Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Νέο πακέτο ρευστότητας για τις τράπεζες

Στο μπαράζ των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που περνάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προσφέρει πλήθος νέων προνομίων, διευκολύνσεων και χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο που περιέχει το λεγόμενο «Πρόγραμμα Γέφυρα». Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το εμφανίσει ως προστασία της πρώτης κατοικίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες. Δεν λείπουν και από εδώ ρυθμίσεις με νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και των εφοπλιστών, φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.


Τίτλος άλλωστε του νομοσχεδίου είναι «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας (...) και άλλες διατάξεις». Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ την Τετάρτη 29 Ιούλη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Οσον αφορά το «Πρόγραμμα Γέφυρα», η τοποθέτηση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα ήταν αποκαλυπτική: «Τι εξασφαλίζεται με την 9μηνη συνεισφορά του Δημοσίου στις δόσεις των δανείων, που κυμαίνεται από 30% έως 60% στα "κόκκινα" δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα, με κλιμάκωση μέχρι και 90% στα ενήμερα και εξυπηρετούμενα δάνεια; Οτι για το διάστημα αυτό, οι τράπεζες, καταρχήν, θα μπορέσουν να εισπράξουν με εγγύηση από το Δημόσιο ποσά που θα ήταν τουλάχιστον αμφίβολο, αν όχι αδύνατο να εισπράξουν στους επόμενους 9 μήνες, με τη ραγδαία εκδήλωση των συνεπειών της νέας κρίσης».

Και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζεται όμως ταυτόχρονα η απαλλαγή των οφειλετών από έστω αυτό το μερίδιο των οφειλών τους; Οχι. Αφού σε περίπτωση που κατά την εξέλιξη του προγράμματος καθυστερήσει την καταβολή ή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο υπόλοιπο των δόσεων, και μάλιστα όχι μόνο για τους 9 μήνες αλλά μέχρι και για άλλους 18 μήνες, την περίοδο παρακολούθησης όπως χαρακτηρίζεται στο άρθρο 79, τους ζητάτε πίσω ολόκληρο το ποσό που μέχρι τότε έχει καταβάλει το Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέν και μάλιστα με τόκο από 2% έως 5%». Βέβαια στις τράπεζες η καταβολή δημόσιου χρήματος δίνεται ανεπιστρεπτί και θα μπορούν από πάνω να προχωρήσουν ανενόχλητες σε πλειστηριασμούς, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία.

Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε ακόμα ότι στη συζήτηση της Επιτροπής με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς η Ενωση Καταναλωτών ζήτησε να αποσυρθεί αυτή η διαδικασία της επιστροφής.
Επιπλέον ανέδειξε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν όσους καταθέσουν σχετικές αιτήσεις έως τις 30 Σεπτέμβρη και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τι θα γίνει παραπέρα, με δεδομένο ότι τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά.

Προβλέπεται ακόμα η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος της δωρεάν διάθεσης ποσών που δίνονται ως μπόνους σε μετόχους εταιρειών, όταν ήδη η φορολογία των διανεμόμενων κερδών, μετά από διαδοχικές μειώσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της τωρινής κυβέρνησης, έχει φτάσει στο ...5%. Επίσης, η δασμολογική απαλλαγή, στο άρθρο 10, όλων των ειδών που προορίζονται για τον εφοδιασμό και εξοπλισμό πλοίων, κ.ά.

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, που αναστέλλει για ένα χρόνο την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, μεταφέροντας το αίτημά τους για πλήρη κατάργηση αυτού του απαράδεκτου χαρατσιού.

Για το άρθρο 18, που λανσάρεται ως μείωση της προκαταβολής φόρου, σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αφού «ούτως ή άλλως, λόγω των μεγάλων απωλειών των εισοδημάτων τους στη διάρκεια της κρίσης, είναι δεδομένο ότι δεν θα προέκυπταν και οι αντίστοιχοι φόροι για το 2020». Απαίτησε και εδώ την πλήρη κατάργηση αυτού του άδικου μέτρου.

Σύμπνοια μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, δίνοντας το στίγμα και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτυπώνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων (...) τις ανάγκες της οικονομίας μας, που πρέπει να απαλλαγεί από βαρίδια του παρελθόντος και να καταστεί ανταγωνιστική» - όπου βαρίδια, προφανώς, τα όποια εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον εισηγητή του, ήταν η παραδοχή ότι περιλαμβάνονται «κάποιες θετικές ρυθμίσεις». Ζήτησε δε επιπλέον μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας, ενώ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια. Επιπλέον κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε και ο Κ. Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι είναι «καταρχήν θετική η διάθεση» του κόμματός του προς το νομοσχέδιο. Τις δικές τους «αναπτυξιακές» προτάσεις κατέθεσαν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου