Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

1ο Συνέδριο της ΚΝΕ


 Το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ έγινε στις 18, 19, 20 και 21 Φλεβάρη του 1976 και οι εργασίες του έλαβαν χώρα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Η ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ.

Στα επτάμισι περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση της ΚΝΕ έως το 1ο της Συνέδριο, η Οργάνωση είχε αναπτύξει πλούσια δράση και είχε βάλει τη σφραγίδα της στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση και στους αγώνες της νεολαίας. Η πλούσια αυτή πείρα έγινε αντικείμενο συζήτησης τόσο στην προσυνεδριακή διαδικασία όσο και στο ίδιο το Συνέδριο. Η προσυνεδριακή δουλειά κράτησε 6 μήνες και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκε ο προβληματισμός και η πείρα όλων των Οργανώσεων, συζητήθηκαν οι θέσεις του ΚΣ, ενώ η ΚΝΕ απέκτησε εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα σε όλη την κλίμακα από τα Γραφεία των ΟΒ έως τα Συμβούλια των Οργανώσεων Περιοχών.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν αντιπρόσωποι από πάνω από 20 ξένες Οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους απηύθυναν και χαιρετισμό από το βήμα του Συνεδρίου, ενώ πολλές άλλες Οργανώσεις έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα. Επίσης, μια σειρά αντιπρόσωποι, με αφορμή την παρουσία τους στη χώρα μας, έδωσαν και συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στις χώρες τους.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου έγινε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού το απόγευμα της Τετάρτης 18 Φλεβάρη 1976. Το Σπόρτιγκ δονούταν από τα συνθήματα, μικρά παιδιά μοίραζαν γαρίφαλα στους προσκεκλημένους, ενώ στην έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των χιλιάδων ηρώων που έπεσαν στις επάλξεις του αγώνα. Στην έναρξη παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Α' Γραμματέα Χαρίλαο Φλωράκη, κι ακόμα πλήθος ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, με εξέχουσα τη μορφή του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου, πρεσβευτές ξένων χωρών, δήμαρχοι, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εκπρόσωποι πολιτικών νεολαιών και μαζικών φορέων.

Το Συνέδριο διαμόρφωσε και ψήφισε την Προγραμματική Διακήρυξη της ΚΝΕ και το Καταστατικό της. Επίσης, ψήφισε τις Αποφάσεις: «Για την πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντα της ΚΝΕ», «Για μια μαζική και γερή ΚΝΕ πρωτοπόρα στους αγώνες της νεολαίας», «Για ένα ενωμένο, μαζικό, αντιιμπεριαλιστικό - δημοκρατικό κίνημα της νέας γενιάς», «Για ένα πλατύ πολιτιστικό κίνημα της νέας γενιάς». Παράλληλα, ψήφισε μια σειρά χαιρετιστήρια προς την ΚΕ του ΚΚΕ, προς την ελληνική προσφυγική νεολαία, προς τους νέους μετανάστες, προς το λαό και τη νεολαία της Κύπρου, προς τη νεολαία και το λαό της Χιλής κ.ά. Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου.


Την Κυριακή 22 Φλεβάρη του 1976, το πρωί, έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανιωνίου, προς τιμήν του 1ου Συνεδρίου. Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Αττικής πλημμύρισε το γήπεδο, όπου αντήχησε το σάλπισμα του 1ου Συνεδρίου: «Εμπρός για μια πιο γερή και πιο μαζική ΚΝΕ, ριζωμένη βαθιά, παντού όπου ζει, δουλεύει, μορφώνεται η νέα γενιά». Ακολούθησαν χαιρετισμοί, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια που ξεσήκωσαν τον κόσμο.

2 σχόλια:

  1. ....Η ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ...... Το 1943 διαλύθηκε η ΟΚΝΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κ.Δ το 1935 που πέρασε με τον οπορτουνισμό. Το ΚΚΕ είχε σχεδόν αυτοδιαλυθεί μέσα στο ...ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.... Το 1958 διαλύθηκαν οι Κ.Ο μέσα στην ..ΕΔΑ... με το πρόγραμμα του κόμματος στα πολιτικά μέτωπα και στάδια με εξαίρεση την περίοδο 53 54. Το 1968 μετά απο 25 καταστροφικά χρόνια φτιάξαμε ξανά την ΚΝΕ και τις Κ.Ο μετά απο 10. Δεν έγινε δυνατόν να διορθώσουμε το πρόγραμμα σε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου και Κοινωνική συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. Ετσι με μαθηματική ακρίβεια βαδίζαμε για την καταστροφή του 1989 1991 που οι δύο φράξιες με μοιρασμένους ρόλους προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την καταστροφή του ΚΚΕ. Αν δεν είχαμε καταργήσει την εγκληματική θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων στο 15ο συνέδριο του 1996 με το ΠΑΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ το 2012 θα είχαμε μία απο τα ίδια με το 1991. Πετάχτηκαν έξω και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες για πρώτη φορά στην ιστορία ξεβρομίζοντας ο τόπος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρουμε αν στον δικομματικό καβγά «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», πάντως η παραπάνω εμφάνιση καθώς και το γεγονός ότι αναπαράχθηκε από ΣΥΡΙΖΑίικα κυρίως Μέσα δείχνουν το εξής: Ο «προοδευτισμός» και ο «αντιφασισμός» τρέχουν από τα μπατζάκια τους τόσο πολύ, που δίνουν βήμα σε αντικομμουνιστές του κονσερβοκουτιού, όπως ο Μπογδάνος, επιβεβαιώνοντας ότι οι φασίστες αποτελούν εργαλείο του συστήματος για κάθε χρήση. Το «έργο» βέβαια το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Οταν ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «χαριεντιζόταν» με τους χρυσαυγίτες βουλευτές σε περιοδείες στα νησιά, ή όταν τους καλούσε σε πλείστες όσες εκδηλώσεις του υπουργείου Αμυνας κι όχι μόνο. https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/286664/filoxeni-agkalia ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου