Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος


Πεθαίνει, 20/5/1947, ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής.

Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).
Απο τον φάκελο στην ασφάλεια

Γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Καρδίτσα, ο Γιώργης Σιάντος γεννήθηκε το 1890 και από τα 13 του χρόνια έγινε καπνεργάτης.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του ήταν με το βενιζελικό στρατόπεδο. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό συνδικαλίστηκε και γρήγορα έγινε μέλος του ΣΕΚΕ.

Η έντονη συνδικαλιστική δράση του στην Καπνεργατική Ομοσπονδία τον οδήγησε και στα ανώτερα καθοδηγητικά κλιμάκια του ΚΚΕ. Από το 1923 συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο (που αργότερα καταργήθηκε) και το 1927, στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. και του Π.Γ.

Από το σημείο αυτό και μέχρι τον θάνατό του, το 1947, ο Γιώργης Σιάντος δεν έπαψε να είναι μέλος των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚΕ. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ανάδειξή του σε γραμματέα του κόμματος κατά την περίοδο της κατοχής.
Αυτή η περίοδος της καθοδηγητικής του δράσης συνδέθηκε με την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αλλά και με τις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην αποδυνάμωση αυτού του κινήματος (Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα).

Η πορεία του Σιάντου στα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ σημαδεύτηκε από τις κατά καιρούς εξελίξεις στο κόμμα. Συμμετείχε ενεργά στη μία από τις ομάδες της φραξιονιστικής πάλης (1929-1931) μέσα στην Κ.Ε., αλλά μετά την παραμονή του στην ΕΣΣΔ γύρισε πάλι στο καθοδηγητικά όργανο. Πρωταγωνίστησε στην καθοδήγηση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας (μέχρι τη σύλληψή του) και μετά την απόδρασή του, το 1941, με παρέμβαση της Ακροναυπλίας, εκλέχτηκε στην ανώτατη βαθμίδα του κόμματος.

Η δράση του αποτέλεσε πεδίο έντονης παρακολούθησης και διώξεων από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Παρότι είναι εμφανές ότι από τον φάκελο που διασώθηκε λείπουν πολλά που αφορούν τη δράση του, το υλικό που βρέθηκε δείχνει ότι η παρακολούθηση της πορείας του ήταν συστηματική και ανάλογη της σημασίας που είχε η ιδιότητά του ως ανώτατου στελέχους του ΚΚΕ. Μερικά από τα έγγραφα που αφορούν τον Σιάντο βρέθηκαν στον φάκελο του Γιώργη Κολοζώφ. Αναφέρονται στην προπολεμική περίοδο και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν και στον φάκελο του Σιάντου. Οι λόγοι που δεν μπήκαν ή αφαιρέθηκαν από τον φάκελο είναι άγνωστοι.

 

Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος

2 σχόλια:

  1. Στη 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που μιλάει ΑΝΟΙΧΤΑ για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Υπάρχει άρθρο του ..Σιάντου που λέει πως το γράμμα είναι ...σεχταριστικό..... για αυτό φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν Πολιτικό μέτωπο με βάση το πρώτο... αφού βέβαια το διαστρέβλωσαν. ...Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε σοσιαλισμό δεν γίνεται... Μεσολαβεί ένα αστικοδημοκρατικό στάδιο λύσης των εσωτερικών ζητημάτων και μετά με ...ομαλές δημοκρατικές.... διαδικασίες θα πάμε στο σοσιαλισμό. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ ΠΕΕΑ λίγο πριν το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Καζέρτα. Οι Συμφωνίες του ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΖΕΡΤΑΣ δεν ήταν λάθος.... ήταν μέσα στη πολιτική μας της ....εθνικής ενότητας.... το ίδιο ισχύει και για τη Βάρκιζα. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 7ο Συνέδριο ΚΚΕ. ο ...σιάντος και η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ήταν οπορτουνιστές επειδή εφάρμοσαν λάθος την σωστή γραμμή της Κ.Δ. Ηταν οπορτουνιστές γιατί εφάρμοσαν με εκπληκτική ακρίβεια την οπορτουνιστική γραμμή της Κ.Δ. Ο Ζαχαριάδης στην αξιολόγηση κινδύνου κρίθηκε πως πρέπει να κρατηθεί στην Αθήνα μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος να παραδοθεί στους Γερμανούς όπως και άλλοι αλλά ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ που απο τη πρώτη μέρα μεταφέρθηκε στη Γερμανία. ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ να μείνει στη χώρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διεκδίκησαν την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 λόγο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έδωσαν 50 ημέρες χρόνο στην Αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν το συσχετισμό και 30 Νοέμβρη του 1944 να ζητήσουν την διάλυση του ΕΛΑΣ και τη παράδοση των όπλων. Αντί έστω και τότε να προχωρήσουν στη σύγκρουση κάνουν διαδήλωση με την συνοδεία του ΕΛΑΣ ...άοπλου.... ακολούθησε σφαγή. Η Απάντηση ήταν ξανά διαδήλωση ξανά σφαγή. Δώσανε τη μάχη σε Αθήνα Πειραιά με το Εφεδρικό ΕΛΑΣ και συνθηκολόγησαν στη Βάρκιζα. Ακολούθησε το ...ούτε νερό ούτε φαγητό στον ΑΡΗ και τους ...ληστές.... η διαγραφή του ΑΡΗ τον ΑΠΡΙΛΗ του 1945 που δημοσιεύτηκε 12 Ιούνη με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 10 ημέρες στην Ελλάδα για να του την χρεώσουν... μετά απο απουσία 9 χρόνων σε Κέρκυρα Νταχάου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου