Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Δακρυγόνα και βία ενάντια σε χιλιάδες κατατρεγμένους


Κεντρική Αμερική

Αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα και την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας έρχονται χιλιάδες κατατρεγμένοι από την περασμένη βδομάδα, πασχίζοντας να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, με αφετηρία την Ονδούρα της Κεντρικής Αμερικής και
τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μετανάστευση (INM) του Μεξικού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1.300 μετανάστες συνελήφθησαν στην Πολιτεία Ταμπάσκο και 800 στην Πολιτεία Τσιάπας.


Ανθρωποι κάθε ηλικίας, πολλές φορές πατεράδες και μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά, δέχτηκαν επίθεση από εθνοφρουρούς του Μεξικού, στην όχθη του ποταμού Σουτσιάτε, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο διεθνών πρακτορείων που δείχνουν μετανάστες να πασχίζουν να γλιτώσουν από εθνοφρουρούς, ενώ εκείνοι προσπαθούν να τους κρατήσουν ακινητοποιημένους με κάθε τρόπο.



Ενα μεγάλο καραβάνι που φτάνει τις 3.500 σχηματίστηκε την περασμένη βδομάδα και ξεκίνησε από την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα. Για να φτάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, θα χρειαστεί να διανύσει από 2.000 έως 4.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη συνοριακή διάβαση που θα περάσει.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» που υπέγραψαν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ του Μεξικού και οι ΗΠΑ, αναπτύχθηκαν 26.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί στα σύνορα, στο όνομα της «τήρησης της τάξης» και της διασφάλισης της μετακίνησης μόνο όσων διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.



Οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι όσοι δέχονται να συνεργαστούν με τις αρχές τελικά απελαύνονται.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την καθημερινότητά τους ακόμα πιο ανυπόφορη.


Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, Λουίς Αρεάγκα, που με μεγάλη ειλικρίνεια και κυνισμό σημείωσε ότι «οι μετανάστες που επιλέγουν να συνεχίσουν διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια επιχείρηση καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μπουν, ούτε να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου