Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

«Πάρε κόσμε» για τους ομίλους και ο λογαριασμός στον λαό

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ


Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, τόσο από το σκέλος της ενισχυμένης εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει η ατζέντα κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων, με κεντρικό ζητούμενο την προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, την προώθηση συγχωνεύσεων, εξαγορών κ.ά., με σειρά νέων προκλητικών κινήτρων, επιδοτήσεων και άλλων διευκολύνσεων για τους ομίλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη δημοσιοποίησε την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στα παρακάτω:

  • «Μετά την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση, οι (ελληνικές) αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νέου κώδικα εργασίας έως τις αρχές του 2022».Αυτό πρακτικά σημαίνει κωδικοποίηση και θωράκιση της αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Ως βασικό ζήτημα τίθεται η συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του φορέα «δεν αναμένεται πριν από τα μέσα 2022, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν άλλες διατάξεις του πτωχευτικού πλαισίου».

Για τη διεκπεραίωση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για «κόκκινα» δάνεια επισημαίνεται πως είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή θα γίνονται νοικάρηδες στο σπίτι τους.

  • Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών ομίλων, τόσο με μόνιμα όσο και με έκτακτα μέτρα, υπογραμμίζεται ότι η απόσυρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο όνομα της πανδημίας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες αλλά και το ενδεχόμενο έξαρσης των πτωχεύσεων.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο «καλύτερος φίλος» των μεγάλων ομίλων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η «πράσινη μετάβαση», η «εξωστρέφεια», η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και η καινοτομία - έρευνα αποτελούν τους 5 άξονες για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό αναφέρεται στο «κείμενο των επιλεξιμοτήτων», που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση, για την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τις τράπεζες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς.

Ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και 20% συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία τους.

Τα φτηνά έως και άτοκα δάνεια θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ η κλιμάκωσή τους βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμιά από τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες, ή και σε συνδυασμό τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις, από 1/1/2022 έως και το 2025 παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού οφειλόμενου φόρου για όσες επιχειρήσεις συγχωνευτούν, μεταφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο στις πλάτες του λαού το κόστος της παραπέρα συγκέντρωσης της οικονομίας.

Το γεγονός εξάλλου ότι τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αποκλείοντας εξ ορισμού τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τη βδομάδα που πέρασε, διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα τραπεζικά δάνεια από το Ταμείο και η προνομιακή πρόσβαση σε αυτά αφορούν μόνο επιχειρήσεις οι οποίες, διά της συγχώνευσης, θα μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη «μικρομεσαία επιχείρηση», δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια επιχείρηση δεν καταφέρει να συγχωνευτεί, και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε λουκέτο, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ήδη υπερχρεωμένες και φυτοζωούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου