Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η τελευταία συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ


«Τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι νόμος, αλλάζουν. 

Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. 
Αλλά έστω σε αυτό που φαίνεται ουτοπία αυτήν τη στιγμή, το 'χω ξαναπεί κι εδώ, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που, όπως ο δικός μας Κάρολος είπε, ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα. 
Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».
Με τα παραπάνω λόγια μας υποδέχτηκε στην κεντρική σκηνή του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 20 Σεπτέμβρη 2019, ο Θάνος Μικρούτσικος, στην έναρξη της συναυλίας που ήταν αφιερωμένη στα «Πολιτικά τραγούδια» του και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου και η οποία έμελλε να είναι η τελευταία του. Μπορεί να μην είχε πια τις αντοχές να παίζει συνέχεια στο πιάνο, αλλά σχεδόν δύο ώρες μας έκανε την τιμή και με τον μοναδικό του τρόπο, την απίστευτη θεατρικότητά του διηύθυνε, συμμετείχε στη συναυλία.

Στη συναυλία αυτή, τραγούδησαν μαζί του ο Γιώργος Μεράντζας, ο Κώστας Θωμαΐδης, η Πολυξένη Καράκογλου, ο Διονύσης Τσακνής, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ενώ ο Γιώργος Κιμούλης διάβασε κείμενα του Μπ. Μπρεχτ και ερμήνευσε καταπληκτικά τραγούδια από τη θεατρική παράσταση «Μάνα» του Μπρεχτ που ανέβηκε το 1975 στη χώρα μας, και τα τραγούδια σε μουσική του Χ. Αϊσλερ ενορχήστρωσε και απέδωσε τότε ο Θ. Μικρούτσικος.

Μαζί τους ανέβηκε και ο Μίλτος Πασχαλίδης που ακολουθούσε στο πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής, για να ενώσουν τη φωνή τους σε διεθνιστικά τραγούδια όπως το «Bella ciao».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου