εργατικής τάξης. Οπου επικράτησαν οι απόψεις τους διέλυσαν ΚΚ, μέχρι και ανατροπή καθεστώτων.

    Είναι αυτοί που υπέγραψαν τις απαράδεκτες συμφωνίες 1943 (Καστανιάς), 1944 (ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΖΕΡΤΑ), 1945 (Βάρκιζας). Διέγραψαν από το κόμμα τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, πολέμησαν με λύσσα το ΔΣΕ και στη συνέχεια πάσχισαν με κάθε τρόπο να διαλύσουν το ΚΚΕ. Αυτές οι απόψεις όταν κυριάρχησαν μέσα στο κόμμα (1956-1991) έσπειραν κάθε είδους κοινοβουλευτικές αυταπάτες και συγχύσεις περί σκαλοπατιών και δημοκρατικών δυνάμεων και εθνικής πατριωτικής αστικής τάξης. Ολα αυτά δημιούργησαν αυταπάτες και διαπαιδαγώγησαν συνειδήσεις στον κόσμο μας όλα αυτά τα χρόνια ότι μέσω του αστικού Κοινοβουλίου μπορεί να αλλάξουν. Τα πράγματα, όλη αυτή τη διαβρωτική κατάσταση για να την ξεπεράσουμε, θέλει επιμονή και υπομονή, θέλει να τονίζουμε πάντα μέχρι πού φθάνουν τα όρια της χρησιμοποίησης αυτών των θεσμών του Αστικού κράτους και ότι δεν είναι αυτοσκοπός Η ΚΕ και το ΠΓ δεν έχουν καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα των δυο αστικών εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και Ιουνίου του 2012. Είναι το αποτέλεσμα της διάβρωσης των συνειδήσεων σε ηλικίες πάνω από 40 χρονών σε μια μακρόχρονη πορεία και αυτό δεν ξεπερνιέται άμεσα, θέλει πολύ χρόνο. Σωστά επίσης αντιμετωπίζουμε την παγίδα με τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Είναι μία από τις εμφανίσεις του συστήματος που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εργάτες μέσα στους χώρους δουλειάς γιατί οποιοσδήποτε άλλος τρόπος σπρώχνει το ΚΚ στην αγκαλιά του καπιταλισμού με όχημα τον οπορτουνισμό. Κλείνοντας θέλω να τονίσω καμία συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση καπιταλιστικής διαχείρισης όπως και να ονομάζεται, καμία ανοχή απέναντι στον οπορτουνισμό, όπως και να εμφανίζετε είναι εχθρός της εργατικής τάξης. Εύχομαι επιτυχία από καρδιάς στις εργασίες του 19 Συνεδρίου και να έχουμε βήματα μπροστά μέχρι το 20ό που θα συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση.

    Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς

    Ριζοσπάστης - 10 Ιανουαρίου 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περηφάνια για την πορεία του Κόμματος

    Χαιρετίζω με μεγάλη χαρά τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με τις Θέσεις να με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. 30 χρόνια μετά τη σωτήρια διάσπαση του 1991 και την οριακή διάσωση του Κόμματος νιώθω πολύ περήφανος για την εκπληκτική πορεία ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του Κόμματος, που μόνο δεδομένη δεν ήταν με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Κόμμα. Αλλωστε, το ίδιο είχε συμβεί και μετά την διάσπαση του 1968, το Κόμμα ανασυγκροτήθηκε, έλυσε το οργανωτικό με τη διάλυση των ΚΟ το 1958 και της ΟΚΝΕ το 1943, δεν μπόρεσε όμως σε εκείνες τις συνθήκες να δώσει λύση το ιδεολογικό προγραμματικό, παραμένοντας η καταστροφική θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων που δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά. Τα καταστροφικά γεγονότα με την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού το 1991 είχανε ένα ...καλό... έδωσαν την δυνατότητα να μελετήσουμε σε βάθος το τι ακριβώς συνέβη. Η αλλαγή Προγράμματος στο 15ο Συνέδριο το 1996 είναι σταθμός στην Ιστορία του Κόμματος. Η κατάργηση των πολιτικών μετώπων και της συμμετοχής σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, η δημιουργία του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής Συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία είναι μεγάλη παρακαταθήκη. Τα υπόλοιπα Συνέδρια εμπλούτισαν το Πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στο 19ο το 2013. Ολα αυτά μας έσωσαν από την παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του καπιταλισμού το 2012. Η Λυσσασμένη αντίδραση από τα Βαρίδια του Κεντρίστικου οπορτουνισμού του Κάουτσκι που πετάχτηκαν έξω από το Κόμμα για πρώτη φορά στην Ιστορία είναι η απόλυτη δικαίωση των θέσεών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα, έχουμε πλέον όλα τα ιδεολογικά εφόδια του Μπολσεβικισμού. Εχουμε το πώς η οπορτουνιστική αντεπανάσταση ανέτρεψε τον Σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ με αφετηρία το 20ό Συνέδριό του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων, πώς κατέστρεψαν την 3η ΚΔ των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ με αφετηρία το 1935 με την αλλαγή της νικηφόρας γραμμής του ΛΕΝΙΝ του 1917. Σοσιαλφασισμός με τη θεωρητικοποίηση του ελιγμού για τα Λαϊκά Μέτωπα που έπρεπε να εφαρμοστούν με γραμμή Κοινωνικής συμμαχίας για να απεγκλωβίσουμε τους λαούς από τον οπορτουνισμό και όχι να εγκλωβιστούμε εμείς στον καπιταλισμό. Συνεχή μελέτη των δύο Δοκιμίων 1918 - 1968 και των επόμενων που έρχονται. Δείχνουμε απεριόριστη ανεκτικότητα στις διαφορετικές απόψεις απλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό, τους δίνουμε το χέρι όταν θελήσουν να σηκωθούν και τους δείχνουμε το δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αντίθετα τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων τους αντιμετωπίζουμε σαν 5η φάλαγγα. Είναι ο καπιταλισμός με προβιά φίλου. Περιθώρια στην καθημερινή δράση να γινόμαστε καλύτεροι υπάρχουν πολλά και ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν ξεχνάω ποτέ τον αξέχαστο σύντροφο Μαΐλη και την προσφορά σε αυτήν την πορεία μας, μιλάμε για μεγάλο κεφάλαιο. Και να θυμόμαστε πάντα πως με την Μπολσεβίκικη γραμμή που έχουμε σήμερα τον Οκτώβρη του 1944, θα είχαμε διεκδικήσει την εξουσία με τους καλύτερους όρους και σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την κατάληξη που όλοι ξέρουμε με δεδομένο την καθυστέρηση και στο να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ τέλη '45, αυτό έγινε κατορθωτό στα τέλη του 1947. Παρά όλα αυτά ο ΔΣΕ είναι που μας έσωσε και μας έφερε μέχρι εδώ, που χωρίς τον σ. Ζαχαριάδη δεν θα υπήρχε. Ολα θα είχαν τελειώσει το 1945, όπως έγινε παντού... Καλή δύναμη και αισιοδοξία σε όλους.

    Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς
    ΚΟΒ Σαλαμίναςhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11231880

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλαξε ο Μανολιός (ο Γεράσιμος ήθελα να πω) κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...

      Παναγιώτη, σταμάτα ν' απολογείσαι, δε φτάνει, η ζημιά έγινε.

      Άννα Φραγκ

      Διαγραφή
    2. Παναγιώτη δεν είναι δικό μου το σχόλιο

      Αννα Φραγκ

      Διαγραφή
    3. Αννα Φραγκ την καλημέρα μου. Το γνωρίζω οτι δεν είναι δικό σου το σχόλιο χωρίς να το πεις. Είναι ο πανικός και η απόγνωση που φέρνει τις προβοκάτσιες. Αφήνουμε τα Σοσιαλφασιστικά ΣΚΥΛΙΑ να Σκούζουν όσο θέλουν όταν σταματήσουν θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε. Ας απολαύσουμε το γλέντι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

      Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

      Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

      Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

      Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Το 1975 όλα τα ΣΟΒΧΟΖ δούλευαν πλήρως με νόμους του Καπιταλισμού. Το 1985 ήρθε η ...περεστρόικα με την γκλάσνοστ... να ολοκληρώσουν το έγκλημα όπως και έγινε το 1991. Οσοι είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1953 1991. Αφιερωμένα στα Οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ όλων των αποχρώσεων. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Μπερδέψατε τα... μπούτια σας φαίνεται...

      Δεν πειράζει: όμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα...

      Βασίλης Κρ.

      Διαγραφή
    7. Το 1975 όλα τα ΣΟΒΧΟΖ δούλευαν πλήρως με νόμους του Καπιταλισμού. Το 1985 ήρθε η ...περεστρόικα με την γκλάσνοστ... να ολοκληρώσουν το έγκλημα όπως και έγινε το 1991. Οσοι είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1953 1991. Αφιερωμένα στα Οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ όλων των αποχρώσεων. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

    8. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

      Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

      Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

      Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
      https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ Οι Φασίστες μπροστά τους είναι Αγγελούδια. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Γκαγκάριν την καλημέρα μου. Εξαιρετική η δουλειά που κάνεις με αποτέλεσμα τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ να Σκούζουν. Εύγε Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. Να εισπράττεις "εύγε" από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ανάθεμα κι αν είναι έπαινος... Από κάποιον που συντάσσεται με τους φασίστες ενάντια στον Μπογιόπουλο, με τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό ενάντια στον κουβανικό λαό, με τον Στέφανο Χίο ενάντια στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, για να μην αναφερθώ στην λάσπη ενάντια στους σοβιετικούς στρατιώτες που έδιναν την ζωή τους για να βγάλουν τους Αφγανούς από τον ισλαμιστικό μεσαίωνα. Κατάντια... Αλλά επ' άπειρον να εξαπατά δεν γίνεται...

      Κ. Χρ.

      Διαγραφή
    11. Τα μέλη του ΚΚΕ στον δημόσιο λόγο μεταφέρουν τις συλλογικές αποφάσεις του ΚΚΕ και όχι τις δικές τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Το 1975 όλα τα ΣΟΒΧΟΖ δούλευαν πλήρως με νόμους του Καπιταλισμού. Το 1985 ήρθε η ...περεστρόικα με την γκλάσνοστ... να ολοκληρώσουν το έγκλημα όπως και έγινε το 1991. Οσοι είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1953 1991. Αφιερωμένα στα Οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ όλων των αποχρώσεων. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. Το ΚΚΕ και ο προλεταριακός διεθνισμός με την Κουβανική Επανάσταση

      Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο αναφέρουν: «[...] Η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Αυτό στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία που καταγράφονται ιδιαίτερα στις αποφάσεις των δύο τελευταίων συνεδρίων του ΚΚ Κούβας.

      Συγκεκριμένα, από την απόφαση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας (2016) σε σχέση με την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων για την περίοδο 2016 - 2021»1αναγνωρίζεται η αντικειμενική ύπαρξη των σχέσεων της αγοράς2, η «ατομική ιδιοκτησία φυσικών και νομικών προσώπων, τόσο Κουβανών, όσο και αλλοδαπών»3 (αν και απαγορεύεται η συγκέντρωση περιουσίας ή πλούτου). Ακόμη, αποφασίζεται η «αύξηση της συμμετοχής ξένου κεφαλαίου ως σημαντικής πηγής ανάπτυξης της χώρας»4και εγκαθιδρύεται η «Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ ενώ προωθείται και η δημιουργία νέων»5. Προβλέπεται η «διεύρυνση της εργασίας στον μη κρατικό τομέα ως άλλη μία εναλλακτική εργασίας»6, ότι «η μη κρατική δραστηριότητα στον τουρισμό (γαστρονομία, φιλοξενία, άλλες υπηρεσίες) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως συμπληρωματική προς την κρατική»7κ.ο.κ. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των «Κατευθύνσεων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, που εισάγουν στην κουβανική οικονομία μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις μεικτού κεφαλαίου, την ιδιοσυντήρηση των κρατικών επιχειρήσεων, τα χρηματικά κίνητρα στους εργαζόμενους μέσω του μισθού, την παραπέρα ενσωμάτωσή της σε ενώσεις όπου κυριαρχούν καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η ALBA, κ.ο.κ. Αυτές είναι μόνο μερικές κατευθύνσεις, που όμως μας επιτρέπουν να διακρίνουμε ανησυχητικές εξελίξεις ως προς το ζήτημα της σταδιακής επέκτασης καπιταλιστικών σχέσεων στην Κούβα. Κατά συνέπεια είναι λογικό να δημιουργούνται απορίες σε συντρόφους τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σχετικά με το πού θα καταλήξει η πορεία αυτή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. Το Κόμμα μας έχει σταθεί από την ίδρυσή του αλληλέγγυο προς την Κουβανική Επανάσταση, τηρώντας στάση αρχών. Εχει παλέψει ενάντια στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενάντια στην αντιδραστική Κοινή Θέση της ΕΕ, η οποία παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας, για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών Αγωνιστών που βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ για 16 χρόνια. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο πλευρό της Κούβας και μέσα από τις αυτοτελείς δράσεις των συνδικάτων και μαζικών φορέων. Το Κόμμα μας έδειξε το πραγματικό περιεχόμενο του προλεταριακού διεθνισμού, σε αντίθεση με τους «φίλους» της Κούβας, που διαλαλούν την αλληλεγγύη τους, όμως τη συκοφαντούν ανοιχτά για δήθεν παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που, ενώ διακηρύσσει τη στήριξή του στην Κούβα, βραβεύει τους αντεπαναστάτες διά χειρός του σημερινού κόμματος - προέδρου του, της Linke8.

      Η αλληλεγγύη, ο πραγματικός διεθνισμός δε μπορεί να μην πατούν στην πραγματικότητα. Αν μέναμε στην αλληλεγγύη στη βάση των διακηρύξεων, δεν θα βγάζαμε συμπεράσματα από την πορεία της αντεπανάστασης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε και τα όσα υποστηρίζει η Κίνα περί της σοσιαλιστικής ταυτότητάς της, ενώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: Η καπιταλιστικοποιημένη σήμερα Κίνα καταλαμβάνει καίρια θέση σε παγκόσμιο οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο και στο εσωτερικό της καταγράφονται κοινωνικές διαφορές, δεδομένου ότι μια χούφτα Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν τόσο πλούτο στα χέρια τους όσο εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι που ζουν στην ανέχεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    15. Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    16. Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές.

      Παραπομπές:

      1. «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016 - 2021, που εγκρίθηκαν από το 7ο Συνέδριο του Κόμματος τον Απρίλη του 2016 και από την Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας τον Ιούλη του 2016» (Actualizaciοn de los lineamientos de la politica economica y social del partido y la revolucion para el periodo 2016 - 2021 aprobados por el 7o congreso del Partido en abril de 2016 y por la asamblea nacional del poder popular en julio de 2016)

      2. Απόφαση για την «Επικαιροποίηση των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016-2021», σελ 6. παρ. 1

      3. Ο.π., σελ. 6 παρ. 2

      4. Ο.π. σελ. 18 παρ. 78

      5. Ο.π. σελ 18 παρ. 81

      6. Ο.π. σελ 31 παρ. 141

      7. Ο.π. σελ. 44 παρ. 210

      8. http://inter.kke.gr/en/articles/The-president-of-GUE-NGL-attends-the-awarding-of-the-anticommunist-Sakharov-Prize/

      9. http://internacional.elpais.com/internacional/2016/05/24/america/1464111886_266193.html, https://www.theguardian.com/world/2014/jan/19/welcome-mariel-port-cuba-economic-liberalisation

      10. Wall Street Journal, 10/1/2017

      Δανάη Χέλμη
      ΚΟΒ/ΟΒ Εξαρχείων, Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    17. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

      Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

      Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

      Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

      Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  10. https://ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Σύμφωνα με τους Χαφιέδες του Μανιαδάκη Καλαματιανό και Πετρόπουλο η Ιμπεριαλιστική Κίνα κάνει ...αντιιμπεριαλιστικό... αγώνα και ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος Πασαλίδης που δολοφόνησαν Μπελογιάννη Πλουμπίδη δεν πρόδωσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων ποτέ. ΠΙΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/vii.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.efsyn.gr/politiki/275933_o-dekembris-kai-i-anolokliroti-epanastasi-toy-21...... Ο Θεωρητικός... της αυγής των συντακτών που σιτίζονται στον σύριζα πουλάει τις οπορτουνιστικές του παπάτζες. Το ερώτημα πάντα αναπάντητο. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Εδώ παθαίνει αμνησία μαζί με αφωνία... Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμεhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155....... Σε πια φυλακή θα ήταν ο Οπορτουνιστής Αντεπαναστάτης ...Νάγκι μέχρι το 1953 χωρίς τον Κόκκινο στρατό εκεί. ΣΕ Καμία... Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα το 1945 όπως έκαναν το 1918 20. Λούφαξαν σαμπόταραν την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμεναν τον ...θάνατο...του Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ την 5η Μάρτη του 1953 και την ΕΠΙΣΗΜΗ επικράτηση τους και στην ΕΣΣΔ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 15/11/1918

    Εν τω μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γίνονταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη.

    Ο Δρ. Φ. Ράϊχερτ, επικεφαλής της ένωσης Γερμανών παραγωγών σιδήρου και χάλυβος, είπε αργότερα: «Απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες του Οκτωβρίου η πραγματική κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει. Το ζήτημα που έμπαινε ήταν: Πως θα μπορούσαμε να σώσουμε τις βιομηχανίες; Πως θα πετυχαίναμε να προστατέψουμε την τάξη των εργοδοτών από το κύμα της σοσιαλιστικοποίησης σ’ όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, από την εθνικοποίηση, και την απειλούμενη επανάσταση;». Με άλλα λόγια οι Σοσιαλδημοκράτες εγγυήθηκαν την επιβίωση (ή καλύτερα τη διάσωση) του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης, με αντάλλαγμα ορισμένα μερεμέτια - παραχωρήσεις στους εκμεταλλευομένους.

    15/11/1918

    Με πρωτοβουλία του στελέχους του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και απελαύνει τη πρεσβεία της στο Βερολίνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 15/11/1944

    Ειρηνικοί διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου δέχονται δολοφονικά πυρά από τα ξενοδοχεία που κρατούν μέλη της δοσιλογικής φασιστικής οργάνωσης «Χ» (του Γ. Γρίβα). Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα καταφθάνουν αμέσως προς υπεράσπιση των χιτών, προκαλώντας αγανάκτηση στο λαό της Αθήνας..... Είπαμε λαοκρατία ...ευρωκομουνισμός κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οσοι είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων την περίοδο 1953 1991. Αφιερωμένα στα οπορτουνιστικά σκυλιά όλων των αποχρώσεων. Δεν καταφέρανε να κάνουν το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους για αυτό και Σκούζουν. Καλή τους χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γκαγκάριν. Εξαιρετική η δουλειά που κάνεις με αποτέλεσμα τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ να Σκούζουν. Εύγε Σύντροφε. Και να θυμάσε πάντα πως θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε όταν σταματήσουν να Σκούζουν τα οπορτουνιστικά Σκυλιά. Οι Φασίστες μπροστά τους είναι ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Σύμφωνα με τους Χαφιέδες του Μανιαδάκη Καλαματιανό και Πετρόπουλο η Ιμπεριαλιστική Κίνα κάνει ...αντιιμπεριαλιστικό... αγώνα και ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος Πασαλίδης που δολοφόνησαν Μπελογιάννη Πλουμπίδη δεν πρόδωσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων ποτέ. ΠΙΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι σ.ΜΠΟΥΤΑΣ και ΜΑΙΛΗΣ δεν χρειάστηκε να ζητήσουν χάρη για να τους θάψουν σαν Κομμουνιστές γιατί τίμησαν αυτό το τίτλο μέχρι το τέλος. Δεν ξέπλυναν ποτέ το Καπιταλιστικό σύστημα σε καμία μορφή του. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφορετικά πράγματα πας να συγκρίνεις

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. ΔΣΕ. Πιστεύω καταλαβαίνεις τι λέω. Ας το αφήσουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος15 Νοεμβρίου 2021 - 4:22 μ.μ. Η Αντικομουνιστική τύφλωση σε κανε να μη βλέπεις πως σε χρησιμοποιούν για να γελάει ο κόσμος μαζί σου. Βάλε λίγο το μυαλό να δουλέψει αν έχει μείνει καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ έχει τόσο ξεφτιλιστεί που άρχισε να στέλνει σχόλια ανυπόγραφα για να φανεί ότι δήθεν έχει... οπαδούς, δλδ. "απαντάει" στον εαυτό του...

    Το κάνει και σ' άλλο μπλογκ που το 'χει εγκαταλείψει ο διαχειριστής του, βδομάδες τώρα.

    Πιο γελοίος πεθαίνεις...

    Κ. Χρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 16/11/1951

      Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. ....... Ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ με το οπορτουνιστικό μπάχαλο της ΕΔΑ αρνήθηκαν την υποψηφιότητα ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και τον οδήγησαν στον θάνατο. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. https://prin.gr/2021/11/kladikes-mahes/ Ο Οπορτουνιστικός συρφετός τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της και να εγκλωβίσουν τον λαό στον Καπιταλισμό. Οι Κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις στην κοινωνική συμμαχία είμαστε εδώ και θα τους τσακίσουμε σαν 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Σύμφωνα με τους Χαφιέδες του Μανιαδάκη Καλαματιανό και Πετρόπουλο η Ιμπεριαλιστική Κίνα κάνει ...αντιιμπεριαλιστικό... αγώνα και ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος Πασαλίδης που δολοφόνησαν Μπελογιάννη Πλουμπίδη δεν πρόδωσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων ποτέ. ΠΙΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Γκαγκάριν. Εξαιρετική η δουλειά που κάνεις με αποτέλεσμα τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ να Σκούζουν. Εύγε Σύντροφε. Και να θυμάσε πάντα πως θα ψάξουμε τι λάθος κάναμε όταν σταματήσουν να Σκούζουν τα οπορτουνιστικά Σκυλιά. Οι Φασίστες μπροστά τους είναι ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ. Ας απολαύσουμε το γλέντι με τα Σκυλιά να παραμιλάνε μόνα τους να είσαι πάντα καλά ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  22. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/blog-post_746.html Αφιερωμένο σε όλα τα οπορτουνιστικά Σκυλιά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15 Νοεμβρίου 2021 - 11:17 μ.μ. Αφού θέλεις να συνεχίσεις να γίνεσαι νούμερο είναι δικό σου πρόβλημα συνέχισε να γίνεσαι καραγκιόζης είναι απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι εξαιρετικό σημάδι που δείχνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο. 28 μήνες μετά τις εκλογές ο σύριζα δεν τραβάει.. το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα έχει προβλήματα για αυτό και βρίσκονται σε απόγνωση. Συνεχίζουμε την δουλειά μας με βάση την Κοινωνική Συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία με συμμετοχή στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/blog-post_650.html και αφήνουμε τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ να σκούζουν απολαμβάνοντας το γλέντι. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/blog-post_2246.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος15 Νοεμβρίου 2021 - 11:17 μ.μ. Οσο και να προσπαθείτε να σταματήσετε τους Κομμουνιστές να μη μιλάνε το μόνο που καταφέρνετε είναι να γίνεστε νούμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/blog-post_369.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου