Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

 
Ο υποψήφιος του εκλογικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και άλλων δυνάμεων «Apruebo Dignidad» (Εγκρίνω/Ψηφίζω Αξιοπρέπεια), τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, νίκησε την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Μπόριτς συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του υποψήφιου της συμμαχίας νεοφιλελεύθερων κομμάτων «Vamos por Chile» (Πάμε για τη Χιλή), Χοσέ Αντόνιο Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Η συμμετοχή πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012. Στον πρώτο γύρο ήταν 47%. Σε αυτόν, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ είχε αναδειχθεί στην πρώτη θέση με 27,9% έναντι 25,8% του Γκ. Μπόριτς.

Ο νέος πρόεδρος πρόβαλε ένα πρόγραμμα «εκδημοκρατισμού», διαβεβαιώνοντας ότι ως σοσιαλδημοκράτης πιστεύει στη «συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς κανένας να έχει ηγεμονία».

Σε δηλώσεις του μετά την επικράτησή του, ο Μπόριτς υποσχέθηκε «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη». Θα αναλάβει την διακυβέρνηση την 11η Μαρτίου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa)

7 σχόλια:

  1. Το Κ.Κ αντιμετωπίζει εμπόδια και διώξεις απο την Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ομπραδόρ με την οποία ο ...νέος κουβανός πρόεδρος.... δηλώνει πως θα χτίσουν την δική τους Αμερική. Είναι η τραγωδία της επικράτησης του οπορτουνισμού το 2008 στην Κούβα που οδηγεί στη καταστροφή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των σπουδών στην Μόσχα... την περίοδο της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης 1956 1991 με δασκάλους Χρουτσόφ Κοσίγκιν Γκρομίκο Πονομαριόφ Μπρέζνιεφ Σεβαρνάτζε Γκορμπατσόφ... Μιλάμε για Φρίκη.. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/12/blog-post_532.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ζημιά που έχει γίνει απο την Σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό στις συνειδήσεις των ανθρώπων είναι τεράστια καίγοντας κυριολεκτικά τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επαιξαν ρόλο και οι ιδεολογικές στρεβλώσεις που υπήρχαν στο ΚΚΕ μέχρι το 1991 απο την μακρόχρονη παρουσία στο πρόγραμμα του ΚΚΕ της εγκληματικής θεωρίας ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... που ξεκινάει το 1935. Ολα θα είχαν τελειώσει ...Όμορφα ευρωκομουνιστικά με το έγκλημα στη Βάρκιζα το 1945 Μας έσωσε ο ΗΡΩΑΣ του ΝΤΑΧΑΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με την Αθάνατη Εποποιια του ΔΣΕ κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα. Αφησε γερά αντανακλαστικά για το 1968 και 1991 και στην συνέχεια για την 30 χρονη πορεία αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του κόμματος που έδωσε τη δυνατότητα να πεταχτούν έξω για πρώτη φορά στην ιστορία και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι. Θα συνεχίσουμε με την γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός που κατακτήσαμε στο 15ο συνέδριο του 1996 όσο και να Σκούζει η ...πασοκάρα... με τα εξαπτέρυγα της μέ ότι όνομα και να εμφανίζονται. Είναι η καλύτερη τιμή στους νεκρούς του αγώνα που σφαγιάστηκαν δεμένοι χειροπόδαρα γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέρες Δεκέμβρη του 1944 και 48 χρόνια απο την σφαγή του λαού της Χιλής που του υποσχέθηκαν ...σοσιαλισμό με στάδια.... το ίδιο έγκλημα ξανά και ξανά απο την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα που κατέστρεψε την Κ.Δ 1935 ΕΣΣΔ 1956 και Κούβα 2008 και έρχεται σήμερα η ίδια τραγωδία μπροστά στον λαό της Χιλής. Ολη αυτή η τραγωδία φωτίζει με προβολείς την δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ τα τελευταία 30 χρόνια καταστάλαγμα αυτής της τραγωδίας. Ο Λαός για να γλιτώσει απο αυτή την τραγωδία πρέπει να ανατρέψει το καπιταλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου μέσα απο την κοινωνική συμμαχία αφού πρώτα τσακίσει τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. Καλή δύναμη στο λαό της Χιλής με τις τραγωδίες που θα ζήσει απο τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΚΚ ΧΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

    https://www.komep.gr/m-article/b8d18d2e-f42c-11e9-95d7-3ed1504937da/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι πανηγυρίζουν ευτυχισμένοι για την "Κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας" (αλλά ...."με δημοσιονομική υπευθυνότητα"!) που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος!!!
    Πενήντα χρόνια μετά την αιματηρή αποτυχία των ρεφορμιστικών φαντασιώσεων του Αλλιέντε, η χώρα μπαίνει με αισιοδοξία στο δικό της ...1981, και με φρέσκο παπατζή!
    Πενήντα χρόνια, για να διανύσει δέκα δικά μας!
    Μωρε, δε μας τώχα!
    Υπάρχουν και χειρότερα!
    Και βέβαια, σπεύδουν να ρίξουν την μπόλικη θολούρα τους, ποιοί άλλοι; Κούβα, Βενεζουέλα, Αργεντινή και ο Λούλα ντα Σίλβα, που ετοιμάζεται να διαδεχτεί λάβρος τον φασίστα Μπολσονάρο, στο ίδιο έργο....
    Μόνο κάποια ταλαίπωρη, προφανώς "μολυσμένη", ψελλίζει κάτι για «Αυτό που θέλω να δω είναι ισότητα (...) δικαιοσύνη στην παιδεία, στην υγεία, στους μισθούς, στις συντάξεις. Θέλω αληθινή αλλαγή», θέλει δηλαδή ..."Πραγματική Αλλαγή" η έρμη!
    Πραγματικά ζουν το δικό τους 1981!
    Kαι το "K"K Χιλής, να "υποστηρίζει" (= να σέρνεται, "δειλό, μοιραίο κι άβουλο αντάμα"...) σαν "αριστερός" μαϊντανός!
    Σαράντα χρόνια χαμένα. Φρίκη, και μόνο, που το σκέφτομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΚΚ Χιλής Λουίς Κορβαλάν έλεγε: «Υποστηρίξαμε πάντα -το επαναλαμβάνουμε και σήμερα, παρόλα τα πρόσφατα γεγονότα- ότι υπάρχει στη Χιλή πραγματικά η δυνατότητα να κατευθύνουμε σε αίσιο τέλος την αντιιμπεριαλιστική και αντι-ολιγαρχική επανάσταση και να βαδίσουμε προς το σοσιαλισμό χωρίς εμφύλιο πόλεμο, όσο κι αν η πάλη των τάξεων θα είναι έντονη ασφαλώς…»9.

    «Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να κρατάμε στο χέρι τη σημαία ενάντια στον εμφύλιο πόλεμο, προσπαθώντας να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το έθνος»10.

    Ακόμα και μετά από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ, ο Λουίς Κορβαλάν επέμενε: «Η πείρα κάθε κόμματος ανήκει σε όλους. Αυτή συμπεριλαμβάνεται σα συστατικό μέρος στο θησαυροφυλάκιο της παγκόσμιας πείρας… Παρά το γεγονός ότι η χιλιανή επανάσταση πνίγηκε στο αίμα, εμείς θεωρούμε ότι η ήττα μας δεν αποκλείει τη δυνατότητα ειρηνικού δρόμου σε μια σειρά χώρες»11.

    Για να κατανοήσουμε βέβαια τις θέσεις του ΚΚ Χιλής, αλλά και την υπερπροβολή που είχε το λεγόμενο «χιλιανό πείραμα» από το κομμουνιστικό κίνημα τη δεκαετία του 1970, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση ιδεολογικοπολιτικής κρίσης που βρισκόταν εκείνη την περίοδο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, κατάσταση που οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στο χρόνο.

    Το ΚΚΣΕ είχε διακηρύξει από το 1956 στο 20ό Συνέδριό του την ύπαρξη «ποικιλίας μορφών περάσματος στο σοσιαλισμό». Ταυτόχρονα το ΚΚΣΕ είχε κάνει άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης την ειρηνική συνύπαρξη σοσιαλισμού - καπιταλισμού, πολιτική που διακηρύχτηκε εν μέρει στο 19ο και ολοκληρωμένα στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, γεγονός που από τη μια αντανακλούσε προβλήματα στη στρατηγική και την πολιτική των κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά από την άλλη επιδρούσε στην αναπαραγωγή τους. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού, που είχε ως αναφορά του (όπως γενικότερα η οπορτουνιστική πολιτική) τις εθνικές ιδιομορφίες και τις δυνατότητες του κοινοβουλευτικού ρεφορμισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωστόσο το ΚΚ Χιλής στη συνέχεια ακολούθησε την πολιτική του Λαϊκού Μετώπου για την αντιμετώπιση του φασισμού που υιοθέτησε η ΚΔ στο 7ο Συνέδριό της (1935). Τα ΚΚ συνεργάστηκαν με σοσιαλδημοκρατικές και άλλες αστικές δυνάμεις που θεωρούνταν «δημοκρατικές», σε αντιπαράθεση με τις φασιστικές, και συμμετείχαν σε κυβερνήσεις στη Γαλλία, την Ισπανία (όσον αφορά την Ευρώπη) στο Μεξικό και τη Χιλή (όσον αφορά τη Λατινική Αμερική). Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής γραμμής, μια σειρά ΚΚ της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υποστήριξαν κυβερνήσεις που θεωρούνταν ως «αντιφασιστικές», π.χ. του δικτάτορα Σομόζα στη Νικαράγουα, του -μετέπειτα δικτάτορα- Μπατίστα στην Κούβα. Εκείνη την περίοδο (1943-1945) το ΚΚ Χιλής θεωρείται (όπως και άλλα ΚΚ της Λ. Αμερικής) ότι βρέθηκε υπό την επήρεια της γραμμής Μπράουντερ. Ο Μπράουντερ, που ήταν Γενικός Γραμματέας του ΚΚ ΗΠΑ, υποστήριζε ότι ύστερα από τη νίκη κατά του φασισμού πρέπει να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των νικητριών δημοκρατικών καπιταλιστικών χωρών από τη μια και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου από την άλλη. Σύμφωνα με τον Μπράουντερ, αυτό μπορούσε να φέρει ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες ζωής των μαζών, ταχεία εκβιομηχάνιση, καθώς και μια μακριά περίοδο ειρήνης, που θα κάνει δυνατό τον ειρηνικό μετασχηματισμό του καπιταλισμού σε σοσιαλισμό....... Κάνε πρώτος σχόλιο ΔΣΕ μετά εγώ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου