Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Kαθολική συμμετοχή στην σημερινή απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων της «Edilmac»


Με καθολική συμμετοχή στην σημερινή απεργία και συγκέντρωση στην πύλη του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής οι εργαζόμενοι της «Edilmac» (εργολαβική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός», απαντούν αποφασιστικά στην επίθεση της εργοδοσίας στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) και τη δράση του, διεκδικώντας ταυτόχρονα και τα δικαιώματά τους. 

Η συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) αποτελούμενη από τον Χ. Σμυρνιώτη και τον Δ. Μπάτη, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στην εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η επίθεση που εκδηλώνεται από την συγκεκριμένη εργοδοσία στους εργαζόμενους και στο συνδικάτο, αποτελεί πλευρά της συνολικής εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώνεται στον κλάδο για να τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος διάβασε το ψήφισμα αλληλεγγύης των δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στον αγώνα, τα δικαιώματα, καταδικάζοντας την επίθεση σε βάρος μελών του κλαδικού συνδικάτου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ενώ στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα αλληλεγγύης των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ο αγώνα σας, υπογράμμισε, πρέπει να εμπνεύσει την εργατική τάξη, καθώς αποτελεί παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Σημειώνεται ότι στο αίτημα της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) για συνάντηση με εκπροσώπους της «Edilmac» και της «Ελληνικός Χρυσός», ένας εκπρόσωπος του μεταλλείου που εμφανίστηκε, επικαλέστηκε αναρμοδιότητα, παραπέμποντας στις διοικήσεις των εταιρειών στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενική συνέλευση στην οποία κυριαρχεί η διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα.

Η επίθεση της εργοδοσίας σε δικαιώματα και συνδικάτο

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της «Edilmac», με μπροστάρη το Συνδικάτο τους, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από 4 Μάρτη, διεκδικώντας αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα, αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η απάντηση της εργοδοσίας αντί για μέτρα προστασίας ήταν απολύσεις, ξεκινώντας με δύο εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, η «Edilmac» έφτασε να χαρακτηρίζει παράνομα τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις και για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, βγάζοντας έτσι «παράνομες» και τις κινητοποιήσεις!

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους με νέες στάσεις εργασίας την Παρασκευή 26/3, οπότε η εργοδοσία, μεθοδεύοντας την απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου και σε μια σαφή προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, έφτασε στην πρωτοφανή κίνηση να τους ανακοινώσει την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός»! Επικαλούμενη μάλιστα σχετική απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός», η «Edilmac» απαίτησε από τους δύο συνδικαλιστές «όπως παραδώσετε άμεσα στον φύλακα της εισόδου των εγκαταστάσεων την κάρτα εισόδου σας»...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου