Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σήμερα για υγεία και μόρφωση


Με συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σήμερα το απόγευμα, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές διεκδικούν αποφασιστικά να παρθούν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση, κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού και αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Το ραντεβού έχει δοθεί σήμερα για τις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Διεκδικούν: Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ούτε μια διδακτική ώρα χαμένη. Εδώ και τώρα δεύτερη φάση προσλήψεων και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να καταργηθούν η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων. Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Στο συλλαλητήριο καλούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, οι οποίες αναφέρονται στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στην Εκπαίδευση, φέρνοντας κατηγοριοποίηση στα σχολεία μέσα από την αυτονομία και τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα ήδη συζητούν τα επόμενα βήματα και καλούν σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας, με το πλαίσιο δράσης και αποφάσεις του κάθε Συλλόγου και ΕΛΜΕ.

Στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων. Μεταφέροντας την αγωνία των γονιών, η ΑΣΓΜΕ τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα ανεπαρκή μέτρα για προστασία στα σχολεία και για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του δίχρονου εγκλεισμού στα παιδιά, είτε αυτές αφορούν μαθησιακά κενά είτε ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τονίζει πως «δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Κουραστήκαμε να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη δικών μας αναγκών, ενώ αυτά υπάρχουν για στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία μας να γίνουν κέντρα υπερμετάδοσης του ιού, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία των παιδιών μας», τονίζει η ΑΣΓΜΕ. Στα συλλαλητήρια καλεί και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στο Συλλαλητήριο στα Προπύλαια συμμετέχουν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας με αιχμή το ασφαλές άνοιγμα των χώρων της Εκπαίδευσης, ζητώντας κατάργηση της ΕΒΕ και των νόμων που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία. Σε συμμετοχή καλεί επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων».

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά ακόμα πόλεις όπως:

Στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ., στην Ακαδημία.

Στη Σάμο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβασίου.

Στο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στη 1.30 μ.μ., στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Σύγχρονο σχολείο»... το σχολείο των ταξικών φραγμών και της κατηγοριοποίησης

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και υπουργείο προκαλούν, ντύνοντας τα καταδικασμένα μέτρα στην Εκπαίδευση που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι με κορόνες περί... αναβάθμισης.

Τη στιγμή που η ανησυχία για την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς αλλά και της γενικότερης μορφωτικής εξέλιξης των παιδιών εξαιτίας των κενών που συσσωρεύτηκαν χτυπάει «κόκκινο» και οι αγωνίες δεν απαντώνται από τα ανύπαρκτα μέτρα, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει: «Ενα σχολείο σύγχρονο, δημιουργικό, αναβαθμισμένο υποδέχτηκε χτες τους μαθητές και τις μαθήτριές μας σε όλη την Ελλάδα»!

Μιλά για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, τη στιγμή που το αναγκαίο αυτό μέτρο υλοποιείται σε κοντέινερ και ακατάλληλους χώρους, χωρίς κανέναν σχεδιασμό να δρομολογείται για ένα πρόγραμμα εξεύρεσης πόρων και ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων που θα καλύπτει και τις νέες ανάγκες με την επέκταση της υποχρεωτικότητας αλλά και τις χρόνιες ανάγκες γερασμένων και ακατάλληλων νηπιαγωγείων. Αντί για ικανοποίηση αυτών των πραγματικών επιτακτικών αναγκών, επαναλαμβάνεται η εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, που υλοποιείται ακριβώς γιατί την επιτάσσει ο σχεδιασμός για δεξιότητες από νωρίς, τον οποίο υλοποιούν και τα λεγόμενα «εργαστήρια δεξιοτήτων» σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ενώ μπροστά στην προσπάθεια εφαρμογής των βαθιά αντιδραστικών, ταξικών μέτρων που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι και το προηγούμενο διάστημα με κλειστά σχολεία, το υπουργείο προσπαθεί να τα εμφανίσει ως κινήσεις αναβάθμισης και βελτίωσης, γνωρίζοντας τη δυσαρέσκεια για τη σημερινή κατάσταση του σχολείου και εμφανίζοντας σαν απάντηση σε αυτή τον δρόμο που έχει ήδη οδηγήσει το σχολείο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην υποβάθμιση. Οικοδομώντας το ακόμα πιο ταξικό κατηγοριοποιημένο σχολείο, εξαρτημένο από τους χορηγούς που οικοδομείται, τους νέους φραγμούς και «κόφτες» στον δρόμο για τη μόρφωση, τον ασφυκτικό έλεγχο μέσα από την αξιολόγηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου