Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Σταθερά στα μπλόκα, συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους


 
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετά από δυο βδομάδες στους δρόμους

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με καθημερινές μαζικές συνελεύσεις στα μπλόκα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν για δεύτερη συνεχή βδομάδα τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Ετσι, παραμένουν σε σχεδόν 35 μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ καθημερινά πραγματοποιούν και μια σειρά από συντονισμένες πολύμορφες δράσεις, έχοντας δίπλα τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Οι αγρότες απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων» σαν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, την ώρα που οι δεσμεύσεις και οι παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχουν ταβάνι.

Επισκέψεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο μπλόκο της Νίκαιας

 

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους μαχόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους συνεχίζουν να εκφράζουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Χτες το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφθηκαν αντιπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Λάρισας και του Βόλου, και στη συνέχεια αντιπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων και Εργαζομένων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης αντίστοιχη πρωτοβουλία έλαβαν ο Σύλλογος και Ομάδες Γυναικών Καρδίτσας.

«Οι αγρότες στα μπλόκα δίνουν μάθημα ζωής! Το μέλλον του τόπου μας θα το γράψουμε εμείς», έγραφε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων Εστιών, ΣΤΕΦ και Περιβάλλοντος από τη Λάρισα, Γεωπονίας και Μηχανολόγων Μηχανικών από τον Βόλο, και Κτηνιατρικής Καρδίτσας. Οι αγρότες υποδέχθηκαν θερμά τους φοιτητές και συζήτησαν μαζί τους για τον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα, ευχαριστώντας τους για τη συμπαράσταση που δείχνουν από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα. «Βρισκόμαστε εδώ γιατί ο αγώνας σας είναι δίκαιος, και το ξέρουμε καλά εμείς οι φοιτητές, γιατί πολλοί από εμάς έχουμε γονείς αγρότες και κτηνοτρόφους», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από τους φοιτητές στη συζήτηση που είχαν με τους αγρότες, ενώ τονίστηκε ότι η ίδια πολιτική που θέτει εμπόδια στις σπουδές και συνολικά στα δικαιώματα της νεολαίας είναι που ξεκληρίζει τους αγρότες και τους έβγαλε στα μπλόκα του αγώνα.

«Κοινός είναι ο αντίπαλος που έχουμε, άρα κοινή είναι και η μάχη που δίνουμε», δήλωσε ο Κλεάνθης Καλιαμπάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Γάλακτος- Ποτών, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών και των αγροτών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι εκπρόσωποι των Συνδικάτων έφεραν επίσης τρόφιμα και άλλα είδη τα οποία παρέδωσαν στους αγρότες, σε μια ακόμη κίνηση στήριξης του αγώνα τους, και συζήτησαν μαζί τους στις σκηνές των αγροτών στο μπλόκο.

Το απόγευμα της Τετάρτης στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Ταμασίου και Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή» (μέλη της ΟΓΕ).

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, τις ευχαρίστησε για την παρουσία τους στο μπλόκο και τη συνεχή υποστήριξή τους, αφού όπως είπε οι γυναίκες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια αγροτική - λαϊκή οικογένεια στο χωριό ή στην πόλη, με την ακρίβεια και τον συνεχή υποβιβασμό του αγροτικού κλάδου. Τις ευχαρίστησε ακόμα για τα χειροποίητα «καλούδια» που έφεραν.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου και των Ομάδων Γυναικών, Κλεοπάτρα Ζούκα, σημείωσε πως «σαν μέλη αγροτικών και λαϊκών οικογενειών που είμαστε, αλλά και σαν αγρότισσες πολλές από εμάς, που δουλεύουμε στο χωράφι, οφείλουμε να εναντιωνόμαστε στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στη φτώχεια και την εξαθλίωση που θέλουν να μας επιβάλουν με τις αντιαγροτικές και συνολικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούν. Ο αγώνας μας είναι κοινός και θα είμαστε παρούσες σε ό,τι κι αν αποφασιστεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών στη διασταύρωση της Νάουσας στην Ημαθία και στο Γυψοχώρι Πέλλας, ενώ χτες το μεσημέρι οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης κινήθηκαν με τα τρακτέρ τους και έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στον κόμβο της αερογέφυρας της Θέρμης, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να τους εμποδίσει.

Στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τη μετακίνηση των αγροτών από τις πλατείες των χωριών όπου είχαν παραταγμένα τα τρακτέρ τους σε Επανομή και Βασιλικά. Στη συνέχεια, με κλούβες και περιπολικά, μπλόκαρε το κομβόι των τρακτέρ από την Επανομή και τον Τρίλοφο, στο ύψος της αερογέφυρας της Καρδίας, κλείνοντας το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα σταμάτησε στη Νέα Ραιδεστό και το κομβόι των τρακτέρ από τα Βασιλικά.

Ωστόσο ορισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Θέρμης, κινούμενοι με τα τρακτέρ μέσα από χωράφια, κατάφεραν και έφτασαν στην αερογέφυρα της Θέρμης.

Τελικά, κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των αγροτών, οι αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν την κίνηση των τρακτέρ. Από το μεσημέρι χτες στήθηκε το μπλόκο στην αερογέφυρα της Θέρμης και αργά το βράδυ οι αγρότες αναμενόταν να αποφασίσουν τις σημερινές τους δράσεις.

Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε μπλοκάρει και την κάθοδο των αγροτών από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, και μέχρι το βράδυ μέσα από «κυνηγητό» στα χωριά προσπαθούσε να εμποδίσει τη μετάβασή τους στο μπλόκο στην αερογέφυρα της Θέρμης. Αντιδρώντας, οι αγρότες από το μπλόκο προχώρησαν στις 10 το βράδυ σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, απαιτώντας να επιτραπεί η μετάβασή τους. Τις αστυνομικές δυνάμεις, που κατ' εντολή της κυβέρνησης προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μηχανοκίνητη μετάβαση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, κατήγγειλε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τον αγώνα των αγροτών χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και καλώντας τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό της περιοχής να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματά τους.

Δυναμική κινητοποίηση στη Λαμία

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Το πρωί χτες αγρότες από τα χωριά της Λαμίας, μαζί με συναδέλφους τους από τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Φθιώτιδα, συγκεντρώθηκαν στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας και με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία, που κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας με τα αιτήματά τους.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., με τους αγρότες της Ανατολικής Φθιώτιδας και του μπλόκου της Πελασγίας να προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα φανάρια της Στυλίδας.

Στη Βοιωτία, οι αγρότες του μπλόκου έξω από τη Λιβαδειά θα συμμετάσχουν σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Λιβαδειάς.

Επίσης, αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. αντιπροσωπείες μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λιβαδειά, με στόχο τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Παραμένουν τα μπλόκα στον δρόμο Αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στο Σουληνάρι της Μεσσηνίας, όπως και στα Ξηροκάμπια της Σκάλας Λακωνίας.

Στο μεταξύ, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας καλεί σήμερα Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού (Παπανδρέου 24), στις 12 το μεσημέρι στην Κόρινθο.

Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης προετοιμάζει για αύριο Σάββατο η Επιτροπή του μπλόκου στη Μαραθιά Ηλείας, στις 7 μ.μ. στον χώρο του μπλόκου, ενώ ήδη έχουν εκφράσει τη συμμετοχή τους το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας. Ταυτόχρονα η Επιτροπή απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους αγροτοκτηνοτρόφους όλου του νομού και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στο Πάρκο «Ξυστρή» στον Πύργο, στις 11.30 π.μ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις δράσεις τους, πραγματοποιώντας καθημερινά συνελεύσεις και ενημερώσεις. Οπως τονίζουν, το μπλόκο στο Χαλίκι αποτελεί πλέον τον αγωνιστικό σταθμό τους και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αντιθέτως, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Αντίστοιχα στο Αίγιο πραγματοποιούνται καθημερινές συγκεντρώσεις στο μπλόκο της γέφυρας Μεγανίτη, ενώ όπως τονίζει και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και μέσα στο Αίγιο, άμεσα.

Μπλόκο και στη Ζάκυνθο μετά την Κεφαλονιά

Σε στήσιμο μπλόκου στην είσοδο της πόλης της Ζακύνθου, στη «Λούμπα», προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μετά από κάλεσμα του νεοσύστατου Συλλόγου τους. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στον χώρο, ενώ ακολούθησε δυναμική και μαζική μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, με συμβολικό αποκλεισμό του δημαρχείου, όπου επιδόθηκε ψήφισμα του Συλλόγου. Δίπλα τους βρέθηκαν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κήρυκα Σπύρος Φαραός.

Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται το μπλόκο που έχουν στήσει οι αγρότες στην Κολώνα του Ληξουρίου.

Στο πλευρό των αγροτών οι συνταξιούχοι

Τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «απορρίπτουμε τη συκοφαντία του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για επαγγελματίες διαδηλωτές. Είναι τα παιδιά μας, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί, οι φίλοι μας, και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους δρόμους τούς βγάζουν τα οξυμένα προβλήματα, όπως άλλωστε και εμάς τους συνταξιούχους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου