04/09/1768
Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).
04/09/1824
Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Άντον Μπρούκνερ.
04/09/1882
Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.
04/09/1905
Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενό.
04/09/1907
Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Έντβαρντ Γκριγκ.
04/09/1936
Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσίσκο Λάργκο Καμπαλέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών, και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.
04/09/1944
Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Έβρου από τον ΕΛΑΣ.
04/09/1951
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ-νεολαία της ΕΔΑ) «Φρουροί της Ειρήνης».
04/09/1953
Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει το Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.
04/09/1962
Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο. Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων».
04/09/1970
Γυάλινη οπτική ίνα, λεπτή σαν τρίχα και ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.
04/09/1970
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.
Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και Χιλιανών αστικών δυνάμεων.
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές
04/09/1981
Αθρόες συλλήψεις φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, μελών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και εκπροσώπων της Κοπτικής κοινότητας πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.
04/09/1986
Βίαιες φυλετικές συγκρούσεις ξεσπούν για μια ακόμη φορά στο Σοβέτο, τη μεγαλύτερη τενεκεδούπολη των μαύρων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, με αφορμή την απαγόρευση από το ρατσιστικό καθεστώς της κηδείας 20 μαύρων που σκοτώθηκαν πριν από μια βδομάδα από την αστυνομία.
04/09/1936
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσίσκο Λάργκο Καμπαλέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών, και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας......................................................... https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11104245Η «Πράβντα», αναφερόμενη στην εξέγερση, έγραψε: «Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργατικές μάζες της Αστούριας με τα όπλα στα χέρια βάζουν σαν σκοπό να τελειώσουν μια για πάντα με την κυριαρχία του συγκροτήματος των κεφαλαιοκρατών και γαιοκτημόνων και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους επαναστατική κυβέρνηση των εργατών και αγροτών».
Στην πραγματικότητα όμως, παρά τις ανεβασμένες μορφές πάλης που χρησιμοποιούσε το εργατικό κίνημα στην Αστούρια, οι πολιτικοί φορείς που καθοδηγούσαν την εξέγερση δεν διέθεταν επαναστατική στρατηγική. Το ΚΚΙ, στο πλαίσιο της πολιτικής του αντιφασιστικού μετώπου και έχοντας ήδη συμπράξει με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας, δεν επεδίωκε την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
Τελικά τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη της Αεροπορίας και του Πυροβολικού, μετά από πολυήμερες και σκληρές μάχες κατέπνιξαν την εξέγερση. Χιλιάδες ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες εργάτες, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες εργάτες ρίχτηκαν στις φυλακές.
Βλ. περισσότερα:
-- Κώστας Σκολαρίκος, «Ευρωκομμουνισμός»: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2015, σελ. 155 - 215
-- «Ριζοσπάστης», 9-10/2/2019
04/09/1953
Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει το Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/04/09/1970
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.
Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και Χιλιανών αστικών δυνάμεων.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ένωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μολότοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Έτσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).
Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Έγραψε στο «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;).
Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...https://www.902.gr/eidisi/politiki/13009/arthra-karmpon-me-omologimena-kai-anomologita-plin-fanera ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
1821 Δολοφονήθηκε, κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι, ο λαϊκός ηγέτης, αυτός που σήκωσε τη σημαία της επανάστασης του 21, Παναγιώτης Καρατζάς
ΑπάντησηΔιαγραφή....
https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_97.html