Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Γουδή, ΕΑΤ - ΕΣΑ, Ασφάλεια, Πολυτεχνείο


Γουδή, ΕΑΤ - ΕΣΑ, Ασφάλεια, Πολυτεχνείο.

Εκεί που ακούστηκαν οι ερπύστριες του πραξικοπήματος, οι κραυγές των βασανισμένων και τα συνθήματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 με την κάμερα του «902.gr» στα μέρη της Αθήνας που πέρασαν στην Ιστορία και αναβλύζουν διδάγματα για τους λαϊκούς αγώνες του σήμερα.

Την ειδική έκθεση ντοκουμέντων και υλικών από την αντιδικτατορική πάλη. Βίντεο

 


Ένα πλήθος ντοκουμέντων και υλικών από την αντιδικτατορική πάλη παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής έκθεσης που στήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την εκδήλωση, για τα 50 χρόνια από το χουντικό στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ την Παρασκευή 21 Απρίλη 2017, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην πρώτη από τις προθήκες παρουσιάζονται φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη» από όλη την περίοδο 1968 - 1974, αντίτυπα του επίσης παράνομου «Οδηγητή», το πρώτο καταστατικό της ΚΝΕ και το περιοδικό «Νέα Φρουρά» που γραφόταν μέσα στη φυλακή Κορυδαλλού από μέλη της ΚΝΕ και κυκλοφορούσε έξω από τη φυλακή.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προθήκη με υλικά που υποστήριζαν την παράνομη δραστηριότητα των Οργανώσεων. Εδώ εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια ειδική διατρητική μηχανή που χρησιμοποιούνταν για την έκδοση διαβατηρίων, όπως και άλλα υλικά αυτού του μηχανισμού, για παράδειγμα οι σφραγίδες εισόδου και εξόδου από το αεροδρόμιο, ή κρυπτογραφημένα μηνύματα. Ανάμεσα σε άλλα, ένα ζευγάρι παπούτσια με ειδική κρύπτη στο τακούνι, ή μικρογραφημένα χειρόγραφα της φυλακής, ανάμεσά τους ένα ποίημα του Μπάμπη Γκολέμα για το γεννημένο στη φυλακή γιο του.

Χαρακτηριστικά της δράσης είναι μία προκήρυξη της Οργάνωσης Οικοδόμων της ΚΝΕ, μήτρες προκηρύξεων κι ένα μίνι τυπογραφείο γι' αυτές. Στην ίδια ενότητα βρίσκουμε σχεδιάγραμμα που παραδόθηκε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ από αξιωματικό του ΓΕΣ και στο οποίο εμφανίζονται οι κύκλοι που είχε στήσει γύρω από τα στρατόπεδα της Αθήνας η χούντα με επίλεκτους και προσκείμενους σ' αυτήν στρατιωτικούς.

Ενδεικτικό της σχεδόν καθημερινής δράσης ενάντια στη χούντα είναι το Δελτίο Συμβάντων που συμπλήρωναν τα αστυνομικά όργανα. Σ' ένα από αυτά που αφορά την 29η Οκτώβρη 1967 διαβάζουμε πως πετάχτηκαν τρικάκια στο Σύνταγμα, γράφτηκαν συνθήματα στη Νέα Σμύρνη, σηκώθηκε πανό στην Ούλεν, ενώ τρικ πετάχτηκαν και στο Χαλάνδρι. Από το ίδιο δελτίο μαθαίνουμε πως στη Βοιωτία συνελήφθη νεολαίος γιατί ειρωνεύτηκε μια περίπολο των ΤΕΑ και στη Λάρισα πιάστηκε μαθητής που είχε γράψει συνθήματα, με «ηθικό αυτουργό» τον απολυθέντα από τη Γυάρο θείο του. Σύζυγος κρατουμένου μαθαίνει πως δεν θα απολυθεί ο άντρας της «αν δεν λάβει σαφή θέση έναντι του κομμουνισμού» και η εικόνα συμπληρώνεται με μια σειρά αποφάσεις για εκτοπισμό στα νησιά. Στα υλικά της εξορίας ξεχωρίσαμε πέτρες ζωγραφισμένες στα Γιούρα από τη χαράκτρια Βάσω Κατράκη κ.ά.

Μία ενότητα από μόνη της είναι τα υλικά της «Αδούλωτης Αθήνας», της εφημερίδας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μία σειρά φυλλαδίων που εξωτερικά διαφημίζουν από κολόνιες του Μαρινόπουλου έως εξωτικά σαμπουάν, και εσωτερικά περιέχουν την ύλη της παράνομης «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Δίπλα σ' αυτά βρίσκουμε σειρά εντύπων που έβγαιναν στο εξωτερικό, όπως τεύχος της «Ελεύθερης Πατρίδας» ή το «Ειδικό Δελτίο» της Επιτροπής Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων.

Μία ακόμα προθήκη περιέχει υλικά από την Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Ναυτεργατών και την εφημερίδα «Ελεύθερος Ναυτεργάτης», καθώς επίσης τεύχη της «Πανσπουδαστικής» και του Οργάνου του ΠΑΜ.

Ντοκουμέντο από τους τόπους εξορίας την περίοδο της δικτατορίας. Βίντεο 

Από την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967, συνελήφθησαν πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως κομμουνιστές, αριστεροί, αλλά και βασικοί εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού κόσμου, ο πρωθυπουργός Π. Κανελλόπουλος, ηγέτες κομμάτων, κυβερνητικά στελέχη κ.ά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τις 30 του μήνα είχαν συλληφθεί 8.270 άνδρες και γυναίκες, ενώ κόμματα και ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000-12.000.

Το επόμενο διάστημα τα κολαστήρια της Γυάρου, της Λέρου, της Αλικαρνασσού, του Ωρωπού, τα κρατητήρια της διαβόητης ΕΑΤ-ΕΣΑ κ.ά. γέμισαν αγωνιστές.

Το βίντεο που παρουσιάζει το «902.gr» περιλαμβάνει την αφήγηση και την οπτικοποίηση μίας επιστολής – ντοκουμέντο των πολιτικών κρατούμενων στο στρατόπεδο Λακκίου Λέρου, τον Δεκέμβρη του 1968. Στην έκκληση αποκαλύπτονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εξόριστων. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονταν στο στρατόπεδο αφημένοι χωρίς καμία ιατρική βοήθεια.

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμα πλευρά. Το Φλεβάρη του 1968 έγινε η 12η Ολομέλεια. Υπήρξε σύγκρουση, η διάσπαση και η ανασυγκρότηση του Κόμματος. Η οπορτουνιστική μερίδα έφυγε από το Κόμμα και συγκρότησε το λεγόμενο «εσωτερικό». Αυτό είχε αντανάκλαση και στην εξορία και στις φυλακές, όπου και εκεί έγινε οξύτατη ιδεολογική - πολιτική πάλη. Οι κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους, ιδιαίτερα στο Λακκί της Λέρου που ήταν οι περισσότεροι, τάχθηκαν με το Κόμμα και ήταν σημαντική η συμβολή τους. Αυτή τους η αγωνιστική στάση, καταγράφεται και στην έκκληση που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Αλλά ας αφήσουμε τους ίδιους να μιλήσουν...

Αξίζει επίσης να δείτε:

- Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Ρωγμή» στην Γυάρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου