Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για την πρόκριση στο Μουντιάλ


Η ΕΣΣΔ αρνήθηκε, 21/11/1973, να παίξει στη Χιλή για την πρόκριση στο Μουντιάλ

Σχεδόν μισός αιώνας, για την ακρίβεια σαράντα έξι χρόνια, συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ.

Στις 21 Νοεμβρίου 1973, ήταν προγραμματισμένος ο επαναληπτικός αγώνα play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να πάει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη ενάντια στο πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μεταμορφώσει το εθνικό στάδιο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Όμως, η Fifa, αφού διενήργησε κάποιες επιθεωρήσεις, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Το στάδιο – στρατόπεδο συγκέντρωσης Το Εθνικό Στάδιο της Χιλής μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αντιπάλους του καινούριου καθεστώτος. Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν και βασανίστηκαν. Η απελευθέρωσή τους γινόταν με την υπογραφή ενός χαρτιού, που έλεγε πως δεν είχαν κακοποιηθεί....

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες και οι εικόνες για το τι συνέβαινε στο Εθνικό Στάδιο της Χιλής έκαναν σιγά σιγά τον γύρο του κόσμου.



Στις 24 Οκτωβρίου στάλθηκε μια αντιπροσωπεία της ΦΙΦΑ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση του γηπέδου. Παρά το γεγονός πως τη μέρα επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο χώρο του σταδίου βρίσκονταν ακόμα εκατοντάδες κρατούμενοι, οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ πείστηκαν για την «ηρεμία» που επικρατούσε.

1 σχόλιο:

  1. Σαν αντίδραση εκείνη την στιγμή στην τραγωδία που υπήρχε πολύ καλά κάνανε. Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνεις για να μη φτάσεις εκεί και η Κούβα έδειχνε τον δρόμο. Σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ που μετά το 1956...δεν τον έδειχνε. Δείχνανε αντίστροφα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου