Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Κώστας Αξελός


Γεννιέται, 26/6/1924 ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός.

Παιδί αστών, από έφηβος ενδιαφερόταν για τη φιλοσοφία, την οποία σπούδασε στη Σορβόνη. Εγινε μέλος του ΚΚΕ στην Κατοχή και υπέστη διώξεις όπως όλο το ΕΑΜικό κίνημα.

Το 1945 έφυγε για το Παρίσι και διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, στο οποίο ασκούσε πάντα πολεμική.


Στη Γαλλία εργάστηκε (1950-1957) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας. Δίδαξε στη Σορβόνη (1962-1973), αλλά δεν έγινε ποτέ καθηγητής, θεωρώντας ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ο χώρος της ριζικής σκέψης».

Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Arguments» («Επιχειρήματα») και από το 1960 διηύθυνε την ομώνυμη σειρά των εκδόσεων του «Μεσονυκτίου» (βιβλία φιλοσοφικής, ιστορικής, πολιτικής, οικονομικής, ψυχολογικής, λογοτεχνικής σκέψης).

Μεταξύ των βιβλίων του είναι και τα εξής: «Οι φιλοσοφικές δοκιμές» (1952). Οι τριλογίες «Το ξετύλιγμα της περιπλάνησης», «Το ξετύλιγμα του παιχνιδιού», «Το ξετύλιγμα μιας αναζήτησης». «Ανοιχτή Συστηματική», «Μεταμορφώσεις»
Πέθανε, 4/2/2010, στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών.


1 σχόλιο:

  1. Αξελός....Παρτσαλίδης....Βαφειάδης..... Σβώλος.... Μ.Κύρκος..... Τσιριμώκος... Γ.Πασαλίδης κ.α. Ο Αντικομουνισμός στα καλύτερα του. Οι διώξεις ήρθαν ...φυσιολογικά.... απο την στιγμή που δεν πήραν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944...... ΟΥΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ............... Η Αστική τάξη δεν έχει ποτέ Οπορτουνισμό. ΠΟΤΕ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου