Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε αγώνα - Συμπόρευση με το ΚΚΕ που έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για το σήμερα και το αύριο


- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε από τη Θεσσαλονίκη έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων και παρουσίασε τους στόχους του για το επόμενο διάστημα. Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ;

- «Όλα στους λίγους», στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι με δυο λέξεις το νόημα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και η απόδειξη ότι η «ανάπτυξη για όλους» είναι μεγάλο παραμύθι. Ανάπτυξη, που θα ωφελήσει και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον λαό, ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει. Κερδισμένοι θα βγουν οι λίγοι, οι μεγάλοι όμιλοι, τόσο από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, όσο και από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αλλά και από τις άλλες διευκολύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όσο για την κοροϊδία των δήθεν παροχών, αυτές ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα από τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τους άδικους φόρους, τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Για να μην πληρώνει ο λαός μονίμως τα «σπασμένα», μία επιλογή έχει: Να δυναμώσει τον αγώνα για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, να ανοίξει την προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

- Παρά το πρόγραμμα εμβολιασμών η πανδημία φαίνεται πως θα δοκιμάσει για άλλη μια χρονιά την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Πώς βλέπετε την πορεία της πανδημίας; Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητά τους σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους;

- Η εξέλιξη της πανδημίας αποδεικνύει τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτός είναι ο λόγος που, δυο χρόνια μετά, η ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, παραμένουν κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει μπροστά τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ, ετοιμάζεται να κλείσει νοσοκομεία και κλινικές, κλιμακώνοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που μας έφερε έως εδώ.

Το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, η κυβέρνηση το μετατρέπει σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για γενικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, το οποίο όμως απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλα.

- Η κρισιακή κατάσταση της πανδημίας έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Ποια είναι η παρέμβασή σας σε αυτό το πεδίο, περιμένετε αυτή η συνθήκη να προσδώσει πολιτικά οφέλη στο ΚΚΕ;

- Η δυσαρέσκεια είναι δικαιολογημένη, γιατί και η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας απ’ την κυβέρνηση είναι προκλητική και εξόφθαλμη. Μέρος αυτής της διαχείρισης είναι οι γνωστές παλινωδίες, η λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Για παράδειγμα, την ώρα που τα σχολεία ανοίγουν με μεγάλα κενά ασφαλείας, την ίδια ώρα όλη η συζήτηση μένει μόνο - και όχι τυχαία - στην υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς. Την ώρα που γίνεται τόσος ντόρος για τον διαχωρισμό των πελατών στην εστίαση, την ίδια ώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα συνωστίζονται στα Μέσα Μεταφοράς. Όλα αυτά υπονομεύουν τον εμβολιασμό και αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι αυτή η δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί σε κάλπικα δίπολα τύπου «εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι» ή σε ανορθολογικές θεωρίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν βολικό για την κυβέρνηση. Αντίθετα, θα πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας, αλλά και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για το σήμερα και το αύριο.

- Βρεθήκατε και εσείς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ποια είναι η οπτική σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη; Πώς βλέπετε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αυτή;

- Η τραγική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του κεντρικής γραμμής του Μετρό, η προώθηση της - λανθασμένης κατά τη γνώμη μας - απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, οι αναβολές στις απαραίτητες επεκτάσεις, η πολύ άσχημη κατάσταση στον ΟΑΣΘ, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, με τις αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, τα διαχρονικά προβλήματα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και η επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του flyover έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την ποιότητα ζωής του λαού.

Ταυτόχρονα, για άλλη μια χρονιά μένουν «εκτός ατζέντας» ανακοινώσεων ΔΕΘ απαραίτητα έργα και υποδομές για την περιοχή, όπως η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σχολικής και φοιτητικής στέγης, με βάση τις μεγάλες ανάγκες, η προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, με εμβληματικό παράδειγμα την κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων ελεύθερων χώρων πρασίνου και πάρκων. Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και δράσεων του Κόμματός μας.

- Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σας τίμησε με τη φιλία του και την συντροφική σας σχέση. Έχοντας πλέον μια μικρή χρονική απόσταση από τον θάνατό του, πώς αποτιμάτε την παρουσία του στη σύγχρονη ιστορία του τόπου;

- Δημιουργός ενός επαναστατικού έργου πρωτοπορίας στη μουσική, δεμένο άρρηκτα με τους αγώνες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, όλων των λαών του κόσμου.

Η ιστορική παρουσία του στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα και στο πρώτο μέρος του 21ου δεν σημαδεύτηκε από τα επιμέρους, τα μικρά και τις «λεπτομέρειες», αλλά από τα «μεγάλα μεγέθη», που δεν είναι άλλα από τη βαθιά πίστη ότι τελικά «θ’ ανθρωπέψει ο άνθρωπος», ότι ο καπιταλισμός δεν είναι το μέλλον, αλλά μόνο το παρόν και το παρελθόν και ότι θα ανατείλει ο κόκκινος ήλιος της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και ζήτησε να «φύγει» απ’ αυτήν τη ζωή ως κομμουνιστής, απαιτώντας απ’ όλους να σεβαστούν αυτή του την θέληση και επιθυμία.

 Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου