Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Οι γερμανοι μπαίνουν στην Αθήνα


Στις 27 Απρίλη 1941 γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.
Τα όσα προηγήθηκαν απέδειξαν τον πραγματικό χαρακτήρα της άρχουσας τάξης, του Παλατιού και των αστικών πολιτικών κομμάτων.

Στις 21 Απρίλη, στο Βοτονόσι Μετσόβου υπογράφεται το «Πρωτόκολλο Παραδόσεως» της
Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου - Μακεδονίας. Το πρωτόκολλο υπογράφουν από την Ανώτατη Γερμανική Διοίκηση ο αντιστράτηγος Γκρίφεμπεργκ και από την ελληνική πλευρά ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου. Ακολουθεί η κατάρρευση και η διάλυση του στρατού.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και δεν ξέρει καν πού βρίσκονται οι Γερμανοί. Το μόνο που ενδιαφέρει τους αξιωματούχους του καθεστώτος είναι να φύγουν το γρηγορότερο από τη χώρα. Από τις 17 Απρίλη, ενώ δίνονταν ακόμη μάχες στον Ολυμπο και τη Δυτ. Μακεδονία, έφυγαν οι πρίγκιπες, οι πριγκίπισσες και πολλοί αυλικοί. Τη νύχτα 22 προς 23 Απρίλη υπουργοί και άλλοι επίσημοι στοιβάχτηκαν στα πολεμικά πλοία που περίμεναν στον Πειραιά.

«Οι πλείστοι με τα οικογενείας των - γυναίκαι, τέκνα, πεθερές, κουβερνάντες - και με τας αποσκευάς των - μπαούλα, βαλίτσες με τουαλέτες, τζάντες με ρουχισμό, μερικοί με παιχνίδια των παιδιών των και κάποιοι με τα χρυσαφικά τους», γράφει ο ναύαρχος Σακελαρίου και συνεχίζει: «Φαίνεται όμως ότι η θέα τοσούτον ασυνηθίστου διά πολεμικόν πλοίον φορτίου και δη εν καιρώ πολέμου εξηρέθισε τα πληρώματα εις τοιούτον βαθμόν ώστε εις την Σούδαν εξεδηλώθη μικρά στάσις επί της Βασιλίσσης Ολγας».

Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη αφήνοντας ...σαν οπισθοφυλακή τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

Λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα, η «Ανεξάρτητη Κομμουνιστική Οργάνωση», με επικεφαλής τον Σπύρο Καλοδίκη, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία αντήχησαν τα συνθήματα: «Αντίσταση στους επιδρομείς», «Οπλα στο λαό», «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», κ.ά.



Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για την 79η επέτειο εισόδου των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα
 

7 σχόλια:

  1. Εναλλαγή ρόλων Ιμπεριαλιστικών συμμαχιών μπροστά στην επερχόμενη επίθεση του διεθνούς Ιμπεριαλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ολες οι Αστικές τάξεις στην Ευρώπη το ίδιο πράγμα έκαναν. Συμμάχησαν με τους Γερμανούς και ένα τμήμα τους άφησε ένα ...αντιφασιστικό παράθυρο.... ανοιχτό που τους χρειάστηκε αργότερα. Οταν η Γερμανοί ηττήθηκαν σε Στάλινγκραντ Κούρσκ το 1943 και ο πόλεμος άλλαξε πορεία τότε με την σύμφωνη γνώμη και των Αγγλων φτιάξανε τα ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Την άμυνα όλου του Καπιταλιστικού κόσμου ενάντια στο λαό. Ηταν το ξεκίνημα του Ταξικού πολέμου που ήταν μονόπλευρος γιατί απο την άλλη μεριά δεν υπήρχε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αστική τάξη με τον Μανιαδάκη παρέδωσε τους φυλακισμένους Κομμουνιστές στους Γερμανούς συμμάχους της που τους χρησιμοποίησε στις κατοπινές εκτελέσεις. Ανάμεσα στους φυλακισμένους ήταν και τα ηγετικά στελέχη ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και ...παρτσαλίδης..... στην αξιολόγηση κινδύνου κρίθηκε η αυθημερόν μεταφορά ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ στη Γερμανία. Δεν έπρεπε με τίποτα να παραμείνει στη χώρα κατα την διάρκεια του πολέμου τα ΤΡΊΑ ΓΡΆΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΌ ΠΌΛΕΜΟ ΕΞΗΓΟΎΝ ΤΟΝ ΛΌΓΟ. Αυτά τα Γράμματα μαζί με την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ τον οδήγησαν στην 17 χρονη εξορία σε Μποροβίτσι και Σοργκούτ 1956 1973 απο την Οπορτουνιστική αντεπανάσταση. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην παραπομπή που έχεις βάλει αρχίζει η εθνική αντίσταση ...μου αρέσει πολύ... η ομιλία του Ζεύγου στην 10η ολομέλεια το Γενάρη του 1944 για την δημιουργία της ΟΠΛΑ. ...Ο Λαός θα αμυνθεί σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και την πολιτική των μεγάλων μας συμμάχων.... Τι να πει κανείς... Απο την μια μεριά η Αστική τάξη ενιαία με ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ΠΑΟ κ.α σε καθαρά ταξικό πόλεμο και απο την άλλη μεριά σύγχυση και χάος.... Αλαλα τα χείλη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει όμως και αυτό που λέει στην αρχή "…Ο Ελληνικός λαός που παλεύει στο πλευρό των μεγάλων συμμάχων.."

      Αυτό ήταν το λάθος.
      Η υποταγή του ΕΛΑΣ κάτω από τις διαταγές των Εγγλέζων


      Διαγραφή
    2. Σωστά σύντροφε. Μόνο που το κόμμα των Μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ είχε την εξουσία έκανε δύο ΕΛΙΓΜΟΥΣ με Γερμανούς και ΑγγλοΑμερικάνους Ιμπεριαλιστές τους διέσπασε και νίκησε κάνοντας πολύ καλά. Αλλο αυτό και άλλο τα κόμματα της Κ.Δ που δεν είχαν την εξουσία και μπήκαν κάτω απο τη σημαία των αστικών τους τάξεων. Θα μπορούσαν να κάνουν ότι Ελιγμό ήθελαν αν το σχήμα ήταν Κοινωνική συμμαχία. Δεν θα Εγκλωβιζόντουσαν. Η Διαφορά τεράστια. Αλλη μια φορά Μπράβο σύντροφε. Κάνεις πολύ καλή δουλειά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Άλλο οι ελιγμοί της ΕΣΣΔ και άλλο η υποταγή του στρατού σου, στον στρατό του ταξικού εχθρού

      Διαγραφή
    4. ΟΒΕΡ.... Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου