Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Νέες καταγγελίες για βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς


Συνεχίζεται η επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συντηρώντας στο «κόκκινο» τη συνολικότερη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία και τη Ρωσία να καταγγέλλει σχέδια εισβολής του ουκρανικού στρατού.

Αργά χθες βράδυ, εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί βομβάρδισαν το χωριό Σαχάνκα στα νότια του Ντονέτσκ με πυρά 122 χιλιοστών, τα οποία έχουν απαγορευτεί με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ. Τα πυρά προήλθαν από τον οικισμό Σιρόκινο, που ελέγχεται από την Ουκρανία, στις 21.03, ανέφεραν και πρόσθεσαν ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε για τελευταία φορά πλήγματα στο Ντονέτσκ με πυροβόλα 122 χιλιοστών τον Νοέμβριο του 2021 Επίσης υποστήριξαν ότι νωρίτερα την ίδια μέρα, ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβολικό 122 χιλιοστών για να βομβαρδίσουν περιοχές του Λουγκάνσκ.

Η αυτοανακηρυγμένη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν δραματικά νωρίς την Πέμπτη, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου βομβάρδισαν το Ντονέτσκ σε όλους τους άξονες, χρησιμοποιώντας συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, όλμους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και φορητά όπλα.

Τέτοιες μαζικές επιθέσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με εκπροσώπους των ρωσόφωνων.

                                                   Πηγή: Associated Press
 
Τρέχουν διπλωματικές διεργασίες και παζάρια

Την ίδια ώρα τρέχουν τα παζάρια και οι διπλωματικές διεργασίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να μονοπωλήσει τη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και διπλωματών, που θα διαρκέσει ως μεθαύριο, αλλά και τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, που θα γίνει επίσης στο Μόναχο, υπό την προεδρία της επικεφαλής της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Αναλένα Μπέρμποκ 
Η Αναλένα Μπέρμποκ
                                                             Πηγή: Associated Press

Η Μπέρμποκ, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας για απόσυρση των αμερικανοΝΑΟικών στρατευμάτων από τα σύνορά της και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι η Μόσχα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο». «Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

ΕΕ: Κίνδυνος νέων προσφυγικών ροών
 
                                                                  Πηγή: Eurokinissi

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, DAN)

 Ναζιστικό τάγμα «AZOV» του ουκρανικού στρατού


1 σχόλιο:

  1. Οι λαοί της Ρωσίας και Ουκρανίας πληρώνουν με το αίμα τους τις καταστροφικές συνέπειες της ολοκλήρωσης της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ πριν 30 χρόνια απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση. Η Φωτιά του Ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι εκεί έτοιμη να κάψει τα πάντα. Οι δύο λαοί δεν πρέπει να σφαγιαστούν για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Με επικεφαλής τους Κομμουνιστές και με όχημα την κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων και να αντιμετωπίσουν ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας τσακίζοντας σαν 5η φάλαγγα και τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου