Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό

Νέα αντιλαϊκά μέτρα με στόχο να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, και αναδιαρθρώσεις που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, περιλαμβάνει το κυβερνητικό «καλάθι», μέρος του οποίου θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών επιτελείων να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εστιάζει στα παρακάτω:

-- Κρατικός προϋπολογισμός 2021.
Στις αρχές Οκτώβρη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, η τελική διαμόρφωση του οποίου για το 2021 θα παραμείνει ανοιχτή με φόντο τα παζάρια που θα ξεκινήσουν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ για το ύψος των ελλειμμάτων στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς για όλα τα κράτη - μέλη. Ενα πρώτο δείγμα αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτέμβρη.

Με φόντο τις «αβεβαιότητες» για τη διαμόρφωση του, η μόνη βεβαιότητα και για τον νέο προϋπολογισμό είναι πως ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το «μάρμαρο», όπως δείχνουν και τα στοιχεία που δόθηκαν μέσα στη βδομάδα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο, όπου αποτυπώνεται πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν λιγότερο από 3% (!) των φορολογικών βαρών, ως αποτέλεσμα και της νέας μείωσης των συντελεστών που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου» για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με έμφαση στον διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE, που δίνει επιπλέον «όπλα» στη φαρέτρα της εργοδοσίας, την οποία και απαλλάσσει από το μισό και πάνω εργατικό «κόστος» και της παρέχει τη δυνατότητα να διευθετεί κατά το δοκούν το χρόνο εργασίας, αλλά και τις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως και αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση και εδώ τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

-- «Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». Περί τα μέσα Οκτώβρη, η κυβέρνηση ΝΔ αναμένεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» για την εκταμίευση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του, στο σχέδιο αυτό θα ενσωματώνεται ένα νέο κύμα σαρωτικών αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αλλά και τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, που άφησε για αντιλαϊκή παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης θα προβλέπει μεταξύ άλλων μπαράζ από νέα «κίνητρα» για νέες επενδύσεις και για εξαγωγές, μεταξύ των οποίων την αύξηση των αποσβέσεων (οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους), αλλά και την «απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις», στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος ασφάλισης που αξιώνει το κεφάλαιο (βλέπε σχετικό θέμα).

-- Ενισχυμένη εποπτεία. Ταυτόχρονα τρέχει ο 7ος κύκλος «μεταμνημονιακής» εποπτείας, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με την πλήρη κατάργηση της όποιας παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχή έκβαση της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου