Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Οι ιθαγενείς μοιάζουν όλο και περισσότερο με ανθρώπους σαν εμάς


Σε ρατσιστικό παραλήρημα ο Μπολσονάρου
 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει πολλές φορές επιδείξει το ρατσισμό του απέναντι στον ιθαγενή πληθυσμό της χώρας, σπάνια ωστόσο υπήρξε τόσο ωμός και ακραίος στις φυλετικές του αντιλήψεις, όσο την Πέμπτη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς “υπανθρώπους” τους Ινδιάνους της αχανούς χώρας.


Στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής στο Facebook, ο Μπολσονάρου διακύρηξε τη δημιουργία του Συμβουλίου Αμαζονίου, για την προστασία του δάσους και των καταφυγίων των ιθαγενών. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος προέβη στην εξής ανήκουστη δήλωση: “Ο Ινδιάνος έχει αλλάξει, εξελίσσεται και γίνεται όλο και περισσότερο ένας άνθρωπος σαν εμάς”, προσθέτοντας πως “αυτό που θέλουμε είναι να τον εντάξουμε στην κοινωνία ώστε να του ανήκει η γη του”. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας προφανώς δε θεωρεί ακριβώς ανθρώπους τους ιθαγενείς, παρότι είναι διατεθειμένος να το κάνει στο βαθμό που εκείνοι υιοθετούν πιστά τον τρόπο ζωής που ο ίδιος κρίνει ως κατεξοχήν “ανθρώπινο”.

Το ρατσιστικό κρεσέντο προκάλεσε όπως είναι αναμενόμενο καταιγισμό αντιδράσεων, πρώτα απ’ όλα φυσικά στην Ένωση Ιθαγενών Λαών της Βραζιλίας (APIB), της οποίας η πρόεδρος Σόνια Γκουαζαζάρα, ανακοίνωσε μέσω τουίτερ πως η Ένωση θα κινηθεί νομικά κατά του Μπολσονάρου με την κατηγορία του ρατσισμού, που διώκεται ποινικά στη Βραζιλία. “Είναι ανάγκη να σταματήσουμε αυτό το διεστραμμένο άνθρωπο!”, επισήμανε οργισμένα η Γκουαζαζάρα. Αρμόδιο για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τον πρόεδρο της χώρας είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου δήλωσε πως θα προσφύγει το νομικό τμήμα της οργάνωσης. Η ανώτατη ποινή για το έγκλημα του ρατσισμού ανέρχεται σε 5 έτη φυλάκισης.

Η Βραζιλία έχει περίπου 850000 ιθαγενείς, εκ των οποίων οι πιο πολλοί ζουν σε καταφύγια που αντιπροσωπεύουν περίπου 12% της επικράτειας. Ο Μπολσονάρου έχει εξαγγείλει πως σκοπεύει να αναθεωρήσει τα όρια κάποιων εκ των μεγαλύτερων καταφυγίων, αρνούμενος παράλληλα να παραχωρήσει “ούτε εκατοστό παραπάνω” σε κοινότητες που διεκδικούν διεύρυνση της περιοχής τους. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των ιθαγενών, σε αρμονία με τη ζούγκλα, αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στα σχέδια αποψίλωσης του Αμαζόνιου προς όφελος των επενδυτών.

Η απέχθεια του Βραζιλιάνου προέδρου στις κοινότητες των ιθαγενών έχει εκφραστεί στο παρελθόν με παρομοιάσεις των ιθαγενών με “ζώα σε ζωολογικό κήπο”, αλλά και την επίκληση του παραδείγματος των ΗΠΑ για την “αποτελεσματική” αντιμετώπιση των Ινδιάνων.

Με πληροφορίες από telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου