Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Συγκεντρώνονται χρήματα για τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους


Εικοστή τρίτη ημέρα απεργιών στη Γαλλία με τους απεργούς να απορρίπτουν την …έκκληση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για ανάπαυλα των κινητοποιήσεων τις μέρες των γιορτών.  Οι απεργοί όχι μόνο δεν την έλαβαν υπόψη, αλλά αντίθετα δραστηριοποιούνται για την εξασφάλιση των υλικών μέσων που θα τους επιτρέψουν τη συνέχιση των απεργιών, παρά τους ακρωτηριασμένους μισθούς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γαλλία ενάντια στις νέες ανατροπές με τις οποίες η
κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, χτυπά τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στις 9 Γενάρη έχει οριστεί νέα «μέρα κινητοποίησης» με διαδηλώσεις, ενώ σε πολλούς τομείς και χώρους συνεχίζονται πολυήμερες απεργίες, μετά και από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.
Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UD 13 CGT), με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, καλούσε σε πολύμορφη κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση της μεταρρύθμισης. Στις 2 Γενάρη καλεί σε νέα περιφερειακή σύσκεψη για τη συνέχιση του αγώνα. Στις 9 Γενάρη καλεί στην πανεθνική «μέρα κινητοποίησης» και σε απεργία, με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Οτ Καναμπιέρ. Ενώ και την επομένη, 10 Γενάρη, καλεί σε νέα 24ωρη απεργία αλλά και «πρωτοβουλίες μέσα στα εργοστάσια και τις πόλεις της Μπους ντι Ρον».

Δυναμικά συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε κλάδους όπως η Χημική Βιομηχανία. Μετά από συνέλευση των απεργών αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής στο διυλιστήριο της «Total» στην περιοχή Γκρανπουί. Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν και για άλλους μεγάλους χώρους του κλάδου, όπως το διυλιστήριο της «PetroIneos» στο Λαβερά, όπου η παραγωγή φτάνει τα 210.000 βαρέλια τη μέρα.
Στις Συγκοινωνίες, στα συνδικάτα των σιδηροδρομικών παραμένουν σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, σε τομείς όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), αλλά και το μετρό στο Παρίσι.


«Πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης»

Από τη μεριά της η κυβέρνηση κλιμακώνει τη συκοφάντηση των απεργών, με τους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Μακρόν να ζητά «εκεχειρία» από …«σεβασμό για τις οικογένειες και την οικογενειακή ζωή». Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για συκοφάντηση των αγώνων και δημιουργία κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού» ώστε να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, μεγάλο τμήμα της γαλλικής κοινωνίας δείχνει πρωτόγνωρη αλληλεγγύη.
Σημαντικό εργαλείο για τον αγώνα αποδεικνύεται η δημιουργία διαδικτυακών ταμείων για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους απεργούς. Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα, σύμφωνα με το DW, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών CGT ανακοίνωσε ότι το δικό του διαδικτυακό ταμείο για τις απεργίες έχει ήδη συγκεντρώσει πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Εχουμε ένα πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης, γύρω στις 15000 άτομα έχουν ήδη κινητοποιηθεί με δωρεές 70 ευρώ κατά μέσο όρο», δήλωσε ο υπεύθυνος του συνδικάτου Ρομέν Αλτμάν. Πολλά άτομα συνόδευσαν τη δωρεά τους με μηνύματα λέγοντας ότι μη έχοντας τα ίδια τη δυνατότητα να απεργήσουν συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην κινητοποίηση.
«Πρωτόγνωρο» σημειώνει ο Ρομέν Αλτμάν. «Είναι μια νέα μορφή αγώνα, μια συμμετοχή στην κινητοποίηση χωρίς απεργία»…

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου