Η πρωτοβουλία αυτή είναι ενταγμένη στην μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 28 Απρίλη, οπότε θα ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.
Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ήδη έχουν ξεκινήσει μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις ενώ τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί το πρόγραμμα παρουσίας των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, με το κοινό πλαίσιο πάλης των σωματείων.
Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κ.Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ.Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας και την Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση.
Οι εκπρόσωποι των Σωματείων κάλεσαν τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά στην οργάνωση του
αγώνα με όρους αποφασιστικής παρέμβασης και σύγκρουσης με όλους τους τρόπους.
Ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση σε ορισμένους κλάδους που επιβεβαιώνει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων αλλά και το πλαίσιο πάλης που απαντά σ' αυτή την ανάγκη με ειδικά μέτρα:
Για την κάλυψη όλων των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας σε ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ.
Για την προστασία των εργαζομένων στη ΒΙΠΕ με μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας, τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών, διακοπή της εργασίας σε περίπτωσης εμφάνισης κρουσμάτων με διασφάλιση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών, επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, κ.α..
Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι μια σειρά μέτρα ψηφίζονται αυτή την περίοδο στα εργασιακά, για να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Οπως είπε "ήδη τα πρώτα "κρούσματα" μέτρων που έρχονται για να μείνουν στα εργασιακά αρχίζουν να φαίνονται: Στην ΚΛΕΜΑΝ, προετοιμάζουν το έδαφος στους εργαζόμενους ότι αν χρειαστεί θα αξιοποιήσουν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, δηλαδή μισή δουλειά για μισό μισθό, αναστολή συμβάσεων κ.α.
Στην Alumil, προετοιμάζουν τους εργαζόμενους ότι αν η εταιρία δεν πηγαίνει καλά θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, σε 4ημερα εργασίας, σε μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική με 6ωρα.
Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους να γραφτούν σε αυτά. Να βγουν μπροστά στον αγώνα στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, να δημιουργηθούν σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να δημιουργηθούν επιτροπές υγείας".
Τέλος ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες για να αναδείξει ότι είναι κοινά τα προβλήματα και η λύση και απαιτεί σύγκρουση με την κυριαρχία του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου