Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ο σατανικός ρόλος του Τσώρτσιλ στην προετοιμασία της βρετανικής απόβασης στην Ελλάδα


Ο αγγλικός ιμπεριαλισμός και η Εθνική Αντίσταση

Η ένοπλη αγγλική επέμβαση στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944 αποτελεί ένα σοβαρό επεισόδιο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η επέμβαση εκείνη βρισκόταν σε κατάφωρη αντίθεση με τα ιδανικά για τα όποια έχυσαν το αίμα τους πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Ερχόταν επίσης σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της τριπλής αντιχιτλερικής συμμαχίας που ήταν επικεφαλής των ελεύθερων εθνών.
Δε χρειάζεται να κοπιάσει κανείς πολύ, αν μελετήσει όλα τα στοιχεία, για να πειστεί ότι ο «Δεκέμβρης» δεν ήταν ένα «τυχαίο» γεγονός. Δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιου «ανεξήγητου» ή «μοιραίου» λάθους [1]. Μια τέτοια αντίληψη αποπροσανατολίζει από την ιστορική αλήθεια. Κι έτσι, θεληματικά ή όχι, μετατοπίζει τις βαριές ευθύνες από εκείνους πού προετοίμασαν και εξαπέλυσαν την απρόκλητη επίθεσή τους ενάντια στο λαό μας και τις ελευθερίες του.
Λαθεμένη είναι επίσης η άποψη, πού ξεστρατίζει τη σκέψη του αναγνώστη από το σωστό, ότι δήθεν «τα Δεκεμβριανά έχουν τις ρίζες τους στο Συνέδριο του Λιβάνου, το Μάιο του 1944» [2].
Τέτοιες ή ανάλογες αντιλήψεις έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Το σωστό, το αναμφισβήτητο, το ιστορικά θεμελιωμένο γεγονός είναι ότι: ή ένοπλη επέμβαση των άγγλων ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944 έχει τις ρίζες της βαθιά στην ουσία και το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού. ‘Οτι επίσης ή επέμβαση αυτή δεν είναι η μόνη εγκληματική στο είδος της ενέργεια σε βάρος του λαού μας. Ακόμη και στα μέσα του περασμένου αιώνα και στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (1914-1918) έχουμε ανάλογες ένοπλες επεμβάσεις στα εσωτερικά μας, με πρωταγωνιστές τούς άγγλους ιμπεριαλιστές. Αυτά είναι γνωστά στο μέσο έλληνα πολίτη και μάλιστα σ’ όλες τις τραγικές τους λεπτομέρειες. Οπως είναι, επίσης, γνωστό κι από τον ίδιο τον Τσώρτσιλ ομολογημένο ότι ή πρώτη συγκεκριμένη πράξη — όχι η σκέψη —που προκαθόρισε την ένοπλη, ενάντια στην πατρίδα μας, επέμβαση έγινε από τον Αύγουστο ακόμη του 1943. Υστερα από τη διάσκεψή του με τον Ρούζβελτ στο Κεμπέκ, ο Τσώρτσιλ διέταξε τον στρατηγό Ισμαίη να επεξεργαστεί σχέδιο απόβασης στην Ελλάδα ύστερα από την αποχώρηση των χιτλερικών.
Και δεν είναι αυτή η μοναδική ενέργεια για την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών του σκοπών. Ο Τσώρτσιλ αμέσως ύστερα από αυτή την διαταγή, έσπρωξε στον εμφύλιο τον ΕΔΕΣ και τον ΕΛΑΣ. Χρησιμοποίησε γι’ αυτό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Έναν τυχοδιώκτη αριβίστα, που έγινε τυφλό όργανο των άγγλων ιμπεριαλιστών και, όπως αποδείχτηκε απ’ τα αρχεία των αρχών κατοχής, υπήρξε και συνεργάτης των γερμανών καταχτητών [3].

Το κακό πού προκλήθηκε για το λαό μας από τη φωτιά του εμφύλιου εκείνου πολέμου πού άναψε ό Τσώρτσιλ ήταν σοβαρό, με σημαντικές επιπτώσεις. Αυτό σήμερα ομολογείται και από συγγραφείς πού βρίσκονται στην αντίπερα από μάς ιδεολογική όχθη, Ομως οι μηχανορραφίες και δολοπλοκίες του Τσώρτσιλ δεν περιορίστηκαν μόνο σ’ αύτό. Με τους πράκτορες της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ) και άλλους ντόπιους παράγοντες, στρατιωτικούς και πολιτικούς, πού βρίσκονταν κάτω από την αγγλική επιρροή, ενθάρρυνε τον κατοχικό πρωθυπουργό Ι. Ράλλη να εισηγηθεί στις γερμανικές αρχές κατοχής την οργάνωση των «Ταγμάτων Ασφαλείας»[4]. Ετσι οι άγγλοι ιμπεριαλιστές έγιναν συναυτουργοί με τούς χιτλερικούς καταχτητές για ένα τέτοιο ηθικό κατρακύλισμα, για μια τόσο βαριά εθνική ταπείνωση, απ’ την όποια στιγματίστηκαν δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες και αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, για συνεργασία με τον καταχτητή, για όρκο πίστης στον Χίτλερ. Να γίνουν συνεργοί επίσης στα όργια των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, για τούς ανίερους σκοπούς τους, σε βάρος της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της ομαλής δημοκρατικής πορείας του λαού μας. Την ευθύνη αυτή επωμίζονται ιστορικά κι όσοι έλληνες αστοί πολιτικοί έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Ο ρόλος αυτός του Τσώρτσιλ και των άλλων υπεύθυνων κύκλων του αγγλικού ιμπεριαλισμού επιβεβαιώνεται από αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα και γεγονότα, που χρονολογούνται πριν ακόμα από την πρώτη Διάσκεψη Ρούζβελτ - Τσώρτσιλ στο Κεμπέκ, πού μνημόνευσα πιο πάνω. Οι διευθύνοντες κύκλοι του αγγλικού ιμπεριαλισμού δεν περιορίστηκαν μόνο στη συνεργασία με τους έλληνες κουίσλινγκς, άλλα επιδίωξαν και ήλθαν σε επαφή και με τις Αρχές της Γερμανικής Κατοχής, για κοινούς ενάντια στο λαό μας σκοπούς. Ενάντια στις ίδιες τις αρχές του συμμαχικού αγώνα. Το παράδειγμα του νεοζηλανδού υπολοχαγού Στόττ είναι αρκετά χαρακτηριστικό και δεν πρέπει να ήταν τό μοναδικό. Η αντισυμμαχική δραστηριότητα του τελευταίου τον Ιούλη - Αύγουστο του 1943 προκάλεσε την αγανάκτηση της κοινής γνώμης της χώρας μας. Η ΒΣΑ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη αυτού του γεγονότος και να βγάλει από τους ώμους της μια τόσο βαριά ευθύνη, έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι ενέργειες του Στόττ οφείλονταν σε δική του πρωτοβουλία. Άλλα αν, πραγματικά, ή δραστηριότητα του νεοζηλανδού υπολοχαγού ξέφευγε από τα πλαίσια των συγκεκριμένων εντολών, το λιγότερο πού είχε να κάνει η ΒΣΑ ήταν να τον παραπέμψει σε στρατοδικείο. Η απλή μετάθεσή του, σαν μοναδική τιμωρία του, αποτελεί την καλύτερη ομολογία της ενοχής της ΒΣΑ, προσωπικά του τότε αρχηγού της Γουντχάουζ και γενικότερα της αγγλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις πού έγιναν στο Σεμινάριο του Λονδίνου[5], ο Στόττ, με τη μεσολάβηση του τότε δήμαρχου Αθηναίων, ήλθε σε επαφή, σε ουδέτερο έδαφος, με το γερμανό συνταγματάρχη Λάος, αρχηγό της γερμανικής μυστικής στρατιωτικής αστυνομίας στο Βαλκάνια. Σκοπός της συνάντησης ήταν η χάραξη μιας κοινής γενικής πολιτικής με αντικειμενικό στόχο την αποφυγή της αιματοχυσίας μεταξύ Γερμανών και ‘Αγγλων. Επίσης τη διερεύνηση πιθανοτήτων για χωριστή ειρήνη μεταξύ τους και χάραξη πολιτικής με στόχο την ανάσχεση της Σοβιετικής ‘Ενωσης.
Το ότι ο Στόττ δεν ενεργούσε αυτόβουλα φαίνεται από το γεγονός ότι στη Μ. Ανατολή παρασημοφορήθηκε και έγινε αμέσως συνταγματάρχης...

‘Ολα αυτά βέβαια ωχριούν μπροστά στις μεταπολεμικές αποκαλύψεις για τα «έργα και τις μέρες» του Αλλεν Ντάλλες στην Ελβετία, τις επαφές του σαν αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών των ΕΠΑ με ανάλογους πράκτορες του Χίτλερ. Ωστόσο ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ξεπέρασε κατά πολύ σε «φαντασία» και «τόλμη» τις επιδιώξεις των συναδέλφων του στις ΕΠΑ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ‘Αλμπερτ Σπέερ (υπουργού του Γ' Ράιχ), ο Τσώρτσιλ επιδίωξε και πέτυχε μυστική συμφωνία με τον Χίτλερ[6], για να εξασφαλίσει την κατοχή της Ελλάδας μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Με βάση τη συμφωνία αυτή ο Τσώρτσιλ ανέλαβε την υποχρέωση ν’ αφήσει τους χιτλερικούς να αποχωρήσουν απ’ την Ελλάδα ανενόχλητοι. Και ο Χίτλερ, σαν αντάλλαγμα, θα παρέδιδε έγκαιρα στα αγγλικά στρατεύματα τη Θεσσαλονίκη.
Η συμφωνία αυτή, απ’ όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, δεν έχει το ανάλογο της στη διάρκεια τού Β' Παγκόσμιου Πολέμου.


«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Για τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και τον κύριο εκπρόσωπό του στην περίοδο πού αναφερόμαστε — τον Ουίνστον Τσώρτσιλ — μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι: Απαρασάλευτη αρχή του, δόγμα πού καθοδήγησε τη δράση του και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Για να πετύχει το σκοπό του αυτόν — ιδιαίτερα, για να κρατήσει την Ελλάδα στο άρμα της βρετανικής αυτοκρατορίας — μέσω του επίορκου βασιλιά Γεωργίου Β' δεν δίστασε μπροστά σε τίποτε. Δεν υπάρχει βρωμιά πού να μη χρησιμοποίησε για να το πετύχει. Από την πάγια μέθοδο του «διαιρεί και βασίλευε...», μέχρι την πιο απίθανη καταπάτηση ηθικών αρχών, διακηρύξεων και συμφωνιών. Από τις σκοτεινές μηχανορραφίες, τις συνωμοσίες, τις δολιότητες, το χρήμα, την απάτη, τη συκοφαντία, μέχρι την ωμή βία και το ομαδικό έγκλημα. ‘Οπως έγινε με τη συντριβή των ένοπλων δυνάμεων μας στη Μ. Ανατολή. Και περισσότερο με την απρόκλητη ένοπλη επέμβαση του ενάντια στις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Ο Τσώρτσιλ και όσοι κινήθηκαν γύρω στο προσκήνιό του ή και στα παρασκήνια του ελληνικού δράματος στάθηκαν οι πιο γνήσιοι εκφραστές του αγγλικού ιμπεριαλισμού. Του κόσμου πού χαροπαλεύει και προσπαθεί να σωθεί με κάθε τρόπο από το μοιραίο τέλος του. Ο Τσώρτσιλ, για να κρατήσει την Ελλάδα — βασικό κρίκο στο σύστημα της βρετανικής αυτοκρατορίας — μπορούσε, αν βέβαια εξαρτιόταν απ’ αυτόν, να διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα. Να διασπάσει την τριπλή αντιχιτλερική συμμαχία και να χτυπήσει μαζί με τις ΕΠΑ και τούς χιτλερικούς τη Σοβιετική ‘Ενωση. Τέτοιες σκέψεις βλέπουμε να εκδηλώνονται ήδη από το Μάη του 1944. Σε τηλεγράφημά του προς τον ‘Αντονυ ‘Ηντεν (υπουργό τότε των Εξωτερικών) ο Τσώρτσιλ έγραφε:
«... Προφανώς πάμε για αναμέτρηση με τους Ρώσους, λόγω των συνωμοσιών τους στην Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα...»[7].

Σήμερα είναι διαπιστωμένο απ’ όλες τις πλευρές, ότι αν κάποιοι συνωμοτούσαν στη χώρα μας ενάντια στην ανεξαρτησία της αυτοί ήταν οι ιμπεριαλιστές, οι Αγγλοι κατά κύριο λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες.
Περισσότερο χαρακτηριστικό κι από αυτό είναι το τηλεγράφημα πού έστειλε πάλι ο Τσώρτσιλ στον ‘Ηντεν, από το Κεμπέκ, στίς 13 Σεπτέμβρη του 1944.
«... Υπάρχει μια γενική αντίληψη των επιτελείων — έλεγε ο Τσώρτσιλ — ότι σύντομα θ' αναμετρηθούμε με την ‘Αρκτο κι ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση γι' αυτό το σκοπό απ’ ότι ήμαστε πριν από δύο μήνες...»[8].

Το τηλεγράφημα αυτό είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό για τις προθέσεις των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, πού μελετούσαν συγκεκριμένα με τα επιτελεία τους το ενδεχόμενο επίθεσής τους ενάντια στη Σοβιετική ‘Ενωση.

‘Ενα πιο σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η τηλεγραφική διαταγή του Τσώρτσιλ στο στρατάρχη Μοντγκόμερυ, το Μάρτη του 1945, πού με οδηγίες του Τσώρτσιλ είχε δώσει διαταγή να συγκεντρωθεί ο γερμανικός οπλισμός και να αποθηκευθεί κατάλληλα,

«έτσι πού εύκολα να μπορεί να ξαναδοθεί στους γερμανούς στρατιώτες με τούς όποιους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε αν η σοβιετική επίθεση συνεχιστεί...»[9].

Υπάρχουν κι άλλα πάρα πολλά στοιχεία πού επαληθεύουν αυτή την πρόθεση του Τσώρτσιλ. Πάνω σ’ αυτά στηριζόμενος ο δυτικογερμανός δημοσιολόγος Σ. Χάφνερ έγραφε πριν λίγα χρόνια:
«η ελπίδα του Χίτλερ για σύγκρουση ανάμεσα σ’ ανατολή και δύση δεν ήταν πια τόσο άβάσιμη...»[10]

Τσώρτσιλ - Ρούζβελτ και το ελληνικό πρόβλημα


... Αυτές είναι μερικές βασικές αλήθειες απαραίτητες για τον καθένα πού θέλει να μάθει τα πραγματικά αίτια και τους κύριους υπεύθυνους για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944. Αν δεν ξεκινήσει κανείς απ’ αυτές τις αλήθειες, αν δεν πάρει υπόψη του τις γενικότερες επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, θα λαθέψει στα συμπεράσματά του. Το ίδιο θα λαθέψει, αν δεν έχει υπόψη του τον προσωρινό χαρακτήρα της τριπλής αντιχιτλερικής συμμαχίας, τις ενδογενείς αντιθέσεις της, πού μεγάλωναν όσο μίκραινε η δύναμη του Χίτλερ. Αν δεν έχει υπόψη του όλα αυτά κι άλλα ανάλογα στοιχεία, όση καλή διάθεση κι αν έχει να αποφύγει τις λαθεμένες εκτιμήσεις, δεν θα το πετύχει τελικά. Θα λαθέψει επίσης σίγουρα, αν η ερευνά του δεν καθοδηγηθεί και από τις μεταπολεμικές εξελίξεις... Αν δεν πάρει υπόψη του π.χ. τις επεμβάσεις των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στο σύνολό τους ή χωριστά.

Για το «Δεκέμβρη 1944» θα λαθέψει αν δεν δει τα γεγονότα σ’ όλες τις διαστάσεις τους, πριν και ύστερα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης θα απομακρυνθεί από την αλήθεια όποιος δεν θέλει να ξεκαθαρίσει το δρόμο της ιστορικής έρευνας από τις παγίδες της παραπλάνησης, πού έστησαν τότε σκόπιμα — για ευνόητους λόγους — ο Τσώρτσιλ και ο Ρούζβελτ. ‘Οποιος δηλαδή στηρίζει τη μελέτη του στο «απατηλό» πού προβάλλει από ορισμένα κείμενα, για δήθεν αντιφάσεις ανάμεσα στην αμερικανική και βρετανική πολιτική ή ειδικότερα για «διαφωνίες» του Ρούζβελτ με τον Τσώρτσιλ, πάνω στο «ελληνικό πρόβλημα».
Γιατί είναι γεγονός ότι πέρα από τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις πού πραγματικά υπήρχαν και υπάρχουν, αυτές αφορούσαν τα επιμέρους. Και αυτά έβρισκαν τον τρόπο να τα παραμερίζουν ανάλογα οι δύο ηγέτες, ξεκινώντας από το βασικό, το κοινό, το ταξικό πού τους ένωνε. Τα έλυναν στις ιδιαίτερες συναντήσεις τους όπου συζητούσαν, κοινό μυστικό πια σήμερα, μόνοι αυτοί — Ρούζβελτ και Τσώρτσιλ — χωρίς τις περισσότερες φορές να είναι μαζί τους ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί τους. Αυτό συνέβη οπωσδήποτε δύο φορές στο Κεμπέκ (το 1943 και το 1944) και μια στην Καζαμπλάνκα (στις 14-26 Γενάρη 1943). Εκεί κατάληγαν σε συγκεκριμένες κοινές αποφάσεις και μοίραζαν τούς ρόλους τους για τις περιοχές όπου θα δρούσαν από κοινού. Και τις άλλες επίσης περιοχές, όπου τον κύριο ρόλο θα έπαιζε ή μια από τις δύο χώρες, τόσο οι ΕΠΑ όσο και ή Αγγλία, για τη δοσμένη τουλάχιστο περίοδο...
...Τα πλαίσια μιας εισαγωγής είναι βέβαια πολύ περιορισμένα, για να σταθούμε πιο συγκεκριμένα στις κοινές αυτές αποφάσεις τού Ρούζβελτ και τού Τσώρτσιλ. Ομως για το θέμα πού μάς ενδιαφέρει εδώ, θα φέρουμε παρακάτω τα κυριότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Υστερα απ’ τη στροφή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Αντισυμμαχικές ενέργειες των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών

Σημείο αποφασιστικό για την εμφάνιση και προβολή των αντιθέσεων μέσα στην τριπλή άντιχιτλερική συμμαχία στάθηκε ή νίκη του Σοβιετικού Στρατού στο Στάλινγκραντ*. Το γεγονός αυτό βασικά και σε συνέχεια η νίκη στο Κουρσκ (1943) προκαθόρισαν τη νίκη των Ενωμένων Εθνών. Με τις νίκες αυτές σημειώθηκε η αποφασιστική στροφή στην πορεία του πολέμου. Από τότε η κυρίαρχη αντίθεση ανάμεσα στο φασιστικό άξονα από τη μια και όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις του κόσμου, με επικεφαλής την τριπλή αντιχιτλερική συμμαχία από την άλλη, αρχίζει βαθμιαία να εξασθενίζει. Με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο προβάλλει η βασική αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, κατά κύριο λόγο τη Σοβιετική Ενωση, πού εξακολουθεί να είναι ακόμα ή μόνη σοσιαλιστική χώρα.

Οι αγγλοαμερικανικοί ιμπεριαλιστές άρχισαν από τότε να σκέφτονται «τι θα γίνει με τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα». «Τι θα γίνει με τη Σοβιετική ‘Ενωση».
Μια φράση του Τσώρτσιλ μου φαίνεται τα λέει όλα:
«Στα μάτια μου — γράφει στ’ απομνημονεύματα του — ή σοβιετική απειλή αντικατέστησε τους ναζιστές εχθρούς»[11].

Πριν από την τριμερή Διάσκεψη της Τεχεράνης, το Νοέμβρη του 1943, ο Ρούζβελτ και ο Τσώρτσιλ συναντήθηκαν στο Κεμπέκ για πρώτη φορά (Αύγουστος 1943) και κατάληξαν σε κοινές βασικά συμφωνίες. Αμέσως μετά ο δεύτερος διαπραγματεύτηκε με τον Σμάτς, πρωθυπουργό της Νοτιοαφρικανικής ‘Ενωσης, και με ηγέτες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης για ένα αντισοβιετικό συνασπισμό. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ραδιουργίες των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών δεν περιορίζονται μόνο στη χώρα μας. Σ' όλα τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη υπήρχαν και δρούσαν μυστικές οργανώσεις...

«Βασικός σκοπός της "Βαλκανικής τους στρατηγικής" — γράφει ό Γ. Ντεμπόριν — ήταν να αποκατασταθεί η αγγλική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να επιβάλει στους λαούς αυτών των χωρών το αποικιακό καθεστώς του βρετανικού ιμπεριαλισμού και να δημιουργήσει την αντισοβιετική "ζώνη υγείας", μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε όργανο της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας...» [12].

Αυτές βέβαια οι ενέργειες, όπως σε τελευταία ανάλυση και η ένοπλη αγγλική επέμβαση το Δεκέμβρη του 1944, ήταν ένα μόνο μέρος της βαλκανικής πολιτικής του Τσώρτσιλ. Ο κύριος σκοπός του, πού δε δίστασε να τον υποστηρίξει με πρόταση πού υπόβαλε στη Διάσκεψη της Τεχεράνης και απορρίφτηκε, ήταν να γίνει απόβαση στα Βαλκάνια. Με την απόβαση αυτή υπολόγιζε ότι θα έκλεινε το δρόμο στον Κόκκινο Στρατό προς δυσμάς, όπου έλπιζε επίσης ότι η γερμανική αντίσταση θα ήταν πιο δυνατή και τα στρατεύματά του θα προσπερνούσαν τον Κόκκινο Στρατό, για να πνίξουν τις δημοκρατικές αντιφασιστικές δυνάμεις σ’ όλη την ΝΑ Ευρώπη, για να δημιουργήσουν εκεί θέσεις για το δυτικό ιμπεριαλισμό[13].

Χαρακτηριστικά σχετικά μ’ αυτό είναι τα λόγια του ‘Ελιοτ Ρούζβελτ (γιού του προέδρου) στο βιβλίο του «Με τα ίδια μου τα μάτια»:
«Κάθε φορά πού ο πρωθυπουργός (ο Τσώρτσιλ, σημ. Ν.Κ.) επέμενε για εισβολή στα Βαλκάνια, σ’ όλους τούς παρευρισκομένους γινόταν φανερός ο σκοπός πού επέμενε. Πριν απ’ όλα για να σφηνωθεί στην Κεντρική Ευρώπη, για να μην αφήσει τον Κόκκινο Στρατό στην Αυστρία, στη Ρουμανία κι ακόμα αν ήταν δυνατό και στην Ουγγαρία...»[13α]

Στα χαλκεία της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας

Η βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη, πού δημιουργήθηκε στα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια σχετικά με την Εθνική Αντίσταση και το Δεκέμβρη δεν παίρνει υπόψη της την ουσία και τις βασικές κατευθύνσεις της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στο «ελληνικό πρόβλημα». Αντίθετα διαμορφώνει εκτιμήσεις στηριγμένες σε στοιχεία πού δίνουν οι πρωτεργάτες του ελληνικού δράματος. Πρώτα και κύρια ο Τσώρτσιλ — ειδικά αυτός — για να δικαιώσει την απαράδεχτη επέμβασή του στα εσωτερικά μας το Δεκέμβρη του 1944 αντέστρεψε το νόημα των συζητήσεων πού είχε στη Μόσχα με τη σοβιετική αντιπροσωπεία και το χαρακτήρα της συμφωνίας πού έγινε για απόβαση στην Ελλάδα αγγλικών στρατευμάτων, σαν συμφωνία για χωρισμό σε ζώνες επιρροής. Κάτι περισσότερο. Θέλησε να τις εμφανίσει σαν «δικαίωμά» του για επέμβαση στα εσωτερικά μας για να χτυπήσει το δημοκρατικό κίνημα του λαού. Να αντιστρέψει τις ηθικές αξίες και να στηριχτεί στους εξωμότες του έθνους, τους συνεργάτες των καταχτητών. Να χτυπήσει αυτούς πού υπερασπίστηκαν τις ελευθερίες και την τιμή τού λαού στο σκληρό αγώνα του ενάντια στη φασιστική σκλαβιά. Αυτούς πού έμειναν πιστοί στις συμμαχικές αρχές και διακηρύξεις.

Κι όλα αυτά βέβαια τα επινόησε μεταπολεμικά με σκοπό από τη μια να σπιλώσει την αίγλη της Σοβιετικής ‘Ενωσης κι από την άλλη να δικαιολογηθεί απέναντι στην προοδευτική ανθρωπότητα. Απέναντι ιδιαίτερα στη φιλελεύθερη κοινή γνώμη της χώρας του.

Και ο τρόπος πού παρουσίασε τα γεγονότα στα «απομνημονεύματα» του ο Τσώρτσιλ είναι τόσο χοντροκομμένος, πού ούτε και τους αφελείς μπορεί να ξεγελάσει. Ενώ, γράφει, μεταφράζονταν όσα είχε πει στους σοβιετικούς ηγέτες σχετικά με τα ποσοστά επιρροής της ΕΣΣΔ και της Βρετανίας στα Βαλκάνια και την Ουγγαρία,

«έγραψα σ’ ένα φύλλο χαρτί τα ποσοστά αυτά και το έσπρωξα στον Στάλιν, πού στο μεταξύ είχε ακούσει τη μετάφραση. Για λίγο υπήρξε σιωπή. Σε συνέχεια παίρνει το μπλε μολύβι του το τσεκάρει και μάς το ξαναδίνει. Τα πάντα κανονίστηκαν σε τόσο χρόνο όσο περνά να γραφτούν...»[14]

Βεβαιώνεται ωστόσο υπεύθυνα ότι «το χαρτί αυτό δεν είναι καταχωρημένο στα αγγλικά πραχτικά της Σύσκεψης». Αλλά αν πραγματικά υπήρχε κι αν λέγονταν όλα αυτά τα εξωφρενικά, δεν θα έπρεπε να είχαν καταχωρηθεί; Ούτε λόγος να γίνεται βέβαια.

Στα σοβιετικά πραχτικά της σύσκεψης Στάλιν - Τσώρτσιλ στη Μόσχα στις 9.10.44 (αρχεία Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΣΣΔ) αναφέρονται σχετικά τα έξης:

«... Ο Τσώρτσιλ δηλώνει πώς ο ίδιος συνέταξε ένα αρκετά βρώμικο και κακοφτιαγμένο κείμενο, στο οποίο φαίνεται ο καθορισμός της επιρροής της Σοβ. Ενωσης και της Μ. Βρετανίας στη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Ο πίνακας συντάχτηκε από τον ίδιο, για να δείξει τι σκέφτονται οι Αγγλοι επί του προκειμένου»[15].

Να ποια είναι λοιπόν ή αλήθεια γύρω από αυτό το κείμενο. Και όσον αφορά το χαρακτηρισμό του από τον Τσώρτσιλ σαν «βρώμικο», υπάρχει κάποια σχετική δημόσια επιβεβαίωση από τον ίδιο. Στα απομνημονεύματα του σε συνέχεια μ’ όσα παραπάνω αναφέρθηκαν γράφει:

«’Υστερα από λίγο είπα: "Δεν θα εθεωρείτο μάλλον κυνικό, αν φαινόταν ότι αντιμετωπίσαμε αυτά τα θέματα... μ’ ένα τόσο πρόχειρο τρόπο; "Ας κάψουμε το χαρτί". Ό Στάλιν είπε: "’Οχι, φυλάξτε το"»[16].

Αυτή είναι η περίφημη «συμφωνία» για το χωρισμό σε σφαίρες επιρροής, πού χρόνια και χρόνια — πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα — οι ποικιλώνυμοι αντισοβιετικοί μας βομβαρδίζουν με τις άσφαιρες βολές τους.

Υπάρχουν ωστόσο και νηφάλιοι συγγραφείς, όπως π.χ. ο Σόλων Γρηγοριάδης, πού, παρά τα όποια άλλα λάθη τους, αναρωτιούνται.

«Και τι να έγινε άραγε αυτό το χαρτί, αφού δεν είναι καταχωρημένο στα επίσημα αγγλικά πρακτικά εκείνης της συνεδριάσεως;»
«...Η μήπως η πρόταση εκείνη αποτελούσε μιαν απλή κουβέντα του Τσώρτσιλ χωρίς συνέχεια; Και πώς μπορούσε να γίνει ένας παρόμοιος κολοσσιαίας σημασίας διακανονισμός με ένα απλό χαρτάκι του Τσώρτσιλ, στο όποιο ο Στάλιν αρκέστηκε να ρίξει μια ματιά και το χάρισε κατόπιν στον κάτοχό του;»[17]


Αλλά και ο Χάριμαν, πρεσβευτής των ΕΠΑ, τότε, στη Μόσχα, πού παρακολούθησε σαν παρατηρητής τη σύσκεψη δεν αναφέρει τίποτε σχετικό.
‘Ηταν δυνατό να παραλείψει κάτι τέτοιο από την έκθεσή του πού έστειλε την άλλη κιόλας μέρα στον πρόεδρο Ρούζβελτ;

«... Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ανάφερε ο Χάριμαν, ο πρωθυπουργός (εννοούσε τον Τσώρτσιλ, Ν.Κ.) νομίζει ότι έχει ήδη αποκτήσει την έγκριση του Στάλιν να μη βάλει το χέρι του και να χρησιμοποιήσει τη σοβιετική επιρροή για να εμποδίσει τους έλληνες κομμουνιστές από του να ασκήσουν φθοροποιό επιρροή...»[18]

Αυτά είναι όλα κι όλα πού αναφέρει σχετικά ό αμερικανός διπλωμάτης. Κι ούτε λέξη απ’ όλες τις φαντασίες με τις οποίες ο Τσώρτσιλ επιδίωξε να παραχαράξει την ιστορική αλήθεια.

Ποιά είναι η ιστορική Αλήθεια

Τα ντοκουμέντα πού δόθηκαν τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα από το φόρεϊν ‘Οφις μαζί μ’ άλλα στοιχεία χρησίμεψαν σε επώνυμους συγγραφείς και ανώνυμους λιβελογράφους σαν διεγερτικό της όρεξης τους για μια νέα αντισοβιετική εξόρμηση. ‘Ολοι αυτοί, ποιός λίγο ποιος πολύ, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, προσπαθούν να οικοδομήσουν πάνω σ’ αυτό το ανεπιβεβαίωτο «χαρτί» του Τσώρτσιλ διάφορες επινοήσεις, για να παρουσιάσουν σαν αναμφισβήτητο γεγονός μια «συμφωνία» ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και την Αγγλία, πού ποτέ δεν είχε γίνει. Θέλουν έτσι σκόπιμα να εμφανίσουν τη Σοβιετική Ενωση σαν συνυπεύθυνη για τα εγκλήματα πού διαπράχθηκαν σε βάρος του ελληνικού λαού από τούς άγγλους και αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

‘Εχουμε εδώ μια προϋποδομή της «Θεωρίας» των «δύο υπερδυνάμεων» με δυο κύριες αιχμές. Με την πρώτη και βασική επιδιώκεται να φορτωθεί στις πλάτες της Σοβιετικής ‘Ενωσης η ηθική ευθύνη για όλα τα εγκλήματα πού διαπράχθηκαν σε βάρος του ελληνικού λαού. Να διαστρεβλωθεί η φύση και η ουσία της πολιτικής της, να ταυτιστεί με τους ιμπεριαλιστές. Ενώ με τη δεύτερη πάνε να βγάλουν λάδι τις ΕΠΑ και τον πρόεδρο Ρούζβελτ, το συνένοχο και συνυπεύθυνο του Τσώρτσιλ στην ελληνική τραγωδία.

Ποιά, λοιπόν, είναι η νέα όψη του ζητήματος;

Ας το δούμε όσο γίνεται πιο καθαρά, στα πλαίσια πάντα μιας εισαγωγής.
Με τη θυελλώδη ανάπτυξη της προέλασης του Κόκκινου Στρατού την άνοιξη του 1944 διαγράφονταν πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τους υπόδουλους λαούς της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης. Για τον Τσώρτσιλ ειδικά αυτό σήμαινε θάψιμο των ονείρων του για όλα τα Βαλκάνια, όπως είδαμε παραπάνω. Εκεί πού τελικά είχε ακόμη ελπίδες κάτι να προλάβει ο Τσώρτσιλ ήταν η Ελλάδα. Αλλά τον ανησυχούσε η άνοδος του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος στη χώρα μας. Ιδιαίτερα ύστερα από τη δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Τα πράγματα τον πίεζαν και προβληματιζόταν πώς θα αποβίβαζε τα στρατεύματά του στη χώρα μας, όχι βέβαια για να βοηθήσει το συμμαχικό αγώνα, καταδιώκοντας τους Γερμανούς έξω από τα ελληνικά σύνορα, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να τα χρησιμοποιήσει για να πνίξει το λαϊκό δημοκρατικό μας κίνημα.
Για να αποβιβάσει όμως στρατεύματα στην Ελλάδα ήταν απαραίτητες δύο προϋποθέσεις:
α) Να δώσει τη συγκατάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση και
β) Να συμφωνήσουν οι δύο σύμμαχες δυνάμεις: οι ΕΠΑ και η Σοβιετική ‘Ενωση. Και για μεν την ελληνική κυβέρνηση ο Τσώρτσιλ δεν σκοτιζότανε. Εξάλλου ο Ρούζβελτ είχε από καιρό μείνει σύμφωνος. Δεν του έμενε λοιπόν ουσιαστικά παρά μόνο να συμφωνήσει και η κυβέρνηση της Σοβιετικής ‘Ενωσης.

Για το σκοπό αυτό ο Τσώρτσιλ ανάθεσε στον ‘Ηντεν ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις με το διπλωματικό δρόμο πάνω στην εξής βάση: Ν’ αναγνωριστεί δικαίωμα στρατιωτικής ενέργειας του Σοβιετικού Στρατού στη Ρουμανία με ανάλογο δικαίωμα της Αγγλίας στην Ελλάδα.
Υστερα από τη βολιδοσκόπηση αυτή, ό Τσώρτσιλ απευθύνθηκε στον Στάλιν, ο οποίος ύστερα από μερικές μέρες έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Η Σοβιετική Κυβέρνηση δεν θα είχε αντιρρήσεις, όμως την τελική της απάντηση θα δώσει αν είναι σύμφωνες οι ΕΠΑ»[19].

Ακολουθεί κάποιο χρονικό διάστημα ανταλλαγής επιστολών Τσώρτσιλ με Ρούζβελτ και στις 12 Ιούλη φτάνει στη Μόσχα μήνυμα του πρώτου προς τον Στάλιν σχετικά με το ίδιο πρόβλημά. Θα το παραθέσουμε ολόκληρο. Το ίδιο θα κάνουμε και για την απάντηση του Στάλιν στον Τσώρτσιλ. Ετσι θα φανούν πιο καθαρά στον αναγνώστη οι διάφορες «ταχυδακτυλουργίες» και η καπηλεία πού γίνεται σε βάρος της Σοβιετικής ‘Ενωσης. Σε βάρος, σε τελευταία ανάλυση, της ιστορικής αλήθειας.

Παραθέτουμε αμέσως παρακάτω βασικά αποσπάσματα από τα δύο κείμενα:
Το μήνυμα του Τσώρτσιλ στον Στάλιν είναι καταχωρημένο στην «αλληλογραφία» Στάλιν - Ρούζβελτ - Τσώρτσιλ. Από τον Τσώρτσιλ στο Στάλιν:

«Πριν λίγες βδομάδες ο κ. ‘Ηντεν πρότεινε στον Πρεσβευτή σας να πάρει την πρωτοβουλία η Σοβ. Κυβέρνηση στη Ρουμανία και η Βρετανική το ίδιο στην Ελλάδα». Κι εξηγεί ότι αυτό έγινε για να αποφύγουν τις δυσκολίες ανταλλαγής τηλεγραφημάτων από τρεις πλευρές. «‘Υστερα πάρα πολύ έγκαιρα ο κ. Μολότοφ πρότεινε να πληροφορήσουν την κυβέρνηση των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πράγμα πού έκαμα και ήθελα πάντα να κάμω, και ύστερα από μερικές επιφυλάξεις ο πρόεδρος (ο Ρούζβελτ, σημ. Ν.Κ.) συμφώνησε να γίνει δοκιμαστικά για τρεις μήνες». — 'Ορίζει σε συνέχεια ότι οι 3 μήνες θα είναι ο Ιούλης, Αύγουστος και Σεπτέμβρης, και ρωτά τη γνώμη του Στάλιν αν είναι σύμφωνος και προσθέτει: «Κανένας δε θα μπορέσει να πει ότι θίγεται έτσι το μέλλον της Ευρώπης ούτε ότι τη χωρίζουμε σε σφαίρες... αλλά εμείς — συνεχίζει στο μήνυμά του ο Τσώρτσιλ — μπορούμε να εξασφαλίσουμε καθαρή πολιτική σε κάθε θέατρο και θα το κοινοποιήσουμε σ’ όλους τους άλλους για ότι κάνουμε. Αν όμως εσείς με πληροφορήσετε ότι δεν υπάρχει γι' αυτό καμιά ελπίδα, δεν θα το παρεξηγήσω...». (Οι υπογραμμίσεις Συντ/τη)[20].

Να και ή σχετική απάντηση τού Στάλιν γραμμένη 3 μέρες αργότερα (15.7.1944).

«... Πήρα το μήνυμά σας της 12 Ιούλη.
»1. Σε σχέση με το ζήτημα για Ρουμανία και Ελλάδα, εδώ δεν είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι σε σας είναι κιόλας γνωστό από την αλληλογραφία του πρεσβευτή μας στο Λονδίνο με τον κ. ‘Ηντεν. ‘Ενα μου είναι ξεκάθαρο, ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις γι' αυτό το ζήτημα και θα ήταν καλύτερο να επανέλθουμε, όταν θα πάρουμε την αμερικανική απάντηση στο ζήτημά μας, μέχρι πού να γίνουν γνωστές οι παρατηρήσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης»[21].


Από την απάντηση αυτή του Στάλιν ανατρέπονται πάρα πολλά απ’ όσα επιχειρούν σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης οι κάθε λογής «σοβιετολόγοι».

Η Σοβιετική Κυβέρνηση κατανοούσε ότι δεν είχε δικαίωμα ν’ αποκλείσει ένα σύμμαχο από το να πάρει μέρος σε μια στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στον κοινό εχθρό. ‘Εμενε όμως παράλληλα πιστή στην αρχή της ομοφωνίας ανάμεσα στους τρεις μεγάλους συμμάχους. Γι' αυτό πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι να έλθει η αμερικανική απάντηση. Στον κάθε καλόπιστο μελετητή της ιστορίας είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη κατηγορηματική άρνηση της Σοβιετικής ‘Ενωσης στην πρόταση αυτή του Τσώρτσιλ, και μάλιστα για ορισμένο χρονικό διάστημα — τριών μηνών — δεν μπορούσε να έχει νόημα...

«... Η πρόταση αυτή καθαυτή — αναφέρεται στην Ιστορία της Διπλωματίας της ΕΣΣΔ — δεν αποτελούσε τίποτε το ασυνήθιστο. Θα ήταν εντελώς φυσικό, εάν τα αγγλικά στρατεύματα πού βρίσκονταν στη διάρκεια του πολέμου κοντά στην Ελλάδα βοηθούσαν το σύμμαχο ελληνικό λαό, για να διώξει τους γερμανούς καταχτητές και βέβαια με τη συγκατάθεση των ίδιων των Ελλήνων»[21β]. (Υπογράμμιση του Ν.Κ.)

‘Ηταν άλλωστε πολύ φυσικό στα πλαίσια των γενικών σκοπών του πολέμου και του καταμερισμού των ευθυνών, ανάμεσα στους τρεις μεγάλους συμμάχους, ο καθένας να πάρει μέρος με βάση τις πιο πρόσφορες στρατηγικές θέσεις πού κατείχε. Και όσο για τη Μ. Βρετανία δέ γεννιέται αμφιβολία ότι αυτή είχε τη μεγαλύτερη δυνατότητα να καταδιώξει τούς χιτλερικούς από την Ελλάδα.
Μια, λοιπόν, ενδεχόμενη άρνηση της Σοβιετικής ‘Ενωσης θα σήμαινε, ουσιαστικά, άρνησή της σε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της σύμμαχης της Αγγλίας. Δικαίωμα και υποχρέωση πού απόρρεε από την ίδια ακριβώς τη διάταξη των ένοπλων της δυνάμεων, να εκπληρώσει το μερίδιο των ευθυνών της απέναντι στο συμμαχικό αγώνα ενάντια στους χιτλερικούς. ‘Ετσι, το μόνο πού μπορούσε και είχε υποχρέωση, κατά τη γνώμη μας, να κάμει η Σοβιετική Ενωση, ήταν να επιφυλαχθεί μέχρι πού και η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει θέση πάνω στο πρόβλημα. Αυτό και έγινε. Τυχόν απορριπτική θέση της σοβιετικής κυβέρνησης θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των αρχών συνεργασίας και θα όξυνε τις σχέσεις ανάμεσα στους τρεις μεγάλους συμμάχους, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Η Σοβιετική 'Ενωση προσηλωμένη στις αρχές της Συμμαχίας

Σε συνέχεια με τα παραπάνω έχουμε τις ακόλουθες εξελίξεις:
Στις 12 Σεπτέμβρη 1944 ο Ηντεν ανήσυχος από τη θεαματική προέλαση του στρατάρχη Τολμπούχιν στη Βουλγαρία, επικεφαλής των σοβιετικών στρατευμάτων, έστειλε μήνυμα στον Τσώρτσιλ, πού μαζί με τον Ρούζβελτ διασκέπτονταν στο Κεμπέκ από τις 11 μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη.

«...Η ρωσική κίνηση — έλεγε ο ‘Ηντεν ανάμεσα στ’ άλλα — έχει δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση από τη στιγμή πού, ακόμη κι αν οι Ρώσοι δεν μπουν σε ελληνικό έδαφος, η παρουσία τους στα Βαλκάνια δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις. Αν δεν εμφανιστούν σύντομα βρετανικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, η επιρροή της Μ. Βρετανίας θα δεινοπαθεί. Από πολιτικής πλευράς νομίζω ότι χρειάζεται απόλυτα να μπουν βρετανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, για να ισοσταθμίσουν την παρουσία των ρωσικών στη Βουλγαρία». Και για να προληφθεί «κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο» ζητά την έγκριση του Τσώρτσιλ να του επιτρέψει να ενεργήσει μέσω του άγγλου πρεσβευτή στη Μόσχα, για να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Σοβιετικής Κυβέρνησης για την είσοδο των αγγλικών στρατευμάτων στη χώρα μας. «Οι ενέργειες αυτές, καταλήγει ο ‘Ηντεν, θα είναι πιο αποτελεσματικές πριν και όχι μετά την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Ελλάδα...»[21α]

1η Δεκέμβρη 1943. Οι τρεις μεγάλοι στη συνδιάσκεψη της Τεχεράνης, όπου αποφασίστηκε «ή πραγματοποίηση μιας ειρήνης πού να στηρίζεται στην πλειοψηφία των λαών και ή εξαφάνιση των δεινών και του τρόμου τού πολέμου για πολλές γενεές»

‘Αρα μέχρι και τις 12 Σεπτέμβρη 1944 φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανενός είδους συγκατάθεση από τη Σοβιετική Κυβέρνηση σχετικά με την απόβαση αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε συνεπώς συμφωνία. Αλλά και τα σοβιετικά στρατεύματα πού είχαν φτάσει στα σύνορά μας δεν μπορούσανε να μπούνε όπως και δεν μπήκανε στη χώρα μας. ‘Οχι, ίσως, τόσο για λόγους γενικότερου στρατηγικού ελιγμού όσο κυρίως για ευρύτερους λόγους αρχών. Οι αποφάσεις ανάμεσα στους «τρεις μεγάλους», όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, παίρνονταν ύστερα από σύμφωνη γνώμη τους. (Αρχή ομοφωνίας).
Αυτά βασικά και σαν απάντηση σ’ όσους ρωτάνε «γιατί δεν μπήκανε τότε τα σοβιετικά στρατεύματα στη χώρα μας». Και προπάντων για κείνους πού κατηγορούν την ΕΣΣΔ, σκεπασμένα ή απροκάλυπτα, όπως έκαμε π.χ. ο Δ. Παρτσαλίδης με το γράμμα του στην Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ το 1966 και σ’ άλλες περιπτώσεις...

...Υστερα από την επιστροφή του από το Κεμπέκ, ο Τσώρτσιλ έστειλε μήνυμα στο Στάλιν (27.9.44) πού ζητούσε να συναντηθούν στη Μόσχα. Ο Στάλιν δεν μπορούσε ασφαλώς ν’ αρνηθεί μια τέτοια συνάντηση, πού έγινε στις 9.10.1944. Για όσα στη συνάντηση εκείνη απασχόλησαν τους Τσώρτσιλ και Στάλιν σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα αναφέρθηκα πιο πάνω.
 
Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές αυτοδιαψεύδονται

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του ζητήματος. Μια «θεωρία» πού τη χάλκευσε η ΣΙΑ με διάφορους επώνυμους και ανώνυμους πλαστογράφους της αλήθειας. Πρόκειται για το ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και πιο συγκεκριμένα για το ρόλο πού έπαιξε ό Φραγκλίνος Ρούζβελτ την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη «θεωρία» πού χάλκεψε η ΣΙΑ, επιχειρήθηκε να «βγει λάδι» ο τότε πρόεδρος των ΕΠΑ και να φορτωθούν στις πλάτες της Σοβιετικής ‘Ενωσης οι ευθύνες για τα εγκλήματα πού διαπράχθηκαν, σε βάρος του λαού μας, από τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.

‘Ενας απ’ αυτούς πού υιοθέτησαν και προβάλλουν τη «θεωρία» αυτή είναι και ο κ. Βάσος Μαθιόπουλος. Στο βιβλίο του «Η Ελληνική Αντίσταση 1941-1944 και οι Σύμμαχοι» ο κ. Β.Μ., στηριζόμενος σ’ όσα αναφέρει σχετικά ο γνωστός πράκτορας της ΣΙΑ Σουλτσμπέργκερ[21], υποστηρίζει ότι δήθεν ο Ρούζβελτ δεν ήξερε τίποτε για τις προθέσεις του Τσώρτσιλ σε βάρος της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλήθεια απ’ αυτή. Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, όπως συνάγεται από αναμφισβήτητα στοιχεία, ήξερε από καιρό τα σχέδια του Τσώρτσιλ για την Ελλάδα και ήταν σύμφωνος μ’ αυτόν. Το παρακάτω τηλεγράφημά του της 26 Αύγουστου 1944 προς τον άγγλο πρωθυπουργό είναι η καλύτερη επιβεβαίωση.

«Καμιά αντίρρησης να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να έχετε πρόχειρον μίαν βρετανικήν δύναμιν επαρκή, ώστε να διατηρήσετε την τάξιν εις την Ελλάδα, όταν οι Γερμανοί εκκενώσουν την χώραν. Δεν έχω επίσης αντίρρησιν όπως ο στρατηγός Ουίλσον χρησιμοποίηση τα αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα τα όποια θα είναι διαθέσιμα κατά την στιγμήν εκείνην...»[22]

Το μήνυμα αυτό είναι πολύ αποκαλυπτικό και αποστομωτικό για τους αυτόκλητους ή με παραγγελία συνηγόρους υπεράσπισης των ΕΠΑ, πολύ περισσότερο, γιατί αναφέρεται απ’ τον ίδιο τον Τσώρτσιλ.

‘Ενα άλλο, ακόμη προγενέστερο, τηλεγράφημα του αμερικανού προέδρου στον άγγλο πρωθυπουργό επιβεβαιώνει το ίδιο εύγλωττα την άποψή μας αυτή. Πρόκειται για την επιδοκιμασία του Ρούζβελτ στην ωμή βία με την όποια ο Τσώρτσιλ διάλυσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας στη Μ. Ανατολή:

«Ελπίζω, -έλεγε ο πρώτος σε μήνυμά του στις 18 Απρίλη 1944 προς τον Τσώρτσιλ,- ότι η γραμμή της δραστηριότητάς σας σε σχέση μ’ αύτό το πρόβλημα οδηγεί στην επιστροφή των Ελλήνων στο στρατόπεδο των συμμάχων»[23].

Με την υπογραμμισμένη από μένα φράση φαίνεται καθαρά ότι ο Ρούζβελτ ήταν σαφώς αντίθετος με κάθε δημοκρατική προοδευτική εξέλιξη στη χώρα μας, όπως και γενικότερα. Κι ακόμη κάτι επίσης σημαντικό. «Συμμάχους» του ο Ρούζβελτ θεωρούσε μόνο τους άγγλους ιμπεριαλιστές, όχι και τη Σοβιετική ‘Ενωση.
Υπάρχουν κι άλλα ανάλογα στοιχεία, αλλά θα αρκεστώ στο παρακάτω, το πιο αποκαλυπτικό. Πρόκειται για τη μαρτυρία μιας υπεύθυνης προσωπικότητας πού δεν μπορεί να θεωρηθεί από κανένα διαβλητή, πολύ περισσότερο να εξαιρεθεί από τον κ. Β. Μαθιόπουλο. Γιατί ο μάρτυρας πού θα παρουσιάσω εδώ θεωρείται από τον τελευταίο σαν «αληθινός φιλελεύθερος διπλωμάτης» και «φιλέλληνας». Πρόκειται για τον Λίνκολν Μακ Βή, πού για πολλά χρόνια, μέχρι και το 1947, ήταν πρεσβευτής των ΕΠΑ στην Ελλάδα. Και πρόκειται για μαρτυρίες πού κατάθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο και συνεπώς απόλυτα υπεύθυνες.

Ο Μακ Βή αποκαλύπτει αποστομωτικά ανάμεσα σε ποιούς έγινε πραγματικά η «μοιρασιά». Και βεβαιώνει υπεύθυνα ότι όλα κανονίστηκαν στην Καζαμπλάνκα (14-26 Γενάρη 1943). Κι αποδείχνεται ακόμη ότι o «φιλέλληνας» αυτός είχε αντίθετες απόψεις από τον Ρούζβελτ σ’ ότι αφορά τη συμφωνία του με τον Τσώρτσιλ για την Ελλάδα.

Και δεν ήταν βέβαια ο μόνος. ‘Οταν το Φλεβάρη του 1944, στο Κάιρο, οι αγγλοαμερικάνοι ρύθμιζαν τα σχετικά με την «απελευθέρωση» της χώρας μας, ο Μακ Βή έστειλε, όπως λέγει ο ίδιος, τηλεγράφημα στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΕΠΑ και διατύπωσε τις αντιρρήσεις του για το ρόλο πού είχε ανατεθεί στους Αγγλους, επειδή «οι Βρετανοί θα παράσχουν και τα στρατεύματα και τη διοίκηση και εμείς θα προσφέρουμε μόνο 20-25 πολιτικούς υπαλλήλους». ‘Ετσι κατά τον Μακ Βή οι «κοινές» επιχειρήσεις σημαίνουν ότι «μόνο οι ευθύνες θα είναι κοινές, αλλά ότι ο έλεγχος θα βρίσκεται σε βρετανικά χέρια...».
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η απόδειξη για όσα αντίθετα με την ιστορική αλήθεια υποστηρίζονται από τους παραχαράκτες της. Ο Μακ Βή κατάθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση πού είχε με τον πρόεδρο Ρούζβελτ του είπε «κάτι πολύ ενδιαφέρον» για το θέμα αυτό.

«Δεν θα στείλω ούτε έναν αμερικανό στρατιώτη στην Ελλάδα».

Και επειδή ο Μακ Βή επέμεινε για το «ψητό»! Για το ποιοι δηλαδή θα «έχουν εκεί τη διοίκηση στα χέρια τους», ο Ρούζβελτ του απάντησε:
«Σας αναφέρω ότι είπα στον Ουίνστον να τα κοιτάξει αυτά». Εκείνος (ο Τσώρτσιλ, σημ. Ν.Κ.) μου απάντησε: «Υστερα από τον πόλεμο θα βρω εκεί τον μπελά μου».

Σε συνέχεια ό πρόεδρος Ρούζβελτ πρόσθεσε:

«Ο αμερικανικός λαός θα ζητήσει να γυρίσει όλος ο στρατός του από την Ευρώπη. Πρέπει όμως να φροντίσουμε τη Γερμανία και τη Γαλλία πού θα μας ζητούν εκεί. Γι αυτό δεν θέλω να στείλω στρατό στα Βαλκάνια. Γιατί αν πάμε εκεί, θα μείνουμε πολύ καιρό.»[24].

Αυτά τα «λίγα» είναι σημαντικά και υπεραρκετά για να τινάξουν στον αέρα τόνους από χαρτί και μελάνι πού ξοδεύτηκαν για να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια σε βάρος της Σοβιετικής ‘Ενωσης σαν δήθεν συνυπεύθυνης για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος του λαού μας. Σε βάρος κι άλλων λαών, στη διάρκεια και, ιδιαίτερα, ύστερά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δόλιες ενέργειες των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών ενάντια στις ελευθερίες των λαών

‘Οσοι διάβασαν τα απομνημονεύματα του στρατηγού Ντε Γκώλ θα έχουν σχηματίσει μια λεπτομερή και θεμελιωμένη αντίληψη της επεμβατικής πολιτικής των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά μιας σύμμαχής τους ιμπεριαλιστικής δύναμης, της Γαλλίας. Ακόμη περισσότερο προκλητικές ήταν οι επεμβάσεις τους στη Γιουγκοσλαβία, το Βέλγιο και την Πολωνία, για να εγκαταστήσουν στην εξουσία ανθρώπους πού θα εξυπηρετούσαν δουλικά τα συμφέροντά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Τσώρτσιλ, στην πολύπλευρη δραστηριότητα των μυστικών οργανώσεων του, έδρασε και προσωπικά. ‘Ετσι τον Αύγουστο του 1944, πριν συναντηθεί με τον Ρούζβελτ στο Κεμπέκ — το Σεπτέμβρη του 1944 — ο Τσώρτσιλ συναντήθηκε με τον Πάπα Πίο τον XII στη Ρώμη και σε συνέχεια «μάζεψε τους εκπροσώπους όλων των αντιδραστικών κύκλων της Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης: τους Ούγγρους του Χόρτυ και τους Αψβούργους Αυστριακούς, τους Πολωνούς του Αντερς και τους Βουλγάρους μοναρχικούς, τους Ρουμάνους εθνικομοναρχικούς και τούς γιουγκοσλάβους τσέτνικους τού Μιχαήλοβιτς, τούς έλληνες μοναρχοφασίστες καί τους Αλβανούς μπαλίστες, και τους ζήτησε να προετοιμάσουν τους όρους γιά την εισβολή των αγγλικών στρατευμάτων στις χώρες τους...»[25].

Η θέση της Σοβιετικής ‘Ενωσης

Διαφορετική εντελώς ήταν η στάση της Σοβιετικής ‘Ενωσης απέναντι στό στρατηγό Ντέ Γκώλ, σαν επικεφαλής της Επιτροπής γιά την Απελευθέρωση της Γαλλίας. Καί σ’ αύτή την περίπτωση, όπως και γενικότερα στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η Σοβιετική ‘Ενωση βάσισε τήν εξωτερική πολιτική της στην αρχή της μη επέμβασης. ‘Ολα τα γεγονότα, όλα τα επίσημα στοιχεία, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κι ύστερα απ’ αυτόν, όλες οι συμφωνίες, από εκείνη της Τεχεράνης μέχρι και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, φέρνουν την ανεξίτηλη σφραγίδα, τη χρυσή βούλα της λενινιστικής αρχής, της ειρηνικής συνύπαρξης και της μη επέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. ‘Ετσι χαρακτηρίζεται από το Σόλωνα Γρηγοριάδη: «Δεκέμβριος 1944», Εκδόσεις Φυτράκη.
2. Ο ίδιος. Βλέπε Σ. Γρηγοριάδη «Ο Δεκέμβριος 1944», Εκδόσεις Φυτράκη, σ. 93.
3. Β. Μαθιόπουλου, Η Ελληνική Αντίσταση 1941-1944 και οι Σύμμαχοι, Εκδόσεις Παπαζήση, σ. 229-240.
4. Β. Μαθιόπουλου, στο ίδιο σ. 158.
5. Εφ. Βήμα 28 Μάη 1978, αποκαλύψεις του Χόναγκεν Φλάισερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
6. Β. Μαθιόπουλου, στο ίδιο σ. 333-343.
7. Γιάν. Ανδρικόπουλου: 1944 Κρίσιμη Χρονιά, Τόμ. Α', αριθ. τηλεγραφ. 90.
8. Γιάν. Ανδρικόπουλου, στό ίδιο, Τόμ. Β', άριθ. τηλεγραφ. 210.
9. “The Daily Ηerald” 24.11.1954 (καί Ντεμπόριν 504).
10. Τρουχανόβσκη: Πολιτική Βιογραφία του Ο. Τσώρτσιλ — Εκδόσεις «Σκέψη», Μόσχα 1977. 11. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος — Υπουργείο ‘Αμυνας ΕΣΣΔ — Γ. Ντεμπόριν. Eλλ. μετάφρ. Αθήνα 1959, σ. 504. / Στο ίδιο πιο πάνω σ. 300.
12. Στο ίδιο πιο πάνω σ. 321.
13. Ιστορία της Εξωτερικής Πολιτικής της Σοβ. Ένωσης (1917-1945) «Εκδόσεις Επιστήμη», Μόσχα 1977 Ρώσικα, τόμ. 1, σ. 457. / ‘Ελιοτ Φρ. Ρούζβελτ «Με τα ίδια μου τα μάτια» Μόσχα 1947 (Ρώσικα) σ. 186-7. 13β. / Γ. Ντεμπόριν, στο ίδιο σελ. 321-22
14. Ο. Τσώρτσιλ — Απομνημονεύματα (Ελληνική Μετάφραση) τόμ. 6ος, βιβλ. 1ο, σ. 202-3.
15. Περιοδικό (Ρώσικο) «Διεθνής Ζωή», Μόσχα 1958, τόμ. 8ος, σ. 72-79.
16. Σόλ. Γρηγοριάδη «Δεκέμβρης 1944», σ. 123.
17. Σόλ. Γρηγοριάδη «Δεκέμβρης 1944», σ. 123.
18. Σόλ. Γρηγοριάδη «Δεκέμβρης 1944», σ. 123.
19. Γιάννη Ανδρικόπουλου, στο ίδιο, τόμ. Α', άριθ. 104.
20. Αλληλογραφία Πρωθυπ. Σοβ. ‘Ενωσης, Προέδρου ΕΠΑ, Πρωθυπ. Μ. Βρετανίας. Στην περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου 1944-45. Κρατικές πολιτικές εκδόσεις — Ρώσικα, Μόσχα 1957 (αρ. 294) σ. 238-239 και Ιστορία της Διπλωμ. της Σ.Ε. έκδοση Μόσχας (Ρώσικα) Τόμ. 5ος, Βιβλ. 1ο, σ. 524.
21. Ιστορία της Διπλωματίας της Σοβ. ‘Ενωσης, σ. 524. / Γιάννη Ανδρικόπουλου, στο ίδιο τόμ. Β' αριθ. τηλεγρ. 208/12.9.44. / Β. Μαθιόπουλου, στο ίδιο, σ. 204-206
22. Ο. Τσώρτσιλ — Απομνημονεύματα, τόμ. 6ος, βιβλ. 1ο, σ. 106.
23. Γιάν. Ανδρικόπουλου, στο ίδιο τόμ. Α' αριθ. τηλεγρ. 54.
24. Εφημ. «Ακρόπολις» Αθήνα — 5 Απρίλη 1977.
25. Β' Παγκ. Πόλεμος — Υπ. ‘Αμυνας ΕΣΣΔ — Γ. Ντεμπόριν, έλλ. μετάφρ. 1959 Αθήνα σ. 414-15.

Μέρος της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ από το βιβλίο "Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944" του Νίκανδρου Κεπέση έκδοση Σύγχρονης Εποχής 1980

*Ο Νίκανδρος Κεπέσης γεννήθηκε στη Μάκρη Μικράς Ασίας, το 1914. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στον Πειραιά το 1931 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορα εργοστάσια και σε λατομεία σαν εργάτης και υπάλληλος.
Από τα γυμνασιακά του χρόνια πήρε μέρος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας μας από τις γραμμές της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) και αργότερα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Πολέμησε σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός στον πόλεμο 1940-41. Στα χρόνια της φασιστικής κατοχής πήρε από την αρχή δραστήριο μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στην απελευθέρωση ήταν καπετάνιος του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ, του Πειραιά.
Για την πατριωτική του δράση πιάστηκε από το μεταδεκεμβριανό καθεστώς, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Εμεινε στις φυλακές, χωρίς διακοπή, πάνω από 17 χρόνια, ως το Δεκέμβρη του 1963. Η στρατοκρατική φασιστική δικτατορία τον εκτόπισε σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επί 5 χρόνια.
Από το 1950, ο Νίκανδρος Κεπέσης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από τον Ιούλη του 1978 είναι βουλευτής της Β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά.
Εχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το βιβλίο του «Ο Δεκέμβρης 1944» έχει ιδιαίτερη άξια γιατί ο Νίκανδρος Κεπέσης στάθηκε ένας από τους πρωτεργάτες των ηρωικών αγώνων του πειραιώτικου λαού, που περιγράφει, και ιδιαίτερα της «μάχης της Ηλεκτρικής», πού κατέχει ξεχωριστή θέση σ’ αυτούς τους αγώνες.

 

28 σχόλια:

  1. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος ήταν Ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο μεριές των καπιταλιστικών κρατών. Με Κ.Δ στα χέρια των Μπολσεβίκων και μετά το 1935 τα Κ.Κ θα είχαν στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και θα εφάρμοζαν τον ΕΛΙΓΜΟ των Λαικών Μετώπων με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. Ετσι το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα έκανε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με την αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της θα αντιμετώπιζε τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Θεωριτικοποίηση του ΕΛΙΓΜΟΥ κατέστρεψε το Δ.Κ.Κ και σε μία πορεία μετά το 1953 και την ΕΣΣΔ. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoys ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6. Εχουν διατυπωθεί πολλές ερμηνείες σχετικά με κρίσιμα ζητήματα: Την υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και τις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Μεταξύ των αιτιών έχει γίνει λόγος περί ανικανότητας του κομματικού ηγετικού πυρήνα, έλλειψης πολιτικής διορατικότητας, αρνητικού επηρεασμού της ηγεσίας του Κόμματος από συμμαχικές δυνάμεις στο ΕΑΜ κ.ά.

    Οσο και αν αυτά αποτυπώνουν τη μία ή την άλλη πλευρά σε ένα σύνολο παραγόντων που οδήγησαν σε καθοριστικά λαθεμένες επιλογές, δεν προσεγγίζουν την κύρια αιτία: Την έλλειψη ανάλογης προγραμματικής ετοιμότητας και προσανατολισμού από την πλευρά της κομμουνιστικής ηγεσίας, αλλά και τη μη απόκτησή της σε συνθήκες μάχης, σε συνδυασμό με την ικανότητα σωστής εκτίμησης του συσχετισμού των δυνάμεων και έγκαιρης προσαρμογής ή και διόρθωσης της γραμμής πάλης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι μια σειρά από εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα επέδρασαν αρνητικά στην πολιτική του ΚΚΕ (στρατηγική της ΚΔ και στη συνέχεια αυτοδιάλυσή της, συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις των ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας στη διάρκεια του πολέμου κ.ά.), δίχως να αναιρούνται οι ευθύνες της τότε ΚΕ του ΚΚΕ.

    Για παράδειγμα, η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής δεν αποτελούσε υπόδειξη της Σοβιετικής Ενωσης. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν έδειξε την απαιτούμενη επάρκεια ώστε να υπερβεί τις όποιες αρνητικές εκδηλώσεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

    Υπήρχε υποτίμηση στο γεγονός ότι το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ βρισκόταν στο ίδιο χαράκωμα με σημαντικά βαλκανικά κινήματα (Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας), αλλά και με το στρατιωτικό κίνημα της Μέσης Ανατολής, ενώ εκλαμβανόταν χωρίς ευελιξία η συμμαχία της Σοβιετικής Ενωσης με τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιαξονικής σύμπραξης (Χάρτης του Ατλαντικού, αποφάσεις της διάσκεψης στην Τεχεράνη κ.ά.). Ταυτόχρονα, υπήρχε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Βρετανίας, εκφρασμένη στη σταθερή άποψη ότι «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Αγγλία», καθώς και υποτίμηση των δυνατοτήτων του λαϊκού κινήματος.

    Είναι διαφορετικό ζήτημα να ηττηθεί η επανάσταση εξαιτίας του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και τελείως άλλο ζήτημα να μη σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

    Στην ανάλυση που γινόταν συνυπήρχε και το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία ήταν σύμμαχος στον αντιφασιστικό αγώνα και δεν θεωρούνταν ο πιο επικίνδυνος και ισχυρός ταξικός εχθρός, που συμμάχησε με την ΕΣΣΔ συγκυριακά. Γεννιούνταν, λοιπόν, και αυταπάτες σχετικά με τις προθέσεις της βρετανικής πολιτικής να συντρίψει το ΕΑΜικό κίνημα. https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/ko.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επανέκδοση της ΚΟΜΕΠ και η κυκλοφορία της κανονικά σε μηνιαία βάση πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1942 (αριθμ. φύλλου 1), ενώ είχε προηγηθεί ένα και μοναδικό τεύχος τον Οκτώβρη 1941 με τον τίτλο «ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, θεωρητικό όργανο της ΚΕ (Ν) του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΕΤΚΔ)». Σε άρθρο της Σύνταξής του, με τίτλο «Η επανέκδοσή μας, το ιδεολογικό μας μέτωπο», αναφερόταν:

    «Μέσα στο νεφέλωμα της παλλαϊκής εξέγερσης ο ηγετικός ρόλος του προλεταριάτου είναι καθορισμένος από την ιστορία την ίδια. Μα με τον κατηγορηματικό όρο να μπορέσει το προλεταριάτο να παρατάξει επικεφαλής την αποφασιστική φωτισμένη πρωτοπορία του το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και Κομμουνιστικό Κόμμα χωρίς ξεκαθαρισμένη γραμμή, χωρίς θεωρητική σιγουριά βασισμένη στη διαλεχτική και όχι δογματική μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού δεν γίνεται».https://gkagkarin.blogspot.com/2021/11/100_0171760078.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Ωστόσο, η περίπτωση του Κάντιθ είναι διδακτική και από άλλη μια πλευρά. Πρώτον, είναι ένας μεγάλος εργατικός αγώνας που ξεσπά την ώρα που κυβερνά η φερόμενη ως προοδευτικότερη κυβέρνηση της Ισπανίας όλων των εποχών. Έχει σημασία να θυμίσουμε ότι εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν με υπουργικές θέσεις τόσο το οι Ποδέμος, όσο και το ΚΚ Ισπανίας. Το τελευταίο μάλιστα διοικεί και το Υπουργείο Εργασίας. Όταν η κατάσταση στο Κάντιθ οξύνθηκε και οι εργάτες μαζί με τους αλληλέγγυους κατοίκους της πόλης ξεπέρασαν τα όρια των εθιμοτυπικών απεργιών διαρκείας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Ισπανίας, Ενρίκε Σαντιάγκο από το πόστο του γραμματέα του υπουργείου «Ατζέντα 2030» προσπάθησε να παρέμβει πυροσβεστικά. Έτσι, με δήλωσή του κάλεσε τους εργάτες του Κάντιθ να δείξουν εμπιστοσύνη στο κυβερνητικό έργο. Σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι η οικονομία της χώρας δε βασίζεται στις κρατικές παρεμβάσεις αλλά στις αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα υπογράμμισε πως γίνεται ο,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Σε ελεύθερη απόδοση αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστερών-Κομμουνιστών καλεί σε εργασιακή ειρήνη ώσπου να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εργοδοσίας προκειμένου η τελευταία να μην κλείσει ή μεταφέρει τις βιομηχανικές της επιχειρήσεις. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τους απεργούς και τα μαχητικά, ταξικά σωματεία και ο Σαντιάγκο προσπάθησε να δείξει ταυτόχρονα την ευαισθησία του καταδικάζοντας την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία. Έδρασε άραγε χωρίς εντολή η αστυνομία στο Κάντιθ;https://prin.gr/2021/12/cadiz/................................ Καλές οι απατεωνιές των Τροτσκιστών του ΝΑΡ αλλά δεν πιάνουν γελιοποιούν τους ίδιους και δικαιώνουν απόλυτα το ΚΚΕ για την στάση αρχών που κράτησε το 2912 15. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο οι καπιταλιστές έχουν τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην Ισπανία με την ΑΕΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που την στηρίζει το ...Κ.Κ που είναι σαν τα μούτρα των Τροτσκιστών του ΝΑΡ. Δεν τσιμπάμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές οι απατεωνιές των Τροτσκιστών του ΝΑΡ αλλά δεν πιάνουν γελιοποιούν τους ίδιους και δικαιώνουν απόλυτα το ΚΚΕ για την στάση αρχών που κράτησε το 2012 15. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι θέλει να πει ο ποιητής;
    Οτι ήταν ψεύτης και αναξιόπιστος ("σατανικός") "σύμμαχος" ο Τσώρτσιλ;
    Ε, και λοιπόν; Σιγά το ...νέο!
    Και άρα "δε φταίει ο Λίβανος" αλλά ...ο Τσώρτσιλ;!;!
    Ωραία λογική...
    Ο Τσώρτσιλ, πάνω από όλα ήταν ένας συνεπέστατος και ικανότατος υπηρέτης της τάξης του. Τελεία και παύλα.
    Aυτό έπρεπε να μας φτάνει και να μας περισσεύει σαν εκτίμηση για το πρόσωπό του.
    Δυστυχώς πολλοί κομμουνιστές του '40, είχαν ξεχάσει ότι η πάλη είναι πάντα ταξική, είτε το θέλουμε, είτε όχι, κι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς και την ...καλή μας θέληση!
    Καθόλου "σατανικός" και απόλυτα προβλέψιμος ήταν ο Τσώρτσιλ!
    Οπότε, προς τι όλο αυτό το κατεβατό;
    Ακόμη και αν απευθύνεται σε χαζοδημοκράτες κεντρώους και δεξιούς, δεν μπορεί να αποφύγει και από αυτούς το ερώτημα:
    "Ωραία, εμείς είμασταν αφελείς και τον εμπιστευτήκαμε. Εσείς τι κάνατε;"
    Για την "ταμπακιέρα" μώκο ο Νίκανδρος....
    Το μέλημά του ήταν να περισώσει την πολιτική των σταδίων και να ρίξει έμμεσα, δια της πλαγίας, την ευθύνη στην ΕΣΣΔ, δήθεν με την υπεράσπισή της.
    Καλός και γενναίος ο Καπετάνιος της Μάχης της Ηλεκτρικής, αλλά το πολιτικό του κριτήριο "λίγο" και καλά είναι να το εκτιμούμε σωστά.
    Δεν ξεχνώ κι εκείνο το ανεκδιήγητο ουρανομήκες "Γειά σου Σύντροφε!" στον Κύρκο το 1988, από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου(!) του Περισσού. Ούτε κι εκείνα τα ακατανόητα στα στερνά του, με τις "υπεραριστερές" καταγγελίες κατά της τότε καθοδήγησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς Σεχτάρ ο Τρομερός

      Έτσι είναι όπως τα γράφεις όμως κάνεις ενα "λάθος" που το κάνουμε όλοι.

      Κριτικάρουμε τα γεγονότα, της 10ετιας του ¨40, ξέροντας το αρνητικό αποτέλεσμα, με την ματιά του 2021.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Την καλημέρα μου ΔΣΕ. Το αποτέλεσμα ασφαλώς το ξέρουμε αλλά όλα αυτά μπορούσε να είναι αλλιώς αν δεν είχε επικρατήσει ο οπορτουνισμός στην Κ.Δ το 1935. Υπήρχαν οι συλλογικές αποφάσεις του ΚΚΕ του 1930 που έβαζαν τα πράγματα στην σωστή τους θέση με βάση την γραμμή των Μπολσεβίκων του 1917.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ Την καλημέρα μου Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Δεν αντιλέγω, ΔΣΕ! Μετά Χριστόν προφήτες είμαστε σήμερα.
      Αλλά, τουλάχιστον, να μας γίνονται τα παθήματα μαθήματα.

      Διαγραφή
    4. Μετά Χριστόν προφήτες
      Ετσι ειναι

      Διαγραφή
    5. ...Καλά κρασιά και κουράγιο.. περαστικά δεν υπάρχει στον οπορτουνιστικό καρκίνο. Είναι ανίατη ασθένεια που καίει τα εγκεφαλικά κύτταρα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. ....ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ..... Αυτά δεν ήταν μετά Χριστόν προφήτες.... ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CF%83%CF%84%CE%B7/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...Αρχικά η εξουσία πέρασε στα χέρια της Προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία μετείχαν και δεξιοί αστοί ηγέτες, που είχαν προσχωρήσει στην επανάσταση, αλλά ήταν αντίθετοι προς μια προοδευτικότερη εξέλιξη. Στην ύπαιθρο, ωστόσο, η εξουσία βρισκόταν ουσιαστικά στα χέρια του Επαναστατικού Στρατού και των επαναστατών ηγετών του, με επικεφαλής τον Φ. Κάστρο. Μετά την απομάκρυνση των αντεπαναστατικών στοιχείων από την κυβέρνηση, το Φλεβάρη, αρχηγός της Επαναστατικής Κυβέρνησης έγινε ο Φ. Κάστρο.

    Η Κουβανική Επανάσταση στα πρώτα στάδιά της ήταν λαϊκή αντιιμπεριαλιστική και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε σοσιαλιστική.

    Σπάζοντας τις αλυσίδες του ιμπεριαλιστικού ζυγού στη Λατινική Αμερική, οδήγησε στην εγκαθίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στο δυτικό ημισφαίριο. Ήταν μια ιστορική καμπή, που άνοιγε νέο στάδιο για το επαναστατικό κίνημα σε αυτή την περιοχή του κόσμου.https://www.imerodromos.gr/2-dekemvriou-1956-kastro-ke-gkevara-apovivazonte-stin-kouva-me-to-gkranma/......Οι απατεωνιές δεν περνάνε. Η Επανάσταση νίκησε κάνοντας όσους ελιγμούς χρειαζόταν με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Δεν ξεπλένεται η εγκληματική θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων με διαστρέβλωση. Τα κόλπα δεν πιάνουν... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ....Και τι θα κάνετε, ρε, μου λέει, θα ρίξετε τη χούντα; Εδώ δεν τα καταφέραμε το Δεκέμβρη του ’44. Καλά, του απάντησα, ποιο Δεκέμβρη μου λες τώρα; Εσύ δεν είσαι κεντρώος; Όλο για τον Παπανδρέου σού διάβαζα στο ραφείο. Ποιος είναι, ρε μαλάκα, κεντρώος, αυτός που ψήφισε την ΕΔΑ ακόμα και όταν μάς είπανε με “γραμμή” να ψηφίσουμε τον Γέρο στις δεύτερες εκλογές του ’63 για να βγει με άνετη πλειοψηφία; Δηλαδή, ρε πατέρα, είσαι αριστερός, αυτό μου λες τώρα; Ε, τι να ‘μαι, ρε βλάκα, που πέρα απ’ τη μύτη σου δεν βλέπεις τίποτα…https://prin.gr/2021/12/kokkinos-dekemvris/........... Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό δίνοντας 50 μέρες χρόνο στην Αστική τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν τον συσχετισμό και να τσακίσουν τον λαό σε ΑΘΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ.... Οι Οπορτουνιστές δεν το απαντάνε με τίποτα..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ δεν είχαν προετοιμαστεί για την επερχόμενη σύγκρουση για να δώσουν από τις καλύτερες δυνατές θέσεις τη μάχη, που υπό ορισμένες συνθήκες μπορούσε να είναι νικηφόρα. Ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ΕΛΑΣ έμεινε έξω από την Αθήνα και δεν πήρε μέρος στις μάχες, ενώ είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Το ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ως κρίκο για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Αυτονόμησε την πάλη ενάντια στους κατακτητές από την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν μπόρεσε να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Εκτίμησε το χαρακτήρα του πολέμου ως αντιφασιστικό - πατριωτικό μετά το 1941 και όχι ως ιμπεριαλιστικό με το ιδιαίτερο στοιχείο της επίθεσης στη Σοβιετική Ένωση.https://www.902.gr/eidisi/politiki/279322/timaei-toys-iroikoys-mahites-kai-tis-mahitries-toy-eamelas-kai-toy-timimenoy..... Σύνδεση Απελευθερωτικού Ταξικού ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πράγματι, ΔΣΕ και Σεχτάρ, όλοι μετά Χριστόν προφήτες είμαστε και τουλάχιστον τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, γιατί μερικοί-μερικοί ακόμα «παλεύουν» να «προβλέψουν» τι θα είχε γίνει το 1944, αν είχαν ακολουθηθεί οι οδηγίες που δίνουν το 2021! Ψευτοπαλικαριές και σοφιστείες εκ του ασφαλούς με χρονική απόσταση δυο τρίτων ενός αιώνα από τα γεγονότα. Η εύκολη λύση...

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει περαστικά στον οπορτουνιστικό καρκίνο που καίει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι Κομμουνιστές βγάλαμε τα απαραίτητα συμπεράσματα μετά το 1991 για την αιτία της καταστροφής. Η Λαοκρατία ευρωκομουνισμός κατέστρεψε τα πάντα παγκόσμια. ....ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  13. Μπορούσαν, άραγε, το ΕΑΜ - ΚΚΕ να καταλάβουν την εξουσία τις μέρες της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτώβρη 1944); Παρότι η Ιστορία δεν γράφεται με υποθετικά σχήματα, το ερώτημα στην πραγματικότητα μεταφράζεται αν το ΚΚΕ έπρεπε να πάρει την εξουσία, αν είχε την ανάλογη προετοιμασία, και η απάντηση είναι σαφώς πως ναι. Η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας όμως προϋπέθετε διαχωρισμό των ΕΑΜικών δυνάμεων από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους των «συμμάχων» και της κυβέρνησης Παπανδρέου, γεγονός που θα όξυνε πολύ περισσότερο την ταξική πάλη. Προϋπέθετε ακόμα αναδιάταξη των συμμαχιών μέσα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε βάση επαναστατική και μετατροπή των φύτρων εξουσίας (λαϊκός στρατός, λαϊκή δικαιοσύνη) σε όργανα της επαναστατικής δράσης. Επρεπε να προετοιμαστεί το Κόμμα και ισχυρές λαϊκές δυνάμεις για την εφαρμογή σχεδίου κατάληψης της Αθήνας, μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχη δράση και συγκέντρωση δυνάμεων για την κατάληψη και άλλων βασικών αστικών κέντρων της χώρας, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Το Κόμμα μας όμως ήταν ιδεολογικά - πολιτικά ανέτοιμο για να διαμορφώσει τέτοιες εξελίξεις.

    Το στάδιο της αστικοδημοκρατικής επανάστασης, που είχε χαράξει η 6η Ολομέλεια (και επικύρωσε λίγο αργότερα το 5ο Συνέδριο του ΚΚΕ), αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία προσαρμόστηκε η στρατηγική του «αντιφασιστικού μετώπου», που υιοθέτησε το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ1 (Δεκέμβριος 1935), σύμφωνα με τις Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ (Ιούλιος - Αύγουστος 1935). Η στρατηγική των αντιφασιστικών μετώπων πάλης καθώς και προηγούμενες αποφάσεις της ΚΔ στηρίζονταν στην ανάλυση ότι «...οι εργαζόμενες μάζες σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες είναι υποχρεωμένες σήμερα να διαλέξουν συγκεκριμένα όχι ανάμεσα στη δικτατορία του προλεταριάτου και στην αστική δημοκρατία, αλλά ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και το φασισμό»2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η στρατηγική του 7ου Συνεδρίου υλοποιήθηκε και πριν τον πόλεμο και η εμπειρία από την εφαρμογή της ήταν αρνητική, αφού υπέστη ταπεινωτικό πλήγμα στη Γαλλία και στην Ισπανία. Πρόκειται για δύο χώρες όπου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις του Λαϊκού Μετώπου, στην πρώτη με τη στήριξη του ΚΚ Γαλλίας προς την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Λεόν Μπλουμ και στη δεύτερη με τη συμμετοχή του ΚΚ Ισπανίας στην κυβέρνηση του Λάργκο Καμπαλέρο. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, η γαλλική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απαγόρευσε την εξαγωγή όπλων για τον εξοπλισμό του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας και σε συνεννόηση με τη Βρετανία ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ν' ακολουθήσουν απέναντι στην Ισπανία πολιτική «ουδετερότητας», την ίδια στιγμή που η Γερμανία και η Ιταλία τροφοδοτούσαν τον Φράνκο με τεράστιας ισχύος πολεμικά μέσα και στρατό! Αμέσως μετά το 7ο Συνέδριο της ΚΔ και πριν το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η 4η Ολομέλεια της ΚΕ (27-28 Σεπτεμβρίου 1935) αποφάσισε ότι «...το ΚΚΕ συνεργάζεται όχι μόνο με τα σοσιαλιστικά και τα αγροτικά κόμματα (...) αλλά και όλα τα άλλα κόμματα (...) που στέκονται σε μια ελάχιστη δημοκρατική - αντιφασιστική βάση (...) όπως των Φιλελευθέρων».3

    Είχε προηγηθεί η Απόφαση της ΚΕ (Αύγουστος 1935), η οποία έθετε το στόχο για «...τον σχηματισμό της αντιφασιστικής - δημοκρατικής κυβέρνησης», με τη συμμετοχή του ΚΚΕ. Η ουσία των προηγούμενων ντοκουμέντων ήταν: Μέσα από την πάλη εναντίον του μοναρχοφασισμού το ΚΚΕ θα επιδιώξει αρχικά την αστικοδημοκρατική επανάσταση και μετά το σοσιαλισμό. (...) Η πολιτική της «εθνικής ενότητας», που βρισκόταν πίσω και από το στάδιο ακόμα της λεγόμενης αστικοδημοκρατικής επανάστασης, ήταν γενική γραμμή του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στα χρόνια του πολέμου και στα πρώτα μεταπολεμικά, και αυτή υλοποιήθηκε και στις χώρες που αποσπάστηκαν από το ιμπεριαλιστικό σύστημα (Πολωνία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία κ.λπ.). Με μια μεγάλη διαφορά: Οτι σε αυτές και άλλες υπήρχε η άμεση παρουσία του Κόκκινου Στρατού και ασκούσε γενικότερη επίδραση ο αποτρεπτικός στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης. Για παράδειγμα, ο Τίτο έφτασε στο Βελιγράδι στις 27 Οκτώβρη 1944, αφού προηγουμένως, στις 20 του ίδιου μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε απελευθερώσει τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, μαζί με παρτιζάνικο στρατό.4 Αντίθετα, στην Ελλάδα υπήρχε ο βρετανικός στρατός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το βαθύ αντιφατικό γεγονός ήταν ότι το ΚΚΕ, όντας σε ένοπλη πάλη και μετά την απελευθέρωση από την ξένη κατοχή, είχε ως πολιτικό στόχο την ομαλή αστική δημοκρατική εξέλιξη ως μεταβατική στην πάλη για το σοσιαλισμό. Τέτοια εξέλιξη ήταν ανεδαφική. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελός της, που επιδίωκε η αστική τάξη, προϋπέθετε διαφόρους τρόπους τακτικής, απαραίτητα και την αιματηρή τρομοκρατία. Από την άλλη, η ένοπλη πάλη αντίστασης και αποτροπής των δολοφονικών επιθέσεων των αστικών ξένων και ντόπιων δυνάμεων δεν ήταν ποτέ δυνατό να λειτουργήσει και ως μέσο πίεσης για «ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις».

    Και στις δύο πλευρές υπήρχαν χιλιάδες νεκροί και τεράστιες υλικές καταστροφές, ταυτόχρονα με το όργιο της πτωματολογίας και της προβοκάτσιας που οργάνωσαν οι Βρετανοί και οι εγχώριοι κρατικοί μηχανισμοί. Ποια «ομαλότητα» ήταν δυνατό να έρθει μετά από το δολοφονικό όργιο των λαομίσητων Ταγμάτων Ασφαλείας, εναντίον χιλιάδων αγωνιστών, ακόμα και ανθρώπων που δεν είχαν ενεργή ανάμειξη στην οργανωμένη πάλη; Αλλωστε, ο αστικός πολιτικός κόσμος που αντιστεκόταν στους κατακτητές παίρνοντας το μέρος της βρετανικής πλευράς, συνέδεε την απελευθέρωση με τη διατήρηση της καπιταλιστικής εξουσίας. Παρέμεινε αταλάντευτος σε αυτήν τη θέση, ακόμα και τότε που δεν μπορούσε ούτε στην Αθήνα να έρθει από την Αίγυπτο, δίχως τον βρετανικό στρατό και τους συμβιβασμούς του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Το ΚΚΕ αντιμετώπισε τον ένοπλο αγώνα των 33 ημερών ως μέσο επίτευξης ενός στόχου που δεν έβγαινε από το πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ομως η ταξική πάλη έχει τους δικούς της αδήριτους νόμους. Ενώ ο Δεκέμβρης διαρκούσε, η Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ, στα μέσα της φωτιάς (17 Δεκέμβρη 1944), ανέφερε: «Στην περίοδο της απελευθέρωσης, όταν οι αντίπαλοί μας φοβόνταν ότι θα καταλάβει την εξουσία, όπως μπορούσε να το κάνει, το ΚΚΕ απόδειξε περίτρανα την ειλικρίνεια και εντιμότητα των δημοκρατικών του σκοπών. Εξασφάλισε απόλυτη τάξη στην πρωτεύουσα και στις άλλες πόλεις και ζήτησε από το λαό να περιμένει από την κυβέρνηση ικανοποίηση των αιτημάτων του. (...) Μέσα και έξω από την κυβέρνηση το ΚΚΕ και το ΕΑΜ έκαμαν τα πάντα για να μπουν σε εφαρμογή δημοκρατικές λύσεις, για να προληφθεί η αιματοχυσία»5. Συνεχίζοντας η Απόφαση του ΠΓ, αφού κατάγγελλε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τους Λήπερ - Σκόμπυ, ότι «παραβιάζουν αρχές πολέμου, σύμφωνα Λιβάνου - Καζέρτας, κυβερνητικές επαγγελίες, κουρελιάζουν την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, ποδοπατούν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, ετοιμάζουν εμφύλιο πόλεμο και νεοφασιστική τυραννία»6, κατέληγε με τα εξής: «Ολοι επί ποδός πολέμου (...) Να σταματήσει η φονική και διαλυτική του έθνους μας ξενική επέμβαση. Να συγκροτηθεί ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας, που θα λύσει όλα τα εσωτερικά ζητήματα. (...) Για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία! Για τη δημοκρατία!»7. Τη θέση του ΚΚΕ για «ομαλή δημοκρατική εξέλιξη» είχε υπογραμμίσει ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ, μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας για την επέτειο των 26 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, λίγο καιρό πριν αρχίσει ο Δεκέμβρης (19 Νοέμβρη 1944). Συγκεκριμένα είπε: «Είμαστε υπερασπιστές της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης της πολιτικής ζωής του τόπου. Καταπολεμούμε τις δυναμικές - διχτατορικές λύσεις. (...) Μετέχουμε και υποστηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας γιατί βασικά συμφωνούμε με τους προγραμματικούς της σκοπούς. (...) Αγωνιζόμαστε για να γίνει γρήγορα ελεύθερο δημοψήφισμα για το πολιτειακό. (...) Μόνο έτσι θα μπούμε πραγματικά στο δρόμο της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. (...) Αγωνιζόμαστε για την άμεση προετοιμασία εκλογών Συνταχτικής Εθνοσυνέλευσης, γιατί μόνο έτσι μπαίνουμε πραγματικά στον ομαλό πολιτικό βίο και την πραγματική ανοικοδόμηση της Ελλάδας».8 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από αυτές τις εκτιμήσεις εξηγείται και το γεγονός γιατί οι μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη περιορίστηκαν κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά και δεν επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Αντίθετα, για λογαριασμό της αστικής τάξης, συνόψισε τους νόμους της ταξικής πάλης ο Γ. Παπανδρέου: «Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να θεωρηθή "δώρον του Υψίστου". Αλλά, διά να υπάρξη ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να είχωμεν έλθει εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν μόνο με την συμμετοχήν και του ΚΚΕ εις την κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον. Και διά να ευρεθούν εδώ οι Βρετανοί, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι διά την Νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχεν υπογραφή το Σύμφωνον της Καζέρτας. Και δια να γίνη Στάσις - "το δώρον του Υψίστου" - έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ και να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμόν του ή να επιχειρήση την Στάσιν, υπό συνθήκας όμως πλέον, αι οποίαι ωδήγουν εις την συντριβήν του. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια»9. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη ήταν αναπόφευκτη. Η στάση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ να μην υποχωρήσουν και να απορρίψουν το τελεσίγραφο του Σκόμπυ ήταν σωστή. Υποχώρηση θα σήμαινε απόλυτη πολιτική και ηθική απαξίωση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Και όπως σωστά είπε ο Γ. Σιάντος, θα ήταν «...μια προδοσία από μέρους της ηγεσίας ενός τέτοιου κινήματος, εν γνώσει ότι θα επακολουθήσει μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή»10. Μια τέτοια ήττα, χωρίς μάχη, για πάρα πολλά χρόνια θα απαξίωνε το ΚΚΕ και θα τσάκιζε το εργατικό κίνημα. Η μάχη είχε ουσιαστικά αμυντικό χαρακτήρα. Βέβαια, η πηγή των αντιφάσεων δεν λύθηκε, έτσι στη συνέχεια το ΚΚΕ προχώρησε σε νέο απαράδεκτο συμβιβασμό, τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

    1. Το 6ο Συνέδριο εξάλειψε και τις θεωρούμενες ως αριστερίστικες πλευρές της 6ης Ολομέλειας, όπως, για παράδειγμα, το ότι η αστικοδημοκρατική επανάσταση στρεφόταν ενάντια στο σύνολο της αστικής τάξης.

    2. Ινστιτούτο Μαρξισμού - Λενινισμού της ΚΕ του ΚΚΣΕ, «Κομμουνιστική Διεθνής», σελ. 403, εκδ. «Ελεύθερη Ελλάδα», 1973

    3. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 4ος, σελ. 246, Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1968.

    4. Ο Ι. Τίτο έχει παρατηρήσει: «Χωρίς τη Σοβιετική Ενωση θα ήταν αδύνατο να νικήσουμε τους φασίστες κατακτητές, θα ήταν αδύνατο να απελευθερώσουμε τη Γιουγκοσλαβία, θα ήταν αδύνατο να δημιουργήσουμε την καινούργια Γιουγκοσλαβία» (Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ, «Παγκόσμια Ιστορία», τομ. Χ, σελ. 574, εκδ. «Μέλισσα», Αθήνα, 1965)

    5. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, σελ. 245, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981

    6. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, σελ. 246, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981

    7. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, σελ. 248-249, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981

    8. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, σελ. 240, 241, 243, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981

    9. Γεώργιος Παπανδρέου, «Ο Δεκέμβριος 1944», «Η Καθημερινή», 2 Μαρτίου 1945

    10. «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, σελ. 422, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 Καλή χώνεψη στου καρκινοπαθείς της θεωρίας των ...σταδίων... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ Εκτός όλων των άλλων προκαλεί και τύφλωση. Καλή χώνεψη στον χαφιέ του Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2839-sxoliazontas-ta-gegonota-ston-kosmo Το κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι ο Μανιαδάκης Καλαματιανός μας εξηγεί πως θα γίνει ...ανθρώπινος... ο καπιταλισμός στην 2α παρουσία. Η Αντικομουνιστική τους λύσσα οφείλεται στο ότι βγάλαμε συμπεράσματα μετά το 1991 και ξηλώσαμε την αιτία όλων των καταστροφών που είναι η θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων. Ηθελαν να μην αλλάξει τίποτα ώστε σε περίπτωση που εμφανιστεί επαναστατική κατάσταση το ΚΚΕ να είναι εγκλωβισμένο στο καπιταλισμό όπως τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 για να σωθεί και πάλι ο καπιταλισμός όπως τότε. Αυτή είναι η δουλειά τους για αυτό τους πληρώνουν οι καπιταλιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 09/12/1944

    Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις στου Μακρυγιάννη. Τμήματα του Τάγματος Καλλιθέας καταφέρνουν να φτάσουν μαχόμενα μέχρι την Ακρόπολη, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το άνοιγμα που είχε δημιουργήσει ο ΕΛΑΣ.

    Η βρετανική αεροπορία συνέχισε την τρομοκρατική της δράση, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο του Άη Γιάννη, ενώ την «προσοχή» τους προς τις εργατοσυνοικίες της Αθήνας έστρεψαν και τα βαριά όπλα που είχαν εγκαταστήσει οι Βρετανοί στην Ακρόπολη. Χτυπήθηκαν επίσης τα γραφεία της 3ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

    Ο Τσόρτσιλ, από τη μεριά του, πίεζε για την αποστολή ακόμα περισσότερων ενισχύσεων στο μέτωπο της Αθήνας: «Οφείλετε να αποστείλετε ενισχύσεις εις τας Αθήνας», έγραφε στον στρατηγό Ουίλσον, «άνευ ουδεμίας χρονοτριβής». Ταυτόχρονα, τηλεγραφούσε στο Βρετανό Πρέσβη στην Αθήνα Ρ. Λήπερ: «Ο σκοπός είναι σαφής: Να συντριβεί το ΕΑΜ. Το σταμάτημα των μαχών υποτάσσεται σ’ αυτό τον σκοπό».......... Είπαμε σύμφωνα με την λαοκρατία ευρωκομουνισμό η επανάσταση του 1821 ...δεν είχε ολοκληρωθεί.... μεσολαβούσαν στάδια και δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Μιλάμε προκαλεί τύφλωση...και σπάει καρύδια... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος5 Δεκεμβρίου 2021 - 7:37 μ.μ.

    Πράγματι, ΔΣΕ και Σεχτάρ, όλοι μετά Χριστόν προφήτες είμαστε και τουλάχιστον τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, ...... Επειδή μας γίνανε μαθήματα καταργήσαμε την θεωρία των σταδίων στο 15ο συνέδριο το 1996. Χαίρομε που συμφωνείς με τα συμπεράσματα του ΚΚΕ μετά το 1991. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου