Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Και με βροχή και ήλιο εμείς βρεγμένοι πάντα


«Σε αυτές τις συνθήκες δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε στήριγμα το σωματείο μας» ήταν το μήνυμα της καμπάνιας των εργαζόμενων στα super markets. Ένα μήνυμα που πρέπει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, στις πλάτες των οποίων θα αυγατίσουν για άλλη μια φορά τα κέρδη των εταιρειών.


Ενώ όλος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με την πανδημία και κάθε μέρα μετράμε νεκρούς, υπάρχουν κλάδοι που εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση και τους εργαζομένους τους κοιτάνε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, με την αύξηση τους σε πολλές περιπτώσεις να χτυπάει κόκκινο.

Ένας τέτοιος κλάδος είναι και ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με τα καταστήματα να είναι κλειστά εδώ και έναν μήνα περίπου όλος ο φόρτος εργασίας έχει πέσει στα ηλεκτρονικά καταστήματα με τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά τους κέντρα και στις αποθήκες να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Σε μεγάλες αλυσίδες του κλάδου έχουν παρθεί υποτυπώδεις μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων με σκοπό να μην μειωθεί στο ελάχιστο η αποδοτικότητα της επιχείρησης. Έχουν γίνει προσπάθειες να μοιραστούν οι εργαζόμενοι στους διάφορους χώρους ώστε να μην συνωστίζονται, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνουν όλοι τα ατομικά τους ακουστικά και πληκτρολόγια . Όσα αντισηπτικά και να βάλει κανείς στους χώρους η εντατικοποίηση της δουλείας είναι τέτοια που συχνά απαιτείται να μαζευτούν δύο, τρεις ή και περισσότεροι πάνω από έναν υπολογιστή προκειμένου να βρουν την λύση.

Ένα άλλο μέτρο που μάλλον ήρθε για να μείνει και έχει στην ουσία τσακίσει τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η τηλεργασία , που επιτρέπει στην εργοδοσία να οργιάζει. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές. Δεν υπάρχει συνάδελφος που να εργάζεται από το σπίτι και να δουλεύει οκτάωρο ή εξάωρο ανάλογα με την σύμβαση του. Οι υπερωρίες αποτελούν έναν άγραφο κανόνα, και σε αυτές έρχονται να προστεθούν , δουλεία τις Κυριακές, δουλειά τη Δευτέρα του Πάσχα, δουλεία όποτε κρίνει η εταιρεία ότι υπάρχει ανάγκη, χωρίς να γίνεται καμία διευκρίνηση για το πώς και αν θα πληρωθούν όλες αυτές οι ώρες. Το να εργάζεσαι από το σπίτι σε καθιστά αμέσως διαθέσιμο εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς να γίνεται λόγος για ξεκούραση και προσωπική ζωή. Η απουσία επαφής με τους συναδέλφους, η ανταλλαγή πείρας και η μετατροπή της εργασίας σε ατομική υπόθεση κάνουν τους εργαζομένους πιο ευάλωτους και εύκολη λεία στα νύχια της εργοδοσίας.

Επικαλούμενοι τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση η εκάστοτε εταιρεία εκμεταλλεύονται τον φόβο των εργαζομένων και διατυμπανίζουν ότι πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Και το αποτέλεσμα γνωστό, τα κέρδη της εταιρείας μεγάλα ακόμη και με κλειστά καταστήματα και για τους εργαζόμενους εξάντληση σε μια περίοδο μάλιστα όπου καθημερινά ακούμε για την σημασία της υγείας. Για αύξηση στους μισθούς μας ούτε λόγος, αφού όπως φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο και με αυτά που βλέπουμε γύρω μας θα πρέπει να λέμε και ευχαριστώ που έχουμε δουλειά. Τα ευχαριστώ των εταιρειών από την άλλη προς τους εργαζόμενους έχουν περιοριστεί σε ευχαριστήριες επιστολές ή σε άλλες περίπτωσης σε 7ευρα κουπόνια για το e-food με το τσιτάτο «σήμερα κερνάμε το πρωινό σου», λες και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας εργαζόμενος στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι από πού θα φάει το πρωινό του και όχι η ανασφάλεια και η ενοχή που σου καλλιεργούν μόλις βγεις και διεκδικήσεις τα αυτονόητα, όπως την ξεκούραση σου.

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να γίνει καθήκον για εμάς που εργαζόμαστε σε αυτούς τους χώρους η συσπείρωση μας στα σωματεία μας, γιατί όπως η υγεία έτσι και η δουλεία μας δεν αποτελεί ατομική ευθύνη. Μαζικά και οργανωμένα μαζί με συναδέλφους από άλλους χώρους απαιτούμε συνθήκες εργασίες που να διασφαλίζουν την ακεραιότητα της υγείας μας , που θα μας καθιστά ικανούς να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητα που βιώνουμε μέσα και έξω από τον χώρο δουλειάς μας.

Και στις 28 Απρίλη και την Πρωτομαγιά και κάθε μέρα το κάνουμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Της Κλειώς Μαγδανοζίδη, μέλους του Τομεακού Συμβουλίου Εμπορίου και Υπηρεσιών Αττικής της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου