Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ανώτατο Σοβιέτ στην ΕΣΣΔ


Απλοί εργαζόμενοι αποφάσιζαν για τους απλούς εργαζόμενους!

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το ανώτατο νομοθετικό σώμα στη Σοβιετική Ένωση, όπως επίσης το μόνο που είχε τη δύναμη για να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις.

 Εξέλεγε το Προεδρείο, που σχηματιζόταν από το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ διόρισε και το Γενικό Εισαγγελέα της Σοβιετικής Ένωσης. 

Το Ανώτατο Σοβιέτ  της ΕΣΣΔ αποτελούνταν από δύο ισότιμα σώματα: Το Σοβιέτ της Ενωσης, η συγκρότηση του οποίου γινόταν στη βάση του μεγέθους του εκλογικού σώματος της κάθε περιοχής και το Σοβιέτ των Εθνοτήτων, όπου όλες οι Ενωσιακές Δημοκρατίες εκπροσωπούνταν από 32 βουλευτές, από 11 κάθε αυτόνομη Δημοκρατία, από 3 κάθε αυτόνομη περιοχή κι από 1 κάθε αυτόνομη Περιφέρεια.

Οι βουλευτές μετείχαν στην κρατική διοίκηση ενώ διατηρούσαν τις κανονικές επαγγελματικές τους θέσεις και δεν πληρώνονται για την εκτέλεση των βουλευτικών τους καθηκόντων.

Ανακλητότητα βουλευτών

Το εκλογικό σώμα μπορούσε την όποια στιγμή ύστερα από ψηφοφορία να ανακαλέσει ένα βουλευτή αν αυτός ο τελευταίος αποτύχει να ικανοποιήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Και δεν πρόκειται μόνο για θέμα κανονισμού, αλλά για κάτι που εφαρμόζεται πολύ συχνά στην πράξη. Μόνο μέσα στα τελευταία εννιά χρόνια (1965-1973) οι Σοβιετικοί ψηφοφόροι ανακάλεσαν 3.470 βουλευτές, από τους οποίους οι 11 ήταν μέλη του Ανώτατου Σοβιέτ και περίπου 100 εκπροσώπους στα ανώτατα όργανα εξουσίας των άλλων Δημοκρατιών της Ένωσης.

 Ο βασικός λόγος για την ενέργεια αυτή ήταν το ότι οι βουλευτές δεν είχαν εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις τους σύμφωνα με τον τρόπο που ήθελαν οι ψηφοφόροι ή και μια δυσαρέσκεια σχετικά με τις ηθικές κι επαγελματικές ικανότητες του βουλευτή. 

Συγκρίνετέ το με τους σύγχρονους βουλευτές!

Ξεκινούν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα


Καταγγελίες από το ΚΚΡΟ για αποκλεισμούς από ΜΜΕ και άλλες μεθοδεύσεις

 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με την υπέρμετρη προβολή της δραστηριότητας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν.


Τι σχέσει μπορεί να έχουν αυτοί που θα εκλεγούν, με τον εργαζόμενο λαό.  

 Το πρώτο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ 

ΕΣΣΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου