Τα συνηθισμένα μέτρα - «ασπιρίνες» απέναντι στην εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εμφανίζοντας ως ανακούφιση τη συνέχιση της πενιχρής επιδότησης.
Την ώρα που οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού βρίσκονται για έναν ακόμα μήνα σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα - χτες η τιμή της «έκλεισε» στα 215 ευρώ/MWh - και ενώ τώρα λαϊκά νοικοκυριά λαμβάνουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, που ενσωματώνουν τις πολύ υψηλές τιμές χονδρικής των περασμένων δύο μηνών, κοντά στα 230 ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με το ποσό των 39 ευρώ τα οικιακά τιμολόγια για τον μήνα Φλεβάρη. Το ποσό αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανεβαίνει ελαφρώς, 51 ευρώ για τον Φλεβάρη, ενώ το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι τιμές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 400% περίπου συγκριτικά με τις μέσες τιμές του 2020, τα παραπάνω ποσά ούτε εξευτελιστικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αύξησης που ήδη καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, αν υποθέσουμε ότι η μέση τιμή λιανικής τους τελευταίους τέσσερις μήνες κινείται στα 30 σεντς του ευρώ/KWh, για μια κατανάλωση 1.200 KWh μια οικογένεια θα πληρώσει μόνο για την αξία του ρεύματος (δίχως τα υπόλοιπα τέλη και πρόσθετες χρεώσεις) 360 ευρώ. Αν απ' αυτά αφαιρεθεί η ψευτοεπιδότηση των 39 ευρώ, η χρέωση ρεύματος θα φτάσει τα 321 ευρώ, όταν για την ίδια κατανάλωση ρεύματος πέρυσι θα πλήρωνε περίπου 170 ευρώ. Φυσικά, για πιο υψηλές καταναλώσεις, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν παλιάς ενεργειακής κλάσης συσκευές για θέρμανση, τα εξοφλητικά τιμολόγια του αμέσως επόμενου διαστήματος θα ισοδυναμούν με «τσεκούρι».
Σε ανάλογα εξευτελιστικά επίπεδα κινείται η επιδότηση για τα επαγγελματικά τιμολόγια, για τα οποία παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh, ενώ το συνολικό κονδύλι για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 133 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το κονδύλι η κυβέρνηση εντάσσει όσους δεν έχουν οικιακό τιμολόγιο, δηλαδή όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, από αγρότες και επαγγελματίες μέχρι βιομηχανίες. Με τη μόνη διαφορά ότι οι πολύ μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν άλλου τύπου συμβόλαια με τους προμηθευτές, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που είναι και οι ίδιοι προμηθευτές ή/και πάροχοι ηλεκτρισμού, μέσω άλλων εταιρειών των ομίλων τους. Με άλλα λόγια οι μικροί επαγγελματίες, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα για τη λειτουργία των καταστημάτων τους (ψυγεία, φούρνους κ.λπ.), μετά από το «ηλεκτροσόκ» που έπαθαν τους προηγούμενους μήνες, όταν κλήθηκαν να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για τις συνηθισμένες καταναλώσεις ρεύματος, τώρα τους έρχεται και νέο, χειρότερο, με πρώτο άμεσο αποτέλεσμα τις νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν.
Ακόμα μικρότερη είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο, αφού για τα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ και η ΔΕΠΑ θα προσφέρει μια επιπλέον έκπτωση ύψους 20 ευρώ. Για τα μη οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα φτάσει μόλις τα 20 ευρώ.
Αυτές οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και σ' όλη την ΕΕ και αφορά την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση και την «πράσινη μετάβαση». Μια πολιτική που έχουν ως σημαία όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, και ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, τα πακέτα δισεκατομμυρίων δίνονται απλόχερα στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «πράσινη» Ενέργεια για να προωθούν νέες μπίζνες, αυγαταίνοντας τα κέρδη τους, ενώ ο λαός θα μένει στο κρύο και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους.
Ολοι τους εξάλλου όλοι μαζί απορρίπτουν τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, ξανά τον περασμένο Οκτώβρη, με τροπολογίες στη Βουλή που αφορούσαν την ανακούφιση σε μεγάλο βαθμό των εργατικών, λαϊκών, αγροτικών νοικοκυριών που δεινοπαθούν από το κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ ζητούσε τη μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Και, ταυτόχρονα, καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει τότε και τρεις τροπολογίες για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των φτωχών αγροτών, προστασίας του αγροτικού εισοδήματος από την ακρίβεια και τα καιρικά φαινόμενα. Οι τροπολογίες προβλέπουν την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου