Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Εμιλ Ζάτοπεκ, ο «άνθρωπος – ατμομηχανή»


Ο Εμιλ Ζάτοπεκ , ή πιο γνωστός ως «άνθρωπος – ατμομηχανή», όπως έμεινε στην ιστορία εξαιτίας του… κουρασμένου στιλ τρεξίματος και του βογκητού που συνόδευε τις κινήσεις του, γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1922 στην πόλη Κοπρίβνιτσε της τότε Τσεχοσλοβακίας και νυν Τσεχίας. Εφυγε από τη ζωή στις 21 Νοεμβρίου 2000,  σε ηλικία 78 χρονών.

Ο Τσεχοσλοβάκος αξιωματικός του στρατού θα μείνει στην ιστορία εξαιτίας της κυριαρχίας του στις μεγάλες αποστάσεις, σημειώνοντας σπουδαίες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1948) και στο Ελσίνσκι (1952). Στη διοργάνωση του Λονδίνου έκανε την πρώτη παρουσία του, κερδίζοντας με άνεση το αγώνισμα των 10.000 μ. ενώ ήταν δεύτερος στα 5000. Εκεί, όμως, που πραγματικά συγκλόνισε με την παρουσία του ήταν στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι, όπου ο Τσεχοσλοβάκος αθλητής μονοπώλησε τα χρυσά σε τρία αγωνίσματα. Τα 5.000, τα 10.000 και τον μαραθώνιο.. Ο «άνθρωπος – ατμομηχανή» αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στα 5.000 και 10.000 μέτρα και στο μαραθώνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους ίδιους αγώνες η γυναίκα του Ντάνα κέρδισε και αυτή το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.

Ο Ζάτοπεκ και η Ζατοπέκοβα είχαν γεννηθεί την ίδια μέρα στις 19 Σεπτέμβρη 1922 σε διαφορετικά μέρη της Τσεχοσλοβακίας. Τριάντα χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα, στις 24 Ιούλη 1952, ανέβηκαν και οι δύο στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Ο Εμίλ Ζάτοπεκ είχε παρουσιάσει δείγματα των ικανοτήτων του το 1948 στο Λονδίνο, όπου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μέτρα και ασημένιο στα 5.000. Στο Ελσίνκι όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στις 20 Ιούλη ο 30χρονος Ζάτοπεκ κερδίζει τα 10.000μ. με διαφορά από το δεύτερο, κάνοντας χρόνο 29.17.0. Την επομένη κατέκτησε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στα 5.000μ. σε χρόνο 16.06.6. Την ώρα που τελείωνε η απονομή, άρχιζε τις προσπάθειές της στο ακόντιο η γυναίκα του Ντάνα Ζατοπέκοβα. Τον πλησίασε, ζήτησε να δει το μετάλλιο και μετά το έβαλε στην τσέπη της φόρμας της και έφυγε. Λίγο αργότερα με βολή 50.47μ. κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμά της. Το βράδυ ο Ζάτοπεκ , χαριτολογώντας της έλεγε ότι το μισό μετάλλιο του ανήκει, καθώς της έφερε γούρι, για να πάρει την απάντηση: “Τότε κάνε το ίδιο με μια άλλη για να δούμε αν θα μπορέσει να ρίξει κι αυτή πάνω από 50 μέτρα”.

Ο Ζάτοπεκ μέχρι τότε δεν είχε τρέξει ποτέ μαραθώνιο και το ερώτημα ήταν αν θα δοκίμαζε τις δυνάμεις του. “Αυτή τη στιγμή τα μετάλλια στην οικογένεια είναι 2 – 1 και πρέπει να αυξήσω τη διαφορά”, απάντησε χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους. Στο ξεκίνημα της κούρσας ακολούθησε όπως πάντα συντηρητική τακτική, αλλά όταν είδε πως οι αντίπαλοί του άρχισαν να κουράζονται πέταξε προς τη δόξα. Σε χρόνο 2.23.03 κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο, βελτιώνοντας μάλιστα το ολυμπιακό ρεκόρ πάνω από 6 λεπτά

Ηρακλής Κακαβάνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου