ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Με διεκδικήσεις που αφορούν την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πραγματοποιούνται καθημερινά αγωνιστικές παρεμβάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων «Παναγία», Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) και του παλαιού 424 απαίτησαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
Πρόκειται για νοσοκομειακές δομές («Παναγία» και Λοιμωδών) που έκλεισαν το 2013 από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρέμειναν κλειστές και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, εξακολουθούν «να παραμένουν κλειστές σε μια πανδημία που καθημερινά μετράμε εκατοντάδες θύματα των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ».
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, θύμισε ότι «η δικαιολογία για το κλείσιμο των νοσοκομειακών δομών σε όλη την Ελλάδα ήταν η μειωμένη πληρότητα που εμφάνιζαν, αντιμετωπίζοντας τα νοσοκομεία σαν ξενοδοχειακές μονάδες, με τη λογική του κέρδους. Ειδικά για το Λοιμωδών η τότε κυβέρνηση έλεγε ότι ...τελειώσαμε με τις πανδημίες!», και γι' αυτό δεν χρειάζονταν υποτίθεται...
Με τη συγκέντρωσή τους οι υγειονομικοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού. Επίσης, στην επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης («Διαβαλκανικό», «Αγ. Λουκάς», «Βιοκλινική», «Γενική Κλινική» και «Κυανός Σταυρός») και στην ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής Υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών. Επίσης, μέτρα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση της διασποράς σε χώρους εργασίας, Εκπαίδευσης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δυναμική κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Συλλαλητήριο διεκδίκησης για την αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας πραγματοποίησαν σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς στα Γιαννιτσά το πρωί της Κυριακής, ενώ συμμετείχαν και υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.
Οι φορείς που συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στο συλλαλητήριο ανέδειξαν τη διαχρονική υποβάθμιση των δομών Υγείας στον νομό, που, όπως είπαν, «είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης, για το οποίο ευθύνονται οι πολιτικές όλης της τελευταίας δεκαετίας». Κάλεσαν σε ένταση της πάλης για ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στο κοινό ψήφισμα των φορέων, με σκοπό να γίνει αυτός ο αγώνας πιο δυνατός.
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Στηρίξτε τώρα τα νοσοκομεία, το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία», «Δωρεάν Υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».
Καρδίτσα: Οχι στις εργολαβίες από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου
Τη δέσμευση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ ότι οι συμβάσεις στην καθαριότητα και τη φύλαξη στο Νοσοκομείο Καρδίτσας θα παραταθούν, απέσπασαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες ειδικότητες, που με τις κινητοποιήσεις τους απαίτησαν να μην μπουν εργολαβίες.
Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η μαζική και δυναμική κινητοποίηση της Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε με δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχαν, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, σύλλογοι, σωματεία και φορείς υγειονομικών, αγροτών, εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.
Στη συγκέντρωση η εκπρόσωπος των συμβασιούχων, Κατερίνα Καπερώνη, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το προσωπικό ασφαλείας και καθαριότητας υπηρετούμε 2 και 4 χρόνια με ανανεωνόμενες συμβάσεις καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος. Δώσαμε και δίνουμε αγώνα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αντεπεξερχόμαστε με αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις, έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία που μας καθιστά απαραίτητο προσωπικό για το νοσοκομείο και δικαιούμαστε να ανανεωθεί η σύμβασή μας για τουλάχιστον ένα χρόνο και γιατί όχι να μονιμοποιηθούμε».
Οι εργαζόμενοι, μετά την κινητοποίηση, πραγματοποίησαν συνέλευση όπου αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους με στόχο να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Γιάννενα: Παράταση των συμβάσεων και κατοχύρωση μόνιμης και σταθερής δουλειάς διεκδικούν οι συμβασιούχοι
Γενική Συνέλευση με παρόμοια αιτήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν λήξει από τέλη Νοέμβρη και παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι τις 14 Γενάρη μετά από προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.
Στη Γενική Συνέλευση έγινε ενημέρωση για την τροπολογία - εμπαιγμό του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε διοικήσεις νοσοκομείων να παρατείνουν τις συμβάσεις εργασίας το αργότερο μέχρι τις 31 Μάρτη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες παράδοσης λειτουργιών των νοσοκομείων σε εργολάβους.
Με ομόφωνη απόφαση οι συμβασιούχοι χαρακτήρισαν την τροπολογία κοροϊδία απέναντι στο πάγιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά και δώρο στους εργολάβους για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ο Αλέξανδρος Μάρκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, τόνισε ότι «ο στόχος δεν είναι η τρίμηνη παράταση αλλά να γίνουν οι συμβάσεις μας αορίστου χρόνου, όπως θα έπρεπε να είναι έτσι και αλλιώς, γιατί αυτές οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς, γι' αυτό και ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα αρχίσει να κλιμακώνεται».
Τέλος, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνάντηση τις επόμενες μέρες με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ με σκοπό να αποσπάσει την υπογραφή της παράτασης των συμβάσεων μέχρι τις 31 Μάρτη και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα απαίτησαν στη Λάρισα
Την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γενικευμένα δωρεάν τεστ για όλους, προκειμένου να προστατευτεί ο λαός, ζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πολυϊατρείο - κλινική «Animus». Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μοίραζε στον κόσμο που περνούσε έξω από την κλινική την ανακοίνωσή του στην οποία επισημαινόταν μεταξύ άλλων:
«Από τη μία έχουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας που "ψυχορραγεί" με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που παίρνοντας η μία τη σκυτάλη από την προηγούμενη συνεχίζουν την υποστελέχωση και την υποβάθμισή του. Από την άλλη, έχουμε τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας να "ανθίζει" και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λάρισας να παρουσιάζει μία ιδιαίτερα υψηλή επενδυτική κινητικότητα την τελευταία δεκαετία. Κάτι που δεν ήρθε σαν φυσικό φαινόμενο αλλά ως φυσικό επακόλουθο, πατώντας πάνω στις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτήν τη στιγμή, στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν 1.984 κλίνες που ανήκουν σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, στα οποία συνολικά απασχολούνται 1.692 άτομα (διοικητικό, νοσηλευτικό, ιατρικό και προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων) και σε αυτά συνεργάζονται περίπου 525 γιατροί ως εξωτερικοί συνεργάτες όχι μόνο από τη Λάρισα αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, αναλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη ευθύνη που του αναλογεί. Της οργάνωσης του αγώνα μέσα από τα συνδικάτα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου