Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ξεκινά η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας


Ξεκινά, 28/8/1947, στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι τα πρακτικά του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης για τη δίκη της Στενής Αυτοάμυνας τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τη δίκη, το 1947, εκ μέρους μιας ψευδεπίγραφης, άγνωστης κατά τ' άλλα «οργάνωσης», με τίτλο Αντιφασιστική Δημοκρατική Ενωσις, η οποία ήταν αναμφίβολα κατασκεύασμα της    Ασφάλειας.    
  
 Στόχος ήταν βέβαια να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προπαγάνδα ενάντια στο ΚΚΕ και στον ΔΣΕ, να εμφανιστούν οι αγωνιστές της Αυτοάμυνας ως δολοφόνοι και τρομοκράτες. Πάντως, αυτή η δημοσιοποίηση αποτελεί και τη βάση όσων έχουν γραφτεί σχετικά.

Αντί επιλόγου χρησιμοποιείται απόσπασμα από την απολογία του Ακίνδυνου Αλβανού στο Εκτακτο Στρατοδικείο, ο οποίος εκτελέστηκε στις 17 Οκτώβρη του 1947. Είχε δικαστεί στη μεγάλη δίκη της «Στενής Αυτοάμυνας» (28 Αυγούστου - 13 Σεπτέμβρη 1947), τη δίκη με τις περισσότερες εκτελέσεις σε σχέση με τον αριθμό των καταδίκων και των κατηγορουμένων. Συνολικά δικάστηκαν 67 αγωνιστές, καταδικάστηκαν σε θάνατο 52 και εκτελέστηκαν 47.

Ο Ακίνδυνος Αλβανός στέκεται με θάρρος απέναντι στους στρατοδίκες και τον Βασιλικό Επίτροπο και λέει: «Με την 4η Αυγούστου περνώ όλα τα βασανιστήρια των ασφαλειών και κλείνομαι στο κάτεργον της Ακροναυπλίας, στην ελληνική Βαστίλλη. Επ' αόριστον με έκλεισαν έως ότου κάνω δήλωση... Δεν αποκήρυξα τον κομμουνισμό, γιατί επίστευα και πιστεύω ότι μονάχα μ' αυτόν θα εύρει ο λαός την καλυτέρευση της ζωής που περιμένει (...)
Δεν το θεωρώ ότι εμείς θέλαμε να χύσουμε αίμα - ανεξάρτητα είτε δεξιός είτε αριστερός - αλλά άλλοι είναι οι αίτιοι σήμερα στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά.
Σκοπός μου ήταν να φρενάρω τη λυσσασμένη επίθεση της μοναρχοφασιστικής κλίκας που κυβερνά τη χώρα μας με τα ξένα όπλα που τη φέραν στην Αρχή.

(...) Δεν θεωρώ την πράξη αυτή όπως και όλες τις άλλες εγκληματικές, γιατί εκείνοι που πολεμούν δεν κάνουν εγκλήματα, πολεμούν για ένα σκοπό.
Από την αρχή που μπήκα στον αγώνα δεν αγωνίστηκα για το ατομικό μου απλώς συμφέρον, αλλά για το γενικό, για την καλυτέρευση του γενικού συμφέροντος, για να καλυτερέψει και το ατομικό. Φιλοτομαριστής δεν είμαι γιατί το απέδειξα στις τόσες κακουχίες και τόσα βάσανα. Εγώ τράβηξα αποφασιστικά γι' αυτό που πιστεύω για το λαό».
 
Με το χαμόγελο στα χείλη, δεμένοι με χειροπέδες,
 μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Δεξιά η Ευθυμία Πατσιά και ο Τηλέμαχος Βασδέκης,
στην 3η σειρά εκτέλεσης των καταδίκων της Στενής Αυτοάμυνας

Πολιτικές δολοφονίες στην Θεσσαλονίκη


Σπάνιο ντοκουμέντο: η δίκη της ΣΤΕΝΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

Από τη δράση της Στενής Αυτοάμυνας

29 σχόλια:

  1. Το έχω πει και άλλη φορά θα το επαναλάβω. Αξίζει διπλή τιμή στους συντρόφους του ΔΣΕ μέσα στις πόλεις. Είχαν να αντιμετωπίσουν την Ανοιχτή καταστολή του Αστικού κράτους με φυλακές εξορίες εκτελέσεις και την υπόγεια υπονομευτική διαβρωτική δουλειά του οπορτουνισμού που με όχημα το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία ευρωκομουνισμό ομαλότητα συμφιλίωση.... καθυστέρησε στο να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ τέλη 45 και έγινε κατορθωτό ...τέλη 47... εγκλωβίζοντας τα πάντα. Η ταν η επικράτηση του Οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935... που με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... κατέστρεψαν τα πάντα. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει δίκιο Παναγιώτη για "Αξίζει διπλή τιμή στους συντρόφους του ΔΣΕ μέσα στις πόλεις."

      Έχω μόνο μια ένσταση, Τιμή μόνο για τους συντρόφους που με απόφαση του ΚΚΕ έμειναν στις πόλεις, γιατί υπάρχουν και αυτοί που παρά την απόφαση να ανέβουν στο βουνό δεν το έκαναν.

      Διαγραφή
    2. Συνυπογράφω την ένσταση. Το είπα ..λίγο γλυκά.... με το ...λαοκρατία ομαλότητα ευρωκομουνισμός.... Συνειδητά το έκαναν γιατί ήταν φορείς οπορτουνιστικών απόψεων και δεν θέλανε με τίποτα να πέσει όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 45. Δεν τον ήθελαν καθόλου. Αυτοί έδωσαν το χρόνο στο αστικό κράτος να οργανωθεί να μαζέψει τον κόσμο σε φυλακές και εξορίες και να αδειάσει τα χωριά απο 800000 ανθρώπους. Τα τηλεγραφήματα του σ.ΒΑΒΟΥΔΗ απο την Καλλιθέα είναι καταπέλτης για το ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Και ...κάποιοι...Γκαγκάριν συζητούσαν με τον Τσιριμώκο...και άλλους τέτοιους την κατάσταση όταν πήραν την εντολή να βγούνε στο βουνό γιατί ...υπήρχε και άλλη λύση..... Επρεπε λέει να κατέβουμε στις εκλογές του 1946 θα παίρναμε ...100 βουλευτές.... και μαζί με άλλους 20 30 θα κάναμε κυβέρνηση σε σύνολο 250.. Περιμένω απάντηση απο τον Φαρμακοποιό Δρισινό.... που είναι ιδεολογικός τους απόγονος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Να σε ρωτήσω κάτι ειλικρινά, Γκαγκάριν: Πιστεύεις πως μπορούσαν όλοι όσοι είχαν μείνει στις πόλεις, μετά το 1947 να ανέβουν στο βουνό; Ξέρω από το συγγενικό μου περιβάλλον περιπτώσεις συντρόφων που ήδη από τις αρχές του 1947 ήταν αποκλεισμένοι στις μεγάλες πόλεις χωρίς την παραμικρή δυνατότητα κινήσεων, ιδίως μετά τις μαζικές συλλήψεις και τις εξορίες το καλοκαίρι του 1947. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται από σχετικό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη στο "Ριζοσπάστη" της 21/11/1946 ("Οι καταδιωκόμενοι", υπάρχει στο ιντερνέτ), τα προβλήματα προώθησης προς το βουνό είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα.

    Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι μπορούσαν αν πραγματικά ήθελαν, παράδειγμα ειναι οι σύντροφοι που ανέβηκαν στο βουνό.

      Προβλήματα πάντα υπήρχαν, αλλά ένας κομμουνιστής πρέπει να ξεπερνάει τις δυσκολίες.

      Διαγραφή
    2. Γκαγκάριν. Το πρόβλημα βρίσκεται στην στρατηγική του ΚΚΕ που δεν είχε στόχο τον σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία ευρωκομουνισμό.... και η ύπαρξη του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ήταν το εμπόδιο. Να μη ξεχνάμε πως το ΚΚΕ είχε μετατραπεί σε ...ομόσπονδο.... τα δύο δοκίμια τα περιγράφουν αναλυτικά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αν πίστευαν πραγματικά για το δίκιο του αγώνα που δίνει ο ΔΣΕ θα έβρισκαν τρόπο.

      Το πρόβλημα ειναι ότι δεν πίστευαν στην ένοπλη ταξική σύγκρουση.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς αυτό Γκαγκάριν. Δεν πίστευαν στον ένοπλο αγώνα. Και το λέω ξανά χωρίς ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΔΣΕ δεν θα υπήρχε. Ολα ήταν τσιμενταρισμένα έτοιμα ευρωκομουνιστικά απο το 1944. Για αυτό και καθυστ΄έρησαν μέχρι τέλη 1947. 2η Ολομέλεια ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1946. 3η Ολομέλεια ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1947 19 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.... Φτάνει μωρέ όχι αλλο κάρβουνο.... Δεν λέω για εσένα Γκαγκάριν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Να είχαν πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ.... Ο ..ΛΗΣΤΗΣ... ΑΡΗΣ μετά το ΕΓΚΛΗΜΑ στην Βάρκιζα ετοίμαζε ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ και το διαγράψανε στην 11η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1945.... Οί ...ληστές μπήκαν στην καθοδήγηση του Π.Γ με την επιστροφή ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Στο 7ο συνέδριο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1945 έπρεπε να είχαν ξηλωθεί όλα και να πέσει όλο το βάρος στον ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ. Οχι άλλες ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΠΑΤΖΕΣ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Παναγιώτη, δεν πρέπει να θεοποιούμε κανένα σύντροφο μας.

      Ενα παράδειγμα δεν ειναι ακριβός για τον Ζαχαριάδη, άλλα ειναι καλό για την "θεοποίηση".

      Λέμε, και εγώ μαζί, ότι η "κατρακύλα" της ΣΕ έγινε μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την αποσταλινοποίηση.

      Να θυμίσω ότι επί Στάλιν ψηφίστηκε νόμος που το δικαίωμα ψήφου "έφευγε" απο τις παραγωγικές μονάδες και πήγαινε στις συνοικίες.

      Δηλαδή από εκεί που ψήφιζαν μόνο εργάτες με αυτόν το νόμο είχαν δικαίωμα ψήφου αλλά και εκλογής όλοι.

      Για σκέψου το ήταν ή οχι καταστροφικό


      Διαγραφή
    7. ΔΣΕ. Στο κόμμα των Μπολσεβικων το 1945 άλλαξε ο συσχετισμός υπερ του οπορτουνισμού λόγω των 5000000 νεκρών του πολέμου. Στο 20ο Συνέδριο έγινε η επίσημη επικράτηση. Η Αποχή απο τον ΟΗΕ για την Κορέα το 1950 η συμμετοχή σε ολυμπιάδα πρώτη φορά το 1952 όπως και η αλλαγή ονόματος του κόμματος των Μπολσεβίκων το 1952 μαζί με αυτό που αναφέρεις σε αυτή την βάση έγιναν. Οι Μπολσεβίκοι ήταν μειοψηφία άσχετα με το ότι ζούσε ο ΣΤΑΛΙΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Πάμε τώρα σε αυτό που με ρώτησες. Σκέψου μόνος σου με ότι είχε συμβεί μέχρι τον Μάη του 1945 αν θα υπήρχε ΔΣΕ αν είχε δολοφονηθεί στο ΝΤΑΧΑΟΥ Και κάτι ακόμα. Την 17 χρονη θηριωδία εναντίον του σε Σοργκούτ και Μποροβίτσι απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση 1956 1973 πως την εξηγείς. Καλό βράδυ σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Έχει απόλυτο δίκιο, οταν γραφεις, "Στο κόμμα των Μπολσεβικων το 1945 άλλαξε ο συσχετισμός υπερ του οπορτουνισμού λόγω των 5000000 νεκρών του πολέμου.", γι αυτό και γω λέω οτι τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε απο όλες τις πλευρές.

      όλοι οι σύντροφοι μας σε τέτοιες περιόδους μπορεί να κάνουν και λάθει, στο χέρι μας ειναι ΟΛΟΥΣ να τους κρίνουμε για όλα.

      Κανένας σύντροφος δεν ειναι αλάθητος. Το ζήτημα ειναι αν το λάθος ειναι εσκεμμένο ή οχι.

      ΔΣΕ



      Διαγραφή
    10. Συμφωνούμε ΔΣΕ στο ότι όλοι κάνουμε λάθος. Αλλο όμως λάθος πάνω στην σωστή γραμμή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και άλλο πράγμα πάνω στην γραμμή των ...σταδίων.... εκεί είναι όλα λάθος ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Γκαγκάριν, χωρίς να θέλω να απορρίψω εντελώς το σκεπτικό σου κι επειδή σε αντίθεση με πολλούς ξερόλες (δεν εννοώ εσένα) έχω από πρώτο χέρι πληροφορίες για κείνη την περίοδο, θα μου επιτρέψεις μιαν ένσταση, μεθοδολογική θα έλεγα. Δεν φτάνει να θέλεις ή να πιστεύεις, πρέπει και να μπορείς. Διαφορετικά πέφτουμε σ’ έναν βολουνταρισμό που κάθε άλλο παρά συνάδει με την κομμουνιστική κοσμοθεωρία. Εκ των υστέρων, εβδομήντα τόσα χρόνια μετά, όλοι μπορούμε με την άνεση ή την αφέλεια (για να μην πω ευήθεια) της χρονικής απόστασης να αποφαινόμαστε για το τι ήταν λάθος ή σωστό (και πάλι δεν εννοώ εσένα). Τελοσπάντων, συνιστώ την προσεκτική ανάγνωση του γράμματος του Ζαχαριάδη που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του "Ρ" της 21/11/1946. Εγώ το ξαναδιάβασα και νομίζω πως δίνει απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε τότε, ειδικά τέλη '46-καλοκαίρι '47, στις μεγάλες πόλεις.

    Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα περιγράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ για την τραγωδία που είχε δημιουργήσει το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το ...ομόσπονδο...ΚΚΕ που δεν πήραν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και καθυστέρησαν να ρίξουν όλο το βάρος στον ΔΣΕ στα τέλη 1945. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τα δύο δοκίμια ιστορίας του ΚΚΕ 1918 1968 περιγράφουν ακριβώς τα καταστροφικά αποτελέσματα της επικράτησης της Οπορτουνιστικής αντεπανάστασης το 1935 στην Κ.Δ με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... ...Αυτοί...που νόμιζαν ότι κυκλοφόρησαν τον 1ο τόμο το 1995... απο το λεηλατημένο αρχείο το 1968 στο Σιμπίου... και μέσα στο νερό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1994... ΚΑΘΆΡΙΣΑΝ.... έπεσαν και έσπασαν τα μούτρα τους. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Η οπορτουνιστικές παπάτζες ψόφησαν το 1991... ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Σύντροφε, Ανεπαίσχυντος, γράφεις "έχω από πρώτο χέρι πληροφορίες" και γω θα σου γράψω το ίδιο "έχω από πρώτο χέρι πληροφορίες".

      Ο αδελφός του πατερό μου έμενε στην Θεσσαλονίκη.

      Κάθε πρωί ο ασφαλίτης τον περίμενε, το χειμώνα, στο φούρνο απέναντι από το σπίτι της γιαγιάς.

      Όταν ήρθε η απόφαση, ανέβηκε στο βουνό, στο Μπέλλες.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    4. Μιας και έγραψα για τον θείο μου.

      Στις 29 Αυγούστου περνάει και αυτός στην Αλβανία και μετά στην Τασκένδη.

      Η γυναίκα του "πέρασε" μετά λίγα χρόνια στην Βουλγαρία.
      Ο ένας θεωρούσε το άλλο πεθαμένο, μέχρι το 74, που βρεθήκανε.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    5. ΔΣΕ.Οποιος ήθελε να πολεμήσει στον ΔΣΕ έβρισκε τρόπο να βγει στο βουνό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι άλλοι που δεν πίστευαν στην υπόθεση του σοσιαλισμού θα έβρισκαν 1000 δικαιολογίες. Να θυμίσω πως το αστικό κράτος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις παλινωδίες τις οπορτουνιστικής γραμμής για ...λαοκρατία ομαλότητα κ.α και διατηρούσε την ...νομιμότητα.... μέχρι τέλη 47 για να μπορέσει να ετοιμαστεί και να εγκλωβίσει. Αυτό το προσπερνάνε τα ...παιδιά.... τσούζει αφάνταστα. Στις εκλογές του 1946 κάναμε αποχή και λίγο μετά στο δημοψήφισμα πήραμε μέρος.....Παλινωδίες στο φουλ... και έστειλαν και συγχαρητήρια στην Αγγλία των Ιούλη του 1945 για την νίκη των ...εργατικών.... που τους στήριξε και το ...Κ.Κ....Τιμή λοιπόν στους συγγενείς σου και σε όσους πολέμησαν πιστεύοντας στην υπόθεση του σοσιαλισμού μαζί και σε όσους δεν παρέδωσαν τα όπλα με το ΕΓΚΛΗΜΑ στην ΒΑΡΚΙΖΑ και είναι τιμή τους που το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το ...ομοσπονδο ΚΚΕ τους είπε ...ληστές..... Οι.... άλλοι.... αγκαλιά με τα κόμματα των Αντικομουνιστών ...ΣΒΩΛΟΣ.. ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ....Μ.ΚΥΡΚΟΣ.....ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ....κατέστρεψαν τα πάντα γιατί στήριζαν με νύχια και δόντια τον καπιταλισμό. ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Έχεις δίκιο με αυτό που γράφεις "Εκ των υστέρων" αυτή ειναι και η δικιά μου άποψη.

    Για το θέμα, ποιος είπε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά το ξαναγράφω, οι άλλοι σύντροφοι πως ανεβήκαν, εκείνοι δεν είχαν προβλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκαγκάριν. Τότε όπως και τώρα όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 1000 στάδια... κοσκινίζει. Ολο το μυστικό είναι να πουλάμε παπατζιλίκι για σοσιαλισμό με τέτοιο τρόπο όμως που να έχει πάντα ο καπιταλισμός χρόνο για την μανούβρα για να σωθεί όταν κινδυνεύει να ανατραπεί. Ενα τόσο λίγο ...σταδιάκι... Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι καπιταλιστές και η ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής... ΑΠΑΠΑΠΑ....ΤΖΙΖ ΚΑΚΑ... Το πρόβλημα είναι ο ...ιμπεριαλισμός της χούφτας.... που πάγωσε στο χρόνο και τα κακά ...μονοπώλια.... Την καλημέρα μου Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. ΔΣΕ, δεν αμφισβητώ με κανένα τρόπο τη μαρτυρία που μεταφέρεις, αλλά επίτρεψέ μου, για να μη θεωρηθεί πως αερολογώ, να γίνω συγκεκριμένος με μια δική μαρτυρία: Στενό συγγενικό μου πρόσωπο, βγήκε στο βουνό τέλη του '43, αρχές του '44 μετά από συμμετοχή του σε σαμποτάζ ανατίναξης τρένου, έβγαλε τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος ως ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ στις μάχες του Δεκέμβρη του '44, οπότε και τραυματίστηκε βαριά, μετά τη Βάρκιζα γύρισε στην Αθήνα, τον είχαν στο "περίμενε", δηλ. χωρίς να του πούνε τι ακριβώς να κάνει όλο το '46 και το '47 (!), τον καλέσανε αρχές του '48, όταν πια του ήταν αδύνατο να φύγει από την πόλη, στον "Εθνικό Στρατό", δεν παρουσιάστηκε φυσικά, κρύφτηκε για ένα διάστημα ("λιποτάκτης"), στο τέλος τον πιάσανε, τον πήγανε στρατοδικείο που τον έστειλε απευθείας στη Μακρόνησο, όπου πέρασε όλη τη γνωστή κόλαση. Κι έχω κι άλλες ίδιες ή ανάλογες περιπτώσεις.

    Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την δικαίωση. Δεν πήραν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 οδήγησαν τον λαό στην σφαγή τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944 υπογράψανε το ΕΓΚΛΗΜΑ στην ΒΑΡΚΙΖΑ είπανε ...ληστή... τον ΑΡΗ που ετοίμαζε ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ. Τον είχανε στο περίμενε χωρίς δηλαδη να του πούνε τι ακριβώς να κάνει όλο το 1946... 1947..... Μιλάμε για απογείωση.... Ποιοί να του πούνε τι να κάνει. Καπιταλισμό θέλανε και τίποτα άλλο... ΕΥΓΕ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τελικά δεν ξέρω που διαφωνούμε.

      Εγώ ποτέ δεν ισχυρίστηκα, ότι όσοι δεν ανέβηκαν στο βουνό, το έκαναν γιατί δεν ήθελαν και φυσικά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις άλλα δεν ειναι το σύνολο αυτών που δεν ανέβηκε στο βουνό.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. ΔΣΕ. Διαφωνείτε στο οτι εσύ είσαι με τον Σοσιαλισμό και δεν δουλεύεις τον κόσμο ενώ ο Οπορτουνιστής είναι με τον Καπιταλισμό και πουλάει ...σταδιακό παπατζιλίκι.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Στην 5η Ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 στο κλείσιμο ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ονόμασε την επανάσταση σοσιαλιστική με δικτατορία του προλεταριάτου. Ξεκίνησε η επίπονη προσπάθεια διόρθωσης του προγράμματος όπως και έγινε το 1953. Το 1955 λίγο πριν το ΠΟΓΚΡΟΜ στην Τασκένδη τους υποχρέωσαν απο το ..ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ...να το αποσύρουν.... Είπαμε ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... ΑΞΙΟΙ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου