Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Στοχοποιείται ο λαός μας με κάθε ιμπεριαλιστική επιθετική υποδομή στο ελληνικό έδαφος


Το δισέλιδο για τους Ενστολους δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο την τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. και βουλευτή του ΚΚΕ, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την επεξεργασία και εξέταση σχεδίων νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του «Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Αμυνα» (IAMD COE Operation MoU), του ΝΑΤΟ, στα Χανιά.

***
Πολλοί μάς θέτουν το ερώτημα: Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε πολλά σημεία του ορίζοντα. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει όλο και περισσότερες υποχρεώσεις στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού μηχανισμού, όπως το Κέντρο που περιλαμβάνει η υπό συζήτηση κύρωση. Γιατί αντιδράτε; Δεν αποτελεί αυτό ενίσχυση του ρόλου της χώρας;

Η απάντηση είναι ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις τονίζουν πως δυναμώνει η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, την προώθηση των συμφερόντων της στην περιοχή, για το μοίρασμα της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, χώνεται πιο βαθιά στα παζάρια και τις «διευθετήσεις» που είναι σε εξέλιξη.

Ολες οι πρόσφατες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, αλλά κι αυτές που έρχονται, αποτυπώνουν την επιδίωξη για πιο ενεργητική εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Αυτό που αναφέρετε, κι ακούστηκε και σήμερα εδώ, ως αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, υπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων και είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας. Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη, μπλέκει τον λαό μας σε αντιπαραθέσεις ισχυρών δυνάμεων και τον στοχοποιεί.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η κυβέρνηση διέθεσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έδωσε γενικότερες διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή της μεγάλης άσκησης «Defender Europe 2021», που αναπτύχθηκε, προωθώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και στα ευρω-ρωσικά σύνορα, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας, ως «πρόβα πολέμου» από τη Βαλτική έως και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» για την ανάπτυξη των δυνάμεών του σε όλη την υδρόγειο.

Πριν από 10 μέρες αναχώρησε μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «PATRIOT» για τη Σαουδική Αραβία. Επίσημη αιτιολογία, η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από πυραυλικές απειλές.

Ομως, όπως αποκαλύπτεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Wall Street Journal», το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε αποσύρει ήδη τουλάχιστον τρεις τέτοιες συστοιχίες από την περιοχή του Κόλπου, συγκεκριμένα από την αεροπορική βάση «Prince Sultan» στη Σαουδική Αραβία, αφήνοντας ένα κενό. Η απόσυρση αυτή χαρακτηρίζεται «κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για κατεύθυνση περισσότερων δυνάμεων στον Ειρηνικό», κόντρα στην Κίνα. Αυτό το κενό πήγαν να καλύψουν συστοιχίες όπως η ελληνική, με ακριβοπληρωμένους απ' τον ελληνικό λαό αντιαεροπορικούς πυραύλους. Σε αυτήν την αποστολή είδε ο κ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποχαιρετώντας τους στην Τανάγρα, «τη διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας;».

Η συμπόρευση της ελληνικής αστικής τάξης στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επιβεβαιώνεται και απ' τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που σε άρθρο του σε εφημερίδα, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της στρατιωτικής άσκησης «Ηνίοχος 2021», έγραφε: «Η συνεργασία μας στον "Ηνίοχο" είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ανθίζουν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα η αμυντική μας σχέση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη... Τα κοινά μας συμφέροντα εκτείνονται σε μια μεγάλη και στρατηγικά σημαντική περιοχή, από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια, τον Περσικό Κόλπο και πέρα από αυτόν».

Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ο λαός μας και άλλοι λαοί κινδυνεύουν και έχει ιδιαίτερη σημασία η προειδοποίηση της Ρωσίας και του Ιράν πως σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για την ασφάλειά τους από αμερικανικές βάσεις, θα τις πλήξουν με πυραύλους.

Εχει τεθεί το θέμα της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, στον Αραξο ή σε άλλη βάση. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Σήμερα, συζητάμε την κύρωση δύο συμβάσεων που καθορίζουν τη λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας». Το Κέντρο αυτό έλαβε τη διαπίστευση τον περασμένο Γενάρη. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταθέτει τη σχετική σύμβαση για κύρωση σήμερα. Ολοκληρώνεται έτσι ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, όταν έλαβε την αρχική απόφαση για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου. Παρ' όλα αυτά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του πριν από λίγο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γι' αυτήν τη σύμβαση. Μόνο που οι βολές του είναι άσφαιρες. Το ερώτημα που θέτουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και μοναδικό: Αποδέχεται ή δεν αποδέχεται τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ; Προφανώς και είναι ρητορικό. Η κυβερνητική του θητεία αλλά και το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα ήδη έχει απαντήσει.

Ο εισηγητής της κυβέρνησης, αντίστοιχα, μας ενημέρωσε ότι αυτού του είδους οι υποδομές «θωρακίζουν» την άμυνα της Ελλάδας. Εμείς για μια φορά ακόμη τονίζουμε ότι με τη δημιουργία ιμπεριαλιστικών επιθετικών υποδομών στο ελληνικό έδαφος όχι απλά δεν θωρακίζεται αμυντικά η χώρα, αλλά υπονομεύεται βάναυσα η ειρήνη, έστω και αυτή η ιμπεριαλιστική ειρήνη, στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Κάθε επιθετική υποδομή αυξάνει τον κίνδυνο στοχοποίησης του λαού μας.

Επιπλέον, αυτή η ΝΑΤΟική υποδομή αποτελεί μία ακόμη μαύρη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες ΝΑΤΟικές υποδομές της περιοχής των Χανίων.

Μετά τα προαναφερθέντα, ο ΚΚΕ καταψηφίζει την κύρωση και των δύο συμβάσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου