Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Το δώρο δεν είναι δώρο!


ΤΟ ΔΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ!

Συνάδελφοι, οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και η διορία για την καταβολή του δώρου είναι η Μεγάλη Τετάρτη 28/4. Πρέπει να γίνει σαφές πως το δώρο Πάσχα δεν αποτελεί χάρη που μας κάνει ο εργοδότης αλλά κομμάτι του μισθού μας. Λεφτά που τα έχουμε δουλέψει με το παραπάνω, ειδικά φέτος σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους βάλει χέρι.

  • Δώρο δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης και ειδικότητας.
  • Δώρο δικαιούνται όλοι όσοι δουλέψαν στο διάστημα από  1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, ανεξάρτητα με το αν εργάζονται ακόμα ή είναι πλέον άνεργοι.
  • Δώρο δικαιούνται κανονικά όλοι όσοι σε αυτό το διάστημα βγήκαν σε αναστολή από τις επιχειρήσεις που εργάζονται.
  • Δώρο υπολογισμένο με βάση τις πραγματικές ώρες εργασίας, δικαιούνται και όσοι συνάδελφοι μας στον κλάδο δουλεύουν ανασφάλιστοί ή χωρίς να παίρνουν όλα τα ένσημα (φαινόμενο με το οποίο το Συνδικάτο μας είναι σε συνεχή σύγκρουση). 

Δε θα αφήσουμε κανέναν εργοδότη να βάλει χέρι σε δικαιώματα που με τόσο κόπο έχουμε κατακτήσει, με τη δράση και τους αγώνες μας.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός. Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό.

Σε άλλη περίπτωση όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογία Δώρου Πάσχα το οποίο υπολογίζεται σε πόσο ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού  για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Εάν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή κάποιο διάστημα εντός του πρώτου τετραμήνου και εργάστηκαν κάποιο άλλο διάστημα, για το μεν χρονικό διάστημα της αναστολής θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα απευθείας στους λογαριασμούς τους από το κρατικό προϋπολογισμό , ενώ για το διάστημα που εργάζονταν, θα καταβληθεί κανονικά το ποσό από τον εργοδότη τους με βάση τον ονομαστικό μισθό τους .

Δώρο Πάσχα ανάλογο με τον χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους κατά τον χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

Το Δώρο Πάσχα  υπολογίζεται στο σύνολο των τακτικών αποδοχών . Μεταξύ των άλλων τακτικές αποδοχές αποτελούν  α) το επίδομα αδείας επί του συντελεστή 0,04166 β) προσαυξήσεις για τακτική απασχόληση κατά τις Κυριακές ή νύχτα.

Οποιαδήποτε συμφωνία για την παραίτηση του εργαζομένου από την καταβολή του δώρου Πάσχα είναι άκυρη. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ! ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ! ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ!

Τέλος, το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Απευθυνόμαστε στο συνδικάτο μας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουμε με το Δώρο Πάσχα.

Κανένας να μη δεχτεί τη βία και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας και του κράτους.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ! ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 6/5, 10:30ΠΜ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ 10:00ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΩΠΟΛΕΩΣ!

 

Υπάρχει τρόπος-Υπάρχει δρόμος - Κανένας μόνος

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου