Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


22/07/1887

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ, που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

22/07/1895

Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόϊ, βραβευμένος –μεταξύ άλλων- δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958-1974.

22/07/1936

Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

Στις «Γενικές αρχές και τους σκοπούς» του Λαϊκού Μετώπου αναφέρονταν: «Αι υπογεγραμμέναι κομματικαί οργανώσεις, αγωνιζόμεναι δια την υπεράσπισιν των λαϊκών συμφερόντων, την καταπολέμησιν του φασισμού, την προαγωγήν του συγχρόνου κράτους εις μίαν λαοκρατουμένην δημοκρατίαν και την δημιουργίαν μιας δικαιοτέρας κοινωνίας, που θα σέβεται την εργασίαν των ανθρώπων, απεφάσισαν την σύμπηξιν του Λαϊκού Μετώπου.

Το Λαϊκόν Μέτωπον θα επιδιώξει να έλθη εις την εξουσίαν δια της διαφωτίσεως και του προσεταιρισμού της πλειοψηφίας του λαού προς τας αρχάς και το πρόγραμμά του.

Τα κόμματα που απαρτίζουν το μέτωπον τούτο δεν παραιτούνται της οργανικής των αυτοτελείας, περιοριζόμενα δε να επιτύχουν την άμεσον λύσιν των ουσιωδών προβλημάτων που προβάλλουν σήμερον ενώπιον του ελληνικού λαού, συμφωνούν εις τον συντονισμόν της πολιτικής των δράσεως, τόσον εντός όσον και εκτός του κοινοβουλίου. Εις τας μελλούσας εκλογάς θα κατέλθουν με κοινούς συνδυασμούς και κοινόν σήμα. Εάν δε τύχουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού θα θέσουν εις εφαρμογήν τας επομένας πολιτικάς και οικονομικάς επιδιώξεις». 

1936: Υπογράφεται, συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα, για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού

22/07/1940

Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα.

22/07/1943

Η ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου ήταν μια από τους 400.000 αγωνιστές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί.

Στην οδό Ομήρου, η Παναγιώτα προχωράει μπροστά στο τανκς, για να το εμποδίσει να προχωρήσει. 

Ο Γερμανός την πυροβολεί και περνάει από πάνω της.Ηταν μόλις δεκάξι χρόνων. Μακριά ξανθοκόκκινα μαλλιά, λευκορόδινη, ορμητική.

 Παναγιώτα Σταθοπούλου

22/07/1943

Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...».

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται. 

«Οχι επέκταση», «Εξω οι Βούλγαροι φασίστες από την ελληνική Μακεδονία - Θράκη»

22/07/1944

Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

22/07/1944

Έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη Πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

22/07/1958

Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Νίκος Σολωμός εξορίζεται στον Άη Στράτη.

22/07/1974

Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Ν. Σαμψών, που εγκατέστησε η Χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

 

3 σχόλια:

  1. ...Έχουμε και την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης που βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης. Από την πλευρά μας δεν υπάρχει βιασύνη να κρίνουμε τελεσίδικα, Ωστόσο οι αναφορές “δεν είμαστε νέος ΣΥΡΙΖΑ” δεν πείθουν. Μεγαλύτερη σημασία έχει Το προγραμματικό Πλαίσιο. Αν όμως κρίνουμε από τα δέκα καυτά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως τα καθόρισε σε άρθρο του ο εκ των πρωτεργατών της Πρωτοβουλίας Κ. Λαπαβίτσας, ΤΟΤΕ; Τότε ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο μπορεί να ονομαστεί “προοδευτικό”, “ριζοσπαστικό”, ό,τι θέλει ο καθένας. Αριστερό πρόγραμμα όμως δεν είναι. Πρόγραμμα που δεν οργανώνει την πάλη ενάντια στις βάσεις, το ΝΑΡΟ, την αμερικανοκρατία, την ΕΕ, που δεν θίγει τις αξίες, την ιδεολογία και τις δομές του υπάρχοντος συστήματος, δεν είναι αριστερό. Το πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ φωτίζει και δείχνει το δρόμο. Διαβάστε το. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/65-sxolia/2735-sxoliazontas-ta-gegonota......... Το υπάρχον σύστημα είναι Καπιταλισμός απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882. Η θεωρία των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... με τα κόμματα των Αντικομουνιστών Σβώλος Τσιριμώκος Μ.Κύρκος και ο Μενσεβίκος Πασαλίδης στέρησαν την δυνατότητα του λαού να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Εδωσε την δυνατότητα στην Αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν τον συσχετισμό να τσακίσουν τον λαό τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και κατόπιν το Εγκλημα στην Βάρκιζα παραδίνοντας τον λαό δεμένο χειροπόδαρα σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις. Οι Κομμουνιστές έχουμε βγάλει συμπεράσματα μετά το 1991 και στο 15ο Συνέδριο του 1996 πήραμε την απόφαση για το το ΠΑΜΕ και την Κοινωνική Συμμαχία που φτιάχτηκε το 1999 και είναι το ΕΑΜ που χρειαζόταν τότε και σήμερα. Χωράμε εργάτες αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες χωρίς να χρειάζεται κάποιος να είναι κομμουνιστής. Δεν τσιμπάμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ......Υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Δίας-Κανέλ πως «τα αφεντικά αυτών των δικτύων, οι δικτάτορες των αλγορίθμων τους, άνοιξαν στο μίσος, δίχως τον ελάχιστο δεοντολογικό έλεγχο, τις πύλες κάθε ισχυρής πλατφόρμας τους». Τόνισε την αγάπη του κουβανικού λαού για την ειρήνη διαμηνύοντας πως δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται ούτε θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα, με όλους μαζί και για το καλό όλων.https://www.902.gr/eidisi/politiki/266184/allileggyi-ston-koyvaniko-lao-poy-dinei-enan-iroiko-agona-apenanti-stin.......... Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο Σοσιαλισμός που είχε η Κούβα μέχρι το 2008. Αυτό είναι η πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού που περιλαμβάνει καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και καπιταλιστικό κέρδος. Οι Κομμουνιστές δεν θα πάρουμε.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999https:https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 22/07/1936

    Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

    Στις «Γενικές αρχές και τους σκοπούς» του Λαϊκού Μετώπου αναφέρονταν: «Αι υπογεγραμμέναι κομματικαί οργανώσεις, αγωνιζόμεναι δια την υπεράσπισιν των λαϊκών συμφερόντων, την καταπολέμησιν του φασισμού, την προαγωγήν του συγχρόνου κράτους εις μίαν λαοκρατουμένην δημοκρατίαν και την δημιουργίαν μιας δικαιοτέρας κοινωνίας, που θα σέβεται την εργασίαν των ανθρώπων, απεφάσισαν την σύμπηξιν του Λαϊκού Μετώπου.

    Το Λαϊκόν Μέτωπον θα επιδιώξει να έλθη εις την εξουσίαν δια της διαφωτίσεως και του προσεταιρισμού της πλειοψηφίας του λαού προς τας αρχάς και το πρόγραμμά του.

    Τα κόμματα που απαρτίζουν το μέτωπον τούτο δεν παραιτούνται της οργανικής των αυτοτελείας, περιοριζόμενα δε να επιτύχουν την άμεσον λύσιν των ουσιωδών προβλημάτων που προβάλλουν σήμερον ενώπιον του ελληνικού λαού, συμφωνούν εις τον συντονισμόν της πολιτικής των δράσεως, τόσον εντός όσον και εκτός του κοινοβουλίου. Εις τας μελλούσας εκλογάς θα κατέλθουν με κοινούς συνδυασμούς και κοινόν σήμα. Εάν δε τύχουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού θα θέσουν εις εφαρμογήν τας επομένας πολιτικάς και οικονομικάς επιδιώξεις». ...... Το Λαικό μέτωπο πάλης ήταν ΕΛΙΓΜΟΣ για τον Απεγκλωβισμό του λαού απο την Σοσιαλδημοκρατία Οπορτουνισμό Καπιταλισμό και έπρεπε να εφαρμοστεί με Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός για να μπορέσει να εκτελέσει την αποστολή του. Οπως φτιάχτηκε εγκλώβισε τον λαό και τους Κομμουνιστές στον Καπιταλισμό με καταστροφικά αποτελέσματα το 1944 παγκόσμια χωρίς καμία εξαίρεση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου