Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Στον χρηματιστηριακό τζόγο οι εισφορές των εργαζομένων, «καύσιμο» για επενδύσεις των ομίλων


 Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, μετά και την ολοκλήρωση της λεγόμενης «διαβούλευσης».

Οπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και «μετά θα πάρει τον δρόμο και στη Βουλή κανονικά», δίνοντας καθαρό μήνυμα για την αντιασφαλιστική στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης.

«Με τους θεσμούς βρισκόμαστε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα και δεν έχουμε καμία αντίρρηση...», ανέφερε ο υφυπουργός, μεταφέροντας τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Και δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά, αφού η εφαρμογή των «τριών πυλώνων», η προώθηση της κεφαλαιοποίησης, η ενίσχυση των ιδιωτικών και ατομικών χαρακτηριστικών στην Ασφάλιση, η ανάδειξή της ως χρηματοδοτικού εργαλείου «ανάπτυξης» και εξεύρεσης πόρων για τους καπιταλιστικούς ομίλους και εντέλει η μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομικό «τζογάρισμα», με ξήλωμα κάθε πρόνοιας, αποτελούν εδώ και χρόνια τη στρατηγική της. Τα παραπάνω καταρρίπτουν για μια ακόμα φορά τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα των «ευρωπαϊκών κεκτημένων» ανακάλυπτε «διαφωνίες» και «αντιθέσεις» των «θεσμών» προς το νομοσχέδιο, μέχρι και «αποκλίνουσα συμπεριφορά» στην πολιτική της ΝΔ από εκείνη της ΕΕ για το Ασφαλιστικό, αναγορεύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση σε «θεματοφύλακα» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Δημιουργείται κεφάλαιο» από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων

Ταυτόχρονα ο Π. Τσακλόγλου με παραστατικό τρόπο αποκάλυψε τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις του νομοσχεδίου: «Αυτό το σύστημα είναι ένα από τα συστήματα τα οποία δημιουργούν κεφάλαιο, ένα πράγμα το οποίο λείπει στην ελληνική οικονομία. Ενα μεγάλο κομμάτι από τις εισφορές που θα μπαίνουν στους ατομικούς κουμπαράδες των ασφαλισμένων πρόκειται να επενδυθεί μέσα στην ελληνική οικονομία». Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι βλέπουν τις εισφορές των ασφαλισμένων σαν «καύσιμη ύλη» για την καπιταλιστική ανάπτυξη - αυτόν το στόχο υπηρετεί αυτή τους η «μεταρρύθμιση» και όχι βέβαια την ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων, όπως διαφημίζουν.

Επιπλέον, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι το κόστος μετάβασης θα ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ - ορισμένα σενάρια των σχετικών μελετών το ανεβάζουν στα 78 δισ. - αλλά όπως υποστήριξε «τα 56 δισ. είναι αυτό που λέμε ακαθάριστο κόστος και είναι ένα νούμερο που είναι σε βάθος πεντηκονταετίας», ενώ το καθαρό είναι μόλις 6 δισ. ευρώ, κόστος που «είναι διαχειρίσιμο», αφού όπως υποστήριξε, «από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» θα προκύψει αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 50 δισ. ευρώ.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η μετάβαση στο νέο ιδιωτικό, κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικούρησης θα στοιχίσει ακριβά σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να το αναλάβουν. Δηλαδή, το κοινωνικό κόστος είναι «ένα το κρατούμενο» και αυτό κινείται από 56 έως 78 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό όχι βέβαια από τα αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα, αλλά από το «μέρισμα» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο έχει θεσμοθετηθεί να δίνεται εφάπαξ κάθε χρόνο και αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Σχέδιο που δείχνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι μετά από μια δεκαετία περικοπών στις συντάξεις τους θα συνεχίσουν να επιβιώνουν με ψίχουλα, δίχως την παραμικρή ενίσχυση. Και, βέβαια, «εναλλακτικά σενάρια» για την κάλυψη του κόστους της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών παραμένουν η μείωση των συντάξεων, τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και του ΑΚΑΓΕ, αρκεί ο αντιασφαλιστικός σχεδιασμός να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Προκλητικοί ισχυρισμοί και μύθοι

Αλλος ένας μύθος που συντηρεί και προβάλλει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή. Ο αρμόδιος υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «τα κίνητρα τα οποία δίνει το καινούργιο σύστημα για ασφαλισμένη εργασία είναι πολύ μεγάλα. Σκεφτείτε ότι για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται ένας κουμπαράς στον οποίο μπαίνουν το 6% των αποδοχών του το χρόνο και είναι για τη δική του σύνταξη, δεν είναι για τη σύνταξη γενικά του συνταξιοδοτικού συστήματος». Πρόσθεσε δε, προκλητικά, πως «αυτό σημαίνει ότι δίνονται πολύ μεγάλα αντικίνητρα για να πάει να δουλέψει κανείς με μαύρα».

Πρόκειται για μία ακόμα αντιστροφή της πραγματικότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης ως ατομικής υπόθεσης. Ξεπλένοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι τάχα η μαύρη εργασία είναι «άθροισμα» εργαζομένων που «δεν καταλαβαίνουν» και προτιμούν την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό που δεν θέλει να ομολογήσει το κυβερνητικό στέλεχος είναι ότι μαύρη εργασία σημαίνει όφελος για τον εργοδότη, καθώς τα λεφτά των ασφαλιστικών εισφορών, αντί του ΕΦΚΑ, πηγαίνουν στην τσέπη του. Επιλέγει όμως αντί για την αλήθεια να ενοχοποιεί τα θύματα, τους εργαζόμενους, καταφεύγοντας σε ασύστολα ψεύδη για το φαινόμενο της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας.

Οσο για τον άλλο ισχυρισμό, ότι στα ιδιωτικά συστήματα Ασφάλισης οι εισφορές πηγαίνουν «για τη δική του σύνταξη», ισχύει το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο άμεση και ανεξέλεγκτη η κλοπή των εργαζομένων, ώστε να πέφτει «ζεστό» χρήμα για επενδύσεις. Και αν στο σημερινό δημόσιο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης ο εργαζόμενος είχε τουλάχιστον «μια ιδέα» τι σύνταξη θα πάρει με βάση τις εισφορές του, με το νέο ιδιωτικοποιημένο σύστημα της κυβέρνησης οι εισφορές είναι γνωστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν οπωσδήποτε σύνταξη, αφού θα βρίσκονται κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των χρηματαγορών και του τζόγου.

Εκεί που η κεφαλαιοποίηση αφαίρεσε το 80% του ποσού της σύνταξης

Αλλωστε, πέρα από τα προπαγανδιστικά φληναφήματα των κυβερνητικών υπάρχει και η πραγματικότητα. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, «εμείς, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου, γνωρίζουμε πολύ καλά πού οδήγησαν οι "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές", που άνοιξαν τον δρόμο για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, όπως επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση... Οι πολιτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) από ΝΠΔΔ σε Επαγγελματικό Ταμείο - ΝΠΙΔ. Από την πρώτη στιγμή ακολούθησαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, καθώς και κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια».

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, συμπληρώνει, «που δημιούργησαν με τον δικό τους ιδρώτα, με τα δικά τους χρήματα, το επικουρικό ταμείο του κλάδου, πήραν πίσω Ταμείο:

-- Επαγγελματικής και όχι Επικουρικής Ασφάλισης.

-- Προκαθορισμένων εισφορών αλλά μη εγγυημένων παροχών.

-- Με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

-- Χωρίς καμία κρατική εγγύηση.

-- Χωρίς καμία εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών.

-- Με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις».

Οι μειώσεις, προσθέτει, «έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν τη μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100! Οσο για το εφάπαξ, μειώθηκε κατά 63%, δηλαδή ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ έχει φτάσει στα 3.500! Η κεφαλαιοποίηση του Επαγγελματικού Ταμείου είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του πετσοκόμματος των συντάξεων.

Αυτές τις αντεργατικές πολιτικές θέλουν τώρα να γενικεύσουν και να τις προχωρήσουν ακόμα παραπέρα, με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ».

Η κυβέρνηση, αναφέρει το Συνδικάτο, «προσπαθεί να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νέους. Η αλήθεια όμως είναι ότι αφορά τους πάντες, αφού η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑΕΠ θα στερήσει από την επικούρηση 56 δισ. ευρώ, τα οποία θα "χρεωθούν" οι φορολογούμενοι και θα χάσουν από τις συντάξεις τους οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι εναπομείναντες σε αυτό ασφαλισμένοι».

«Θέλουν να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων και τους κόπους μιας ζωής! Στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμα περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους της, που θα βάλουν στην τσέπη τις εισφορές της εργασίας τους και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων», επισημαίνει το Συνδικάτο Φαρμάκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου