Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Το ...ντελίβερι των εκβιασμών δεν θα περάσει


efood
Το ντελίβερι των εκβιασμών δεν θα περάσει!

Με ένα απλό μήνυμα στους διανομείς, η εταιρεία efood μέσω του δουλεμπορικού που τους προσλαμβάνει ManPower Group, ανακοίνωσε την μη ανανέωση των συμβάσεων τους και την μετατροπή σε «συνεργατικό μοντέλο». Πατώντας σε συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, εκβιάζουν τον διανομέα με το δίλημμα άνεργος ή «συνεργάτης». Προωθούν μια σχέση εργασίας που απαλλάσσουν τον επιχειρηματικό κολοσσό από τις υποχρεώσεις του απέναντι σε μια σειρά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (επιδόματα, ασφάλιση κλπ) των εργαζόμενων .

Άλλωστε τέτοια μέτρα εφαρμόζει και ο πολυεθνικός κολοσσός «Delivery Hero», εταιρεία στην οποία ανήκει και η efood, σε μια σειρά άλλες χώρες.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο η εταιρεία προωθεί για να εξασφαλίσει τα κέρδη της έναντι των ανταγωνιστών της, κουμπώνει και με την αξιολόγηση με τα batch όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας εντατικοποιήθηκε η εργασία, μεγάλωσε η χιλιομετρική ακτίνα εξυπηρέτησης, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των διανομέων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τα παραπάνω είναι ορισμένες πλευρές από τα όσα περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο – έκτρωμα – Χατζηδάκι. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα φροντίσουμε οι νόμοι τους να μείνουν στα χαρτιά!
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα εκατομμύρια που «παίζονται» στον χώρο των διανομών φέρνει την καταπάτηση των δικαιωμάτων.

Ακόμα κι όταν όλα τα παρουσίαζε η e-food και οι άνθρωποί της ως ρόδινα, ότι λύθηκαν τα προβλήματα του διανομέα και ήρθε στον εργασιακό παράδεισο, κρύβονταν στα ψιλά γράμματα η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση. Όλο το προηγούμενο διάστημα άλωσε την αγορά, εξασφάλισε ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας, και τώρα επιδιώκει να επιβάλλει τους όρους που τη συμφέρουν.

Δεν θα τους περάσει!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους διανομείς της e-food να απαντήσουν οργανωμένα μέσα από το Συνδικάτο. Με τον αγώνα τους μπορούν να σπάσουν τον τσαμπουκά της εργοδοσίας για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και να διεκδικήσουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Ως Συνδικάτο έχουμε ήδη τις δυνάμεις μας σε θέση μάχης ενώ συντονιζόμαστε και με τα σωματεία από την υπόλοιπη χώρα. Τους κάνουμεξεκάθαρο:

Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και σε μια σειρά άλλες πόλεις θα
φάνε τα μούτρα τους!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, με άμεση πρόσληψη από την ίδια την efood και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Καμία διανομή σε παγωνιά, καύσωνα, καταιγίδα κλπ.
  • ΣΣΕ με αυξήσεις και όχι ατομικές.
  • Μηχανάκια, συντήρηση και εξοπλισμός με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Χιλιομετρική οριοθέτηση της ακτίνας παράδοσης παραλαβής.
  • Υποδομές (αποδυτήρια, τουαλέτες κλπ) και χώροι ανάπαυσης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα.

ΥΓ. Μετά και από τις δίκαιες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να ψελλίζει κάτι περί λάθους διατύπωσης. Εμείς τους λέμε το εξής: Έχουν γνώση οι φύλακες......

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου