21/02/1848
Θα εκδοθεί για πρώτη φορά, στην Αγγλία, ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει σταθμό για το κομμουνιστικό κίνημα, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».
"Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους"
21/02/1893
Γεννήθηκε ο Αντρές Σεγκόβια, Ισπανός κλασσικός κιθαρίστας. (Θαν. 3/6/1987)
21/02/1915
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».
21/02/1916
Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και αιματηρότερες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.
21/02/1945
Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δωσιλόγων». Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για την αλληλοσύνδεση - αλληλοϋποστήριξη των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης (τόσο εκείνων που σχετίζονταν με τις δυνάμεις Κατοχής, όσο και εκείνων που σχετίζονταν με το βρετανικό κράτος), των ενόπλων σωμάτων που πρόσκεινταν σε αυτές, κλπ.
Ο Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης Ιωάννης Πασσαδάκης
21/02/1946
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».
21/02/1947
Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Την επόμενη ημέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πώς «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Έλληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (...) η ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».
Αλλαγή σκυτάλης μεταξύ Αγγλίας και ΗΠΑ
21/02/1956
Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ, κ.α. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ένωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας) πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με το Ν. Ζαχαριάδη.
21/02/1965
Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ), ο οποίος υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
21/02/1966
Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται, ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας. Η εκτέλεσή του έγινε στα πλαίσια μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα της 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA.
Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚ Ινδονησίας (που έως τότε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο με 3 εκατομμύρια μέλη και μεγάλη επιρροή στο λαό) σφαγιάστηκαν ή κλείστηκαν στη φυλακή και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
21/02/1968
Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη Χούντα ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.
21/02/1972
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη. Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ο Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.
21/02/1973
Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις.
21/02/1946
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».......... Τα καταστροφικά αποτελέσματα της θεωρίας των πολιτικών μετώπων και σταδίων και του ...ανθρώπινου..... καπιταλισμού. Χρειαζόταν Στρατηγικός στόχος ο Σοσιαλισμός και εργαλείο του αγώνα το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
21/02/1956
ΔιαγραφήΕνώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ, κ.α. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ένωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας) πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με το Ν. Ζαχαριάδη. .................................Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.
Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.
Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.
Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.
Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.
Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.
ΔιαγραφήΩστόσο, μέσα στο 1933 παρουσιάστηκαν σαφή δείγματα στροφής στη στρατηγική της ΚΔ κι εκφράστηκαν στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1933).
Η πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία εκφράστηκε με τον ορισμό του φασισμού, ο οποίος για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «…η ανοιχτή τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου»22.
Ταυτόχρονα, στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ, δίχως ακόμα ν’ αποτελέσουν περιεχόμενο των αποφάσεών της, εκφράστηκαν σκέψεις ότι η πτώση του φασισμού δε θα συνοδευτεί από την άμεση εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα είναι πανδημοκρατικός. Αυτές οι σκέψεις έγιναν λίγο αργότερα στρατηγική της ΚΔ.
Με το 7ο Συνέδριο η ΚΔ αποσπούσε το φασιστικό φαινόμενο από την οικονομική βάση του καπιταλισμού συνολικά που το γεννά, δηλαδή από το στρατηγικό ζήτημα λύσης της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Ωστόσο θεωρούσε το φασιστικό ρεύμα τέκνο του καπιταλισμού. Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
.....Δεύτερη αναλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ είχε καταδικάσει το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας ως σεχταριστικό αγώνα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που να περιέχει τη θέση αυτή. Και σε αυτή την περίπτωση στελέχη που μεταγενέστερα αποχώρησαν από το κόμμα είχαν μια τέτοια άποψη: καταδίκης του δημοκρατικού στρατού και του εμφυλίου πολέμου που επέβαλε η αστική τάξη. Πρόκειται για στάση που εκδηλώθηκε στα πλαίσια των θέσεων που ανέπτυξαν τα εν λόγω στελέχη, για το ότι η χώρα έπρεπε να ακολουθήσει από το τέλος της κατοχής ειρηνική κοινοβουλευτική πορεία στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αναφέρει ότι στην περίοδο μετά τον εμφύλιο ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας δεν προβλήθηκε όπως και όσο έπρεπε και η ανάδειξη του αγώνα του Δ.Σ.Ε άργησε να γίνει. Αυτό σε ένα ορισμένο βαθμό είναι ορθό και έγινε για λόγους αντικειμενικούς. Η αναφορά μιας τέτοιας θέσης, όμως, δεν βολεύει την αρθρογράφο για να εξάγει τα συμπεράσματα της και έτσι κατασκευάζει μια πιο βολική.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2877-i-anatheorisi-tis-prosfatis-istorias-tou-kke-gia-ti-dikaiologisi-tis-simerinis-politikis-tou-meros-proto........ Είναι όπως ακριβώς τα λέει η σ.ΜΕΛΛΟΥ όσοι έχουμε ζήσει το ΚΚΕ πριν το 1991 το γνωρίζουμε όσα οπορτουνιστικά παραμύθια και να πει ο Κάουτσκι Αραβανής. Ο Αγώνας του ΔΣΕ μέχρι το 1991 ήταν χαρακτηρισμένος σαν ...τυχοδιωκτισμός...... Επίσης η αναφορά του ότι τον ...εμφύλιο... τον επέβαλε η αστική τάξη είναι όλα τα λεφτά... Αθελα του παραδέχεται πως το ΚΚΕ δεν ειχε στόχο την εξουσία και τα ...στάδια κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή....... Η πορεία του ΕΑΜ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της αρθρογράφου. Υπήρχαν οργανώσεις και όργανα του ΕΑΜ που λειτουργούσαν, ενώ παράλληλα λειτουργούσαν οι οργανώσεις και τα όργανα του ΚΚΕ εκπληρώνοντας τον πρωτοπόρο καθοδηγητικό ρόλο τους. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2877-i-anatheorisi-tis-prosfatis-istorias-tou-kke-gia-ti-dikaiologisi-tis-simerinis-politikis-tou-meros-proto....................7. Η δύναμη του Κόμματος βρίσκεται πρώτα απ' όλα στην ιδεολογικοπολιτική του ποιότητα, στην ικανότητά του να δρα ως κόμμα επαναστατικό. Αρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό ήταν και το οργανωτικό πρόβλημα: Η οργανωτική χαλαρότητα στο Κόμμα, σε συνδυασμό με ορισμένη διάχυση του ΚΚΕ στις γραμμές του ΕΑΜ, η ορμητική μαζικοποίηση του Κόμματος και η σχετικά εύκολη στρατολογία, δίχως την ανάλογη ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία και την απαιτούμενη εσωκομματική ζωή, είχαν ως αποτέλεσμα η κομματική - κομμουνιστική συνείδηση λίγο να διαφέρει από την ΕΑΜική.
ΔιαγραφήΗ διάκριση των οργάνων του ΚΚΕ από αυτά του ΕΑΜ ήταν ελάχιστα ορατή και η όποια αυτοτέλεια του Κόμματος περιοριζόταν στον κεντρικό καθοδηγητικό πυρήνα και σε καθοδηγητικά όργανα μεγάλων Οργανώσεων. Επομένως η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, προετοιμασία και ετοιμότητα των κομματικών δυνάμεων ήταν πολύ κατώτερη σε σχέση με τις ανάγκες και απαιτήσεις της ταξικής πάλης.
Η ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια του Κόμματος ήταν συνυφασμένη με τη διαπαιδαγώγηση στην πάλη μόνο για την ελευθερία και ανεξαρτησία και όχι στην ταξική πάλη για τη νίκη στο πεδίο της εξουσίας. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τον βασικό σκοπό ύπαρξης του ΚΚΕ, ως ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης: Την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την κατάκτηση της εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Το ΚΚΕ καθοδηγεί την εργατική τάξη στην κατάκτηση και υπεράσπιση της εξουσίας της, ως μόνης ικανής να εκφράσει και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, διεκδικώντας σε αυτήν τη βάση τη συμπόρευσή τους. Με αυτήν την έννοια το ΚΚΕ είναι το κόμμα που αγωνίζεται και για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο κυριαρχεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Επιδιώκει να συμμαχήσει η εργατική τάξη με ένα υπολογίσιμο τμήμα τους και ένα άλλο να το ουδετεροποιήσει.
Ομως, αυτά τα στρώματα δεν είναι φορείς ενός νέου τρόπου παραγωγής, που θα αντικαταστήσει τον καπιταλιστικό. Τον τελευταίο είναι αντικειμενικά αναγκαίο να αντικαταστήσει ο κομμουνισμός, που καταργεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
Τα λαϊκά μεσαία στρώματα είναι υποχρεωμένα να επιλέξουν: 'Η θα διαβιώνουν σε τεντωμένο σχοινί και πολλοί θα συνθλίβονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ή θα ακολουθήσουν την εργατική τάξη και το Κόμμα της στη σχεδιασμένη ένταξή τους στην άμεσα κοινωνική παραγωγή.
Επιβεβαιώνεται τόσο από τη σχετική αρνητική εμπειρία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα όσο και από την αντίστοιχη θετική στην προεπαναστατική Ρωσία, ότι η σημασία του εργατικού χαρακτήρα του ΚΚ είναι ακόμα πιο καθοριστική στις περιπτώσεις των χωρών όπου είναι πολυάριθμο το αγροτικό και μικροαστικό στοιχείο. Η εκτεταμένη ύπαρξή του, ακόμα και στην περίπτωση που είναι πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας, δεν πρέπει να αλλάζει τον εργατικό χαρακτήρα του Κόμματος........ Καλή χώνεψη Γεράσιμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
....https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2877-i-anatheorisi-tis-prosfatis-istorias-tou-kke-gia-ti-dikaiologisi-tis-simerinis-politikis-tou-meros-protoΗ αρθρογράφος στέκει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ΚΚΕ εσωτερικού προέρχονταν από το ΚΚΕ και διατηρούσε τον τίτλο του με προσθήκη του εσ. Και πάλι αυτό δεν ήταν το κύριο πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ότι το ΚΚΕ δεν μπορούσε να χαράξει μια σταθερή και ορθή πολιτική απέναντι στον ρεφορμισμό και στις μικροαστικές δυνάμεις. Ενδεικτική περίπτωση αλλοπρόσαλλης χωρίς σταθερές αρχές πολιτικής είναι η αντιμετώπιση του ΚΚΕ εσ. Μετά το 1968 το ΚΚΕ αναγόρευσε το ΚΚΕ εσ. ως τον κυριότερο αντίπαλό του -σε βαθμό μεγαλύτερο και από τα αστικά κόμματα. Ως ένα βαθμό και για ένα διάστημα αυτό ήταν ορθό διότι έπρεπε να ξεκαθαρίσει στο λαό ποιος είναι ποιος, ποιο είναι το κομμουνιστικό κόμμα και ποια είναι μια ρεφορμιστική δύναμη, η οποία οδηγεί στο συμβιβασμό με βάση τη λογική του μικρότερου κακού (ΕΑΔΕ). Το πρόβλημα αυτό λύθηκε ως το 1981 με τρόπο ριζικό. Αντί σταδιακά από τότε να διαμορφωθεί μια σχέση πιο ισορροπημένη με το κόμμα αυτό -στο βαθμό που επέτρεπαν τα δεδομένα και με παράλληλη διατήρηση ισχυρού πολιτικού και ιδεολογικού μετώπου απέναντί του- η αντιμετώπιση του αυτή διατηρήθηκε σχεδόν ως το τέλος της δεκαετίας του 80. Τότε έγινε μια στροφή 180 μοιρών, διαμορφώθηκε το κοινό πόρισμα που έφτανε μέχρι το σοσιαλισμό και δημιουργήθηκε ο Συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου. Θα πρέπει να αναδεικνύουμε τις πραγματικές αιτίες και αυτές είναι οι πολιτικές ανεπάρκειες και όχι οργανωτικά ή άλλα μέτρα και αδυναμίες. Όσο για το επιχείρημα ότι το ΚΚΕ εσ. ήταν διάσπαση του ΚΚΕ και έπρεπε απαραιτήτως να είναι αντίπαλος, θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι πολιτική, αλλά ψυχολογική- συναισθηματική. Κριτήριο πρέπει να είναι οι θέσεις, η τακτική και η ταυτότητά του φορέα. Εξάλλου, οι μενσεβίκοι με τους μπολσεβίκους προήλθαν από το ίδιο κόμμα και συγκατοικούσαν στο κόμμα αυτό παρότι ήταν διαφορετικά κόμματα για 9 ολόκληρα χρόνια............ Η Αυτοτέλεια του ΚΚΕ είναι αδύνατο να υπάρχει όταν βρίσκεται μέσα σε συνασπισμό πολιτικών κομμάτων και ο λόγος είναι απλός. Τα πολιτικά κόμματα τα φτιάχνει ο καπιταλισμός ώστε μεταμφιεσμένος με οπορτουνιστική προβιά να βρίσκεται μέσα στις γραμμές του Κ.Κ και τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντιμετώπισης της οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας της οποίας εκπρόσωπος είναι ο Αραβανής και η συμμορία του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΑυτό το σπουδαίο συμπέρασμα βγαίνει απο την εμπειρία με ...ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.... και πάνω σε αυτή την βάση ξεκίνησε η πορεία αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του ΚΚΕ πριν 31 χρόνια. Με σταθμό το 15ο συνέδριο του 1996 που καταργήσαμε την εγκληματική θεωρία των ...σταδίων.... ξεκίνησε βήμα βήμα το ξήλωμα της Κεντρίστικης οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανό και σία... για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος. Αν δεν τα είχαμε καταφέρει το 2012 θα μας είχαν ρίξει στον οπορτουνιστικό τους βόθρο μαζί με τον σύριζα. Οπως ακριβώς έγινε την περίοδο 1968 1991. Η Αντικομουνιστική λύσσα τους φωτίζει την σπουδαία δουλειά που έγινε απο τους Κομμουνιστές με επικεφαλής την ηγεσία μας. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας αφήνοντας τον Κάουτσκι Αραβανή να Σκούζει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή