Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

«Εκκλήσεις» και προειδοποιήσεις με φόντο τη μοιρασιά

Με φόντο την αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στη Λιβύη και τις πρόσφατες συναντήσεις του διοικητή της AFRICOM, στρατηγού Στίβεν Τάουσεντ, με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ για «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ζήτησε χτες αφενός τον «άμεσο τερματισμό» της παρουσίας ξένων μισθοφόρων στη χώρα και αφετέρου «την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον
τερματισμό των συγκρούσεων και την εξεύρεση πολιτικής λύσης». Βεβαίως, στις ξένες δυνάμεις δεν γίνεται αναφορά στη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την υπεράσπιση του ανυπόστατου τουρκολιβυκού συμφώνου. «Στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε Ιστορία στη Λιβύη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και τη στήριξη της Τουρκίας έχουν χαλάσει τα παιχνίδια και οι παγίδες στη Λιβύη». Καταλήγοντας τόνισε ότι «θα στηρίξουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τους Λίβυους αδελφούς μας, έως ότου εγκαθιδρυθούν η ειρήνη, η γαλήνη και η δικαιοσύνη σε όλη τη Λιβύη».

Επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος (ΑΣ) νωρίτερα (βράδυ Τρίτης), στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που τελικά πραγματοποιήθηκε παρά τις αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης Σάρατζ, ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, απέρριψε «όλες τις παράνομες ξένες επεμβάσεις», χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της λιβυκής δοτής κυβέρνησης, Σάλεχ Αλ Σαμάκχι, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για τις εκκλήσεις του ΑΣ, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του σώθηκε χάρη στην επέμβαση του τουρκικού στρατού και των άνω των 10.000 φιλότουρκων μισθοφόρων από τη Συρία. Ακόμα διαφώνησε με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε στις 6/6 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, λέγοντας ότι δεν μπορεί μία χώρα που παίρνει το μέρος μίας εμπόλεμης πλευράς (εν προκειμένω υπέρ του στρατηγού Χ. Χάφταρ και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού») να θέλει να μεσολαβήσει σε μία σύγκρουση.

Παρεμβαίνοντας στη σύνοδο, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν τόνισε ότι η χώρα του απορρίπτει «όλες τις ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη», δεδομένου ότι και το βόρειο τμήμα της χώρας του δέχεται αεροπορική και χερσαία επίθεση από τον τουρκικό στρατό στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ.

Προηγουμένως, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε εκδήλωση του Φόρουμ των Βρυξελλών μετέφερε την «ανησυχία» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού «για τον συνεχιζόμενο, αυξημένο» στρατιωτικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως η ρωσική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο «γενικότερα ενοχλεί» τους ΝΑΤΟικούς εταίρους και πως οι τελευταίοι έχουν συμφωνήσει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Κατέληξε δε υπέρ της έναρξης ενδολιβυκών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Ωρες μετά τις αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Κάιρο και Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης, συναντώντας τον πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ και τους υπουργούς Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα και Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιάλα. Ο Ντι Μάγιο, μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, τόνισε τους ακόλουθους τρεις στόχους της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής στη Λιβύη: Την υπεράσπιση των ιταλικών στρατηγικών συμφερόντων, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και τη δραστηριοποίηση για τη λήξη της σύγκρουσης. Πρόσθεσε ακόμη πως στις συναντήσεις του θα επιχειρούσε μία «τροποποίηση» του ιταλο-λιβυκού μνημονίου για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία.

Επιπλέον στο προσκήνιο επανήλθε χτες ο πρόεδρος της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ της Α. Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, που δήλωσε πως ο λαός της χώρας του θα ζητήσει τη συνδρομή της Αιγύπτου «όταν χρειαστεί».
 
Ο Νταβούτογλου ...θυμάται

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό βάθος», αποκάλυψε πως το 2012 Αγκυρα και Κάιρο (επί ισλαμιστή Προέδρου Μ. Μόρσι) ήταν κοντά σε τουρκο-αιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ. Αναφερόμενος στο λεγόμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», εξήγησε ότι ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια για να περιλαμβάνει και τη Συρία, εκτός από την Τουρκία και την Αίγυπτο, με στόχο μία ισχυρή τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το 2012 όταν ήταν στην εξουσία ο αείμνηστος Μόρσι, βγάλαμε τους χάρτες για να καθορίσουμε την ΑΟΖ για το κομμάτι εκείνο της Ανατ. Μεσογείου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τότε κι η Κύπρος θα έπαιρνε το δικό της μερίδιο (κυριαρχικών δικαιωμάτων). Το ίδιο και το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος θα είχαν το δικό τους μερίδιο. (Ο καθορισμός θα γινόταν) ανάμεσα στις δύο μεγάλες ηπειρωτικές χώρες, από βορρά και από νότο. Σε ένα τέτοιο σημείο είχαμε φτάσει με την Αίγυπτο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μόρσι στο Κάιρο, σημείωσε πως η Αίγυπτος προσχώρησε έκτοτε «στον άξονα της Ελλάδας και άρχισε να κάνει συμφωνίες με τον Ελληνοκυπριακό τομέα». Πρόσθεσε τέλος πως εάν δεν είχαν εκδηλωθεί αυτά τα γεγονότα, θα μετέτρεπαν... «την Ανατ. Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης», συμμαχώντας η Τουρκία με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, ακόμη και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου